najważniejsze – przepyyszne! Idealne na każdą okazję dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbujcie przepis, najlepiej jak najszybciej Ciasto Kinder Country Drukuj przepis Czas gotowania: 20 Składniki Masa biała: -300 g śmietanki kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -150 g białej czekolady -3 szklanki preparowanej pszenicy w miodzie (chrupki typu Kangus) Masa czekoladowa: -200 ml śmietany kremówki(...)średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód). Spód wykładamy herbatnikami. --> Masa biała: --> Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy. Do masy dodajemy około 2,5 szklanki preparowanej pszenicy (resztę odkładamy do dekoracji) i dokładnie łączymy całość. Masę wykładamy na spód z herbatnikami
Marta Gotujeinternetach można przeczytać tyle Ochów i Achów o tym cieście, a mi zeszło kilka lat zanim postanowiłam przygotować je u siebie. Moje wrażenia są mieszane. Z jednej strony ciasto robi się błyskawicznie, co jest niewątpliwą jego zaletą, fajnie smakuje, ale jest też baaardzo słodkie. Mały kawałeczek wystarczy, aby zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego na długi czas. Osobiście nie wiem(...)słodkie desery. Z czasem płatki tracą swoją chrupkość, co też może przeszkadzać. Jest to więc idealne ciasto, aby zjeść je w dość krótkim czasie po przygotowaniu (po odpowiednio długim schładzaniu, oczywiście). 150 g czekolady białej 200 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 36% 4 łyżki mleka w proszku 2 i 1/2 – 3 i 1/2 szkl
Smaki Na Talerzuidealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych(...)całość. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne
Słodki PomysłMoja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku(...)powinny być dobrze schłodzone. Mamy wtedy gwarancję, że szybko i ładnie ubiją się. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać w kilku partiach mascarpone i dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolną część ciasta ułożyć na tacy lub w blasze. Nasączyć ponczem. Następnie wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić go po całym cieście. Przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć z wierzchu
Ze smakiem bez glutenuOprócz tego, że ciasto wygląda efektownie to jest naprawdę przepyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach! Spróbujecie? Polecam. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo(...)rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą
Di gotujeCałkiem spontanicznie powstał torcik walentynkowy W środku krem stracciatella i galaretka z wiśniami. Warstwy układane są po skosie, dlatego można wybierać smak, który ma być dominujący
Słodki sentymentsię nie obejdzie! Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka 100 g ksylitolu/cukru Składniki na krem: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki rumu/wódki esencja waniliowa dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady 120 g śmietany kremówki 2 małe banany 50 g płatków migdałowych(...)można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu rozwinąć roladę, posmarować przygotowanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!równych. Jakie są 3 najlepsze przepisy na domową pizzę? PIZZA Z KALAFIORA Z SOSEM KOPERKOWYM Składniki: Ciasto: średni kalafior – umyty puszka białej fasoli – odsączona z zalewy 2 jajka po łyżeczce soli, oregano i pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę Dodatki: opakowanie mascarpone pęczek koperku – drobno posiekany 10 listków bazylii – drobno posiekanych 50 g twardego żółtego sera(...)Pizza z kalafiora jest nadspodziewanie dobra, ale jeśli wolicie klasyczny przepis, to zapraszam na coś bardziej klasycznego. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić
Ugotowane pozamiatanejednak staram się unikać „poleprzaczo-utrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem był lekki i puszysty, a jednocześnie stabilny. Wystarczyła godzinka w lodówce. Jeśli przy wykonaniu(...)szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną do śmietany i mascarpone (jednak nie może stężeć!), dzięki czemu dobrze się z nimi połączy. Składniki
Trzeci talerzKolejne ciasto z truskawkami w roli głównej. Robię je bardzo często w sezonie - jest tak łatwe, że każdy sobie poradzi.. a smakuje przepysznie ;)
Prosty przepis naPuchata, delikatna rolada biszkoptowa z kremem z mango to moja propozycja na weekendowe ciasto. Biszkopt tradycyjnie w zdrowszej wersji, bo upieczony z mąki orkiszowej jest idealny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Charlotta malinowa to pyszne i delikatne ciasto, którego głównym składnikiem są maliny. Nazwa jest dość dostojna i myląca, ponieważ wykonanie tego ciasta jest bardzo proste do
Pieprzyć z FantazjąKostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia. Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to! Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm. Kostka królowej bez
Kulinarne PrzebojeZamiast jednej dużej tarty proponuję upiec małe, poręczne i podzielne tartaletki. Doskonała przekąska na majowe wieczory przy lampce Rieslinga na tarasie, w ogrodzie lub na balkonie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik z serkiem mascarpone i śmietaną kremówką należy niewątpliwie do najdelikatniejszych. Jego kremowa konsystencja przywodzi na myśl ptasie mleczko. Potrzebujemy:
Tylko pysznieOstatnio na instagramie odkryłam fajny blog I love bake a na nim cudnie wyglądające ciasto z malinami. Postanowiłam je zarobić ale w formie tortu na urodziny
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasła 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszne, delikatne ciasto, połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Idealne ciasto na weekend :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPyszne, delikatne ciasto, połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Idealne ciasto na weekend :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldHej! Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane
Tylko pysznieSkładniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru
kgwjanczewo