powiem tylko, że jest... niebiańskie...:) Składniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki(...)bezę zrobić na ok 2 godziny przed podaniem ciasta na stół. To ważna uwaga ponieważ beza przez noc trochę zmięknie i trudniej będzie ją pokroić. Bierzemy się za masę, dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, cukier wymieszany ze śmietanfixem i wanilią wsypujemy powoli do ubitej śmietany, na koniec dodajemy serek mascarpone i króciutko mieszamy na średnich obrotach, wykładamy masę na warstwę
Wypieki Reneproszku do pieczenia • 250 g masła • 3 jajka • 250 g serka mascarpone + 2 jajka + 2 czubate łyżki cukru pudru • 600 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno być miękkie i delikatne, można trochę podsypać mąką, ciasto dzielimy(...)24x24cm lub troszkę większą wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni. Mascarpone, jajka i cukier puder dokładnie miksujemy, przekładamy na lekko przestudzony spód ciasta, na masie serowej rozkładamy truskawki i na wierzch ścieramy na tarce, na grubych oczkach zmrożone ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach
KUCHNIA POLSKAserka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Siekając tępą stroną większego noża łączymy masło z resztą składników. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Uformowane w kulę wstawiamy(...)szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne
Smaki Na TalerzuTaki żart ;) W miesiącach jesienno-zimowych lubię takie ciasta cięższe i kremowe. Ale nade wszystko lubię zapach unoszącej się w domu czekolady. Ciasto to klasyczny murzynek z dodatkiem powideł, jeśli wolicie lżejsze - można upiec biszkopt. Krem to moja ulubiony miks, czyli połączenie czekolady z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, które sprawdza się i w mazurkach, i w tortach(...)łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z ciastem. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie równe części. 2. Śliwki: ok. 400 g suszonych śliwek 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta) Przygotowanie: Śliwki siekamy i zalewamy rumem. Podgrzewamy
bistro mamawanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo: 2 łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit polewa mleczna Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże(...)cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy
Podróż w kulinariaogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma 22-25 cm): 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego 12 jajek o temperaturze pokojowej 180 g mąki kokosowej 240 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto(...)temperaturze 190° C aż lekko się zarumieni. Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie
Ola la LCHFBardzo prosty przepis Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka śmietany 30 % 1 opakowanie 250g serka mascarpone 1/2 czekolady bialej startej na tarce przygotowanie Ja mam rurki metalowe więc smarowałam je margaryną, ciasto francuskie wcześniej pociąć na paski i nawijamy na skos na rurki. Jak już mamy rurki obklejone ciastem francuskim to smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w mocno nagrzanym
Moje WyrobySkładniki na ciasto marchewkowe: 2 jajka - w temperaturze pokojowej, 150 ml oleju, 150 g cukru, 200 g mąki, 200 g startej marchewki (na małych oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego(...)pieczenia, wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem. Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół. Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą
JejKuchniaI kolejny sernik do mojej kolekcji... tym razem nieco inny - pieczony sernik dyniowy z serka mascarpone i jogurtu greckiego, na cienkim spodzie biszkoptowym. Jest to lżejsza
Kuchnia MagdaLenycukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki octu 3% lub 1 łyżka soku z cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej cytryny, sól krem : 500 g serka mascarpone, 1/2 chili, 800 ml pulpy mango bez cukru, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny, do nasączenia : 150 ml mocnego naparu z herbaty(...)serek mascarpone, więc powinna być raczej pikantna. Pulpę przecedzić. Do miseczki wsypać żelatynę, wlać trochę mango i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wymieszać z całą pulpą mango. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie i zacznie lekko tężeć zacząć ubijać. Ubijając wlać mleko skondensowane. Chwilę ubijać a następnie dodać serek mascarpone. Z serkiem nie ubijać za długo. Ciasto przekroić
królestwo garówpieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się
Kuchnia domowa Anipłaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru(...)około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział
Wanilia i KardamonDelikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa z chrupiącym słonecznikiem, super delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu, jak dla mnie ciasto niebo. Co prawda wymaga dość sporo pracy, no i nie należy do najtańszych, ale jest warte swojej pracy, bo za każdym razem smakuje gościom i rodzinie. Na biszkopt blaszka 25x30(...)białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut
Krylowa KuchniaKrem z batonikami Kinder Bueno to pyszny, czekoladowy krem o smaku batoników Kinder Bueno. Ja masę z rozpuszczonymi batonikami przecedzam przez sitko, aby pozbyć się rozmokłych
Słodki Pomysłgłównej postaram się zamieścić. Zaczynamy od popularnego przepisu na tarte z malinami. Do tego spód ciasteczkowy bez pieczenia czyli szybko takie ciasto można zrobić. Składniki 2 opakowania markiz czekoladowych 50g masła 50 g mlecznej czekolady 250 serka mascarpone 250g słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 opakowania kartoników z malinami cukier puder Przygotowanie 1. Ciastka, masło, mleczną czekoladę wrzucić(...)Masę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto
zjem to blog kulinarny