masła 1 jajko 50 ml mleka większa szcypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto z ciemnym. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnipieczeniem jest mrożone w zamrażalniku. Ciasto można upiec w 1 dużej blaszce lub w 2 mniejszych. SKŁADNIKI Ciasto: (2 blaszki 36x11) 4 szkl. mąki 25 dag margaryny 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mleka pojedynczy proszek do pieczenia 3 łyżki kakao 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy aromat waniliowy 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa
słodki bratekswoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka(...)oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtkami. Powoli dodajemy mąkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24X38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem czekoladowy: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy
słodki bratekposiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z soda i kakao, przesiać do masy maślanej. Dodać mleko i dżem, zmiksować wszystko razem. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawierzch, przed pieczeniem posypać posiekanymi migdałami/orzeszkami a będą Wam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :) 'placek włoskiej babci' Składniki: * ciasto: - 125g miękkiego masła - 150-200g cukru pudru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 500ml mleka - 4 żółtka - 3/4-1 szklanka cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 1 laska wanilii + ziarna z tej laski - 2 łyżki
CookYourselfczasu do czasu lubią zjeść coś słodkiego na ząb , mam nadzieje że to ciasto także znajdzie swoich fanów . Składniki 2 szklanki mąki ( typ 405 ) 4 jajka szklanka cukru 1 budyń cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 300 ml śmietany 30 % olejek śmietankowy(...)oraz cukier waniliowy i ucieram na białą puszystą masę , następnie do ubitych żółtek dodaje mleko , mąkę , proszek do pieczenia , budyń i dokładnie mikserem mieszam , kiedy masa jest dobrze wymieszana , to dodaję ubite białka i delikatnie łyżką mieszam tak aby nie stracić puszystości . Kiedy ciasto mamy gotowe , dzielę na dwie części , do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam , następnie formę
Mój SmakKostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki mleka aromat waniliowy 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 200g masła/margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50g kakao(...)ubić (do puszystości) z cukrem i miodem, a następnie utrzeć z pokrojoną margaryną. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko i aromat. Masę przelać do blachy (25 x 35 cm) wysłanej papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić i pokroić na kostki. (Bok każdej powinien wynosić mniej więcej 4 cm.) Przygotować polewę. Wszystkie
Di gotujewiśnie i słodka kruszonka dają rewelacyjny efekt podobnie jak http://www.osuszacze.watersmile.pl/ tyle, że w przypadku ciasta chodzi o smak, a w osuszaczach o osuszanie wilgotnych pomieszczeń :)) Składniki: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g wiśni Kruszonka: 50 g mąki pszennej 40 g cukru(...)Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia, rękami zagnieść kruszonkę, odłożyć. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Całość krótko wymieszać łyżką, do momentu połączenia składników. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić i oprószyć mąką, wyłożyć ciasto. Wydrylowane wiśnie ułożyć na wierzchu, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewycukru pudru 1 żółtko 260g masła 30g kakao ciemnego Krem: 100g margaryny 20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość(...)dowolnym kształcie. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 10 minut. 2. Krem: Do roztopionej na małym ogniu margaryny dodajemy wodę, a następnie przesiany cukier puder z mlekiem w proszku. Cały czas mieszamy, najlepiej "miotełką", by wszystkie składniki się połączyły. Jeszcze ciepłym kremem przekładamy ciasteczka, sklejając dwa ze sobą. Jaką książkę czytam, widzicie na zdjęciu ;) Obyczajowa
Kuchnia w czekoladziesmażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki z mąki razowej Składniki: szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia Naleśniki z mąki razowej Wykonanie: Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy. Następnie
Pyza i Surówkaoraz mąkę i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem . forma ok 22x33 Piec w temp 180 st przez ok 15-17 min. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować z dodatkiem goździka i cynamonu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek, mleko, cukier włożyć do kubka
Gotowanie jest łatwe"Znalazłam jeszcze w swoich zbiorach smaczny pomysł na szybką, słodką przekąskę z ciasta francuskiego. Tym razem wypróbowałam ciasto francuskie z jednego z dyskontów i przyznam
Słodkie Przyjemnościciasto, w którym łączą się smaki cappuccino i kokosa. Polecam je na przyjęcia bo nie tylko świetnie smakuje ale też ciekawie wygląda. A do tego jest proste do zrobienia, nie wymaga ucierania mas i w zasadzie nie można go zepsuć. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)mleczka (około 25 sztuk) Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec w 180*C przez około 25 minut. Wystudzić. W połowie mleka rozmieszać cukier i budyń, resztę ugotować z kokosem (jeśli jest gruby to należy go rozdrobnić blenderem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 200 g orzechów mielonych 250 g masła szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki masa: 1l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: 5 dużych brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy
ciastkarnia na kruchym spodziemasłaSposób przygotowania:Jajka ubijamy, pod koniec dodając cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki
Słodkie Przyjemności