Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto kruche: 200 g mąki 40 g cukru pudru 130 g masła 4 żółtka 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Schładzamy je w lodówce. Następnie wykładamy nim dno formy (ok.22×32 cm, wyłożone papierem do pieczenia). Ponownie schładzamy przez(...)Nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez ok. 15-20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na warstwę owocową: ok. 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe 870 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone truskawki dodajemy
Domowy Smak JedzeniaCiasto wygląda jak zebra, a w smaku przypomina popularny wafelek. Nie wymaga zbyt dużo pracy, a co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia. Bazą kremu jest domowy budyń. W połączeniu z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi powoduje obłędny smak. Foremka 20x32 cm: Masa kokosowa: 0,5 l mleka 3,2% 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki(...)kokosowego oraz dżem wiśniowy. Na końcu układamy ostatnią warstwę herbatników. Ostatnią warstwę jest krem śmietankowy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy tylko do połączenia składników. Wierzch ciasta obsypujemy wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami nerkowca. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą
VioletoweKucharzenie200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy 25-30 minut do suchego patyczka. Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu. Krem · 250g serka mascarpone, · 200g gorzkiej czekolady, · 3 łyżki z górką cukru muscovado
Leśny Zakątekoprzeć się dokładce. Nawet po sutym obiedzie. Mrożony tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Wyjąć blaszkę z piekarnika i ostudzić ciasto. Przygotowanie kruchego spodu w Thermomix wszystkie składniki wrzucić do thermomix, wyrobić ciasto czas 1 minuta, interwał piec jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić trzykrotnie. Do zmielonego twarogu dodać serek mascarpone, cukier i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Podczas ubijania dodać po jednym żółtku co jakiś czas. Następnie dodać proszek budyniowy(...)minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec jeszcze 1 godzinę. Zostawić ciasto w piekarniku aż całkowicie ostygnie. Wykonanie masy serowej w thermomix, nie może być z całej porcji. Chyba że zrobicie na dwa razy masę serową. do naczynia miksującego dodać twaróg, serek mascarpone,cukier, żółtka, wymieszać czas 1 minuta, obroty 6 dodać proszek budyniowy, za pomocą kopystki zdjąć
Kuchnia Pokoleńzimnego masła 1 jajko krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 150 g masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć(...)formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyczkami do pieczenia. Podpiec spód w 180 st. C. przez 12 minut. Zdjąć obciążenie i papier. Piec jeszcze 12 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotować nadzienie. Mascarpone, kremówkę, kajmak, jajko i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadzienie: 400 g zielonych szparagów, oliwa, sól, cukier, sok z cytryny, 200 g serka mascarpone, 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego, ciasto: 125 ml wody, 40 g masła, sól, 90 g mąki pszennej, 2 - 3 jajka, Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto(...)rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 2 średnie jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu
królestwo garówsuchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie jeśli ciasto urosło z wybrzuszeniem, ścinamy nożem je aby wyrównać wierzch. Następnie przecinamy wzdłuż ciasto na 3 blaty. frużelina z malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej(...)wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli
Domowy Smak Jedzeniasztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijamy do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany. Sztywną pianę wykładamy po równo na wierzch surowego ciasta, posypujemy migdałami i całość pieczemy (patrz wyżej). Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 4 łyżki dżemu malinowego Serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na sztywno. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy
Made By Mom And SonSkworcu) Składniki na masę śmietanową: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2-3 łyżki cukru pudru * 2 banany Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać. Dodać do ciasta ubite wcześniej białka, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem(...)Jeszcze gorące ciasto przykryć ścierką, odwrócić i zdjąć papier. Ponownie odwrócić ciasto wzorem do dołu i pozostawiając na gorze ścierkę, ciasto zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia. W tym czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu
Zrób to smacznieblendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym(...)sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut
Apetyczna babeczkakiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarny S.O.S.kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.przemian roztopione masło, jogurt i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Na dno papilotek układamy po jednym ciasteczku Oreo, następnie wypełniać ciastem do poziomu 3/4. Piec około 25 minut w temp. 180 st. W czasie gdy pieczemy muffinki, robimy krem. Mascarpone ubijamy. Ciasteczka blendujemy na drobny pył, dodajemy do sera i miksujemy. Jak ciasteczka ostygną dekorujemy masą i całymi Oreo babeczki. Pyszności
Ania i Marcin gotująjuż zaczynacie myśleć nad świątecznym menu ? A może chcecie zrobić coś słodkiego na szybko i bez użycia piekarnika ? Nic prostszego, mam super propozycję. Ciasto ze słomki ptysiowej z bitą śmietaną, mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki. Wyglądem przypomina tort bo jest dość wysokie ale możecie zrobić niższą wersję. Ja zrobiłam taki wyższy bo według mnie lepiej się prezentuje. Jako(...)osiedlowym jest bardzo duży wybór więc nie muszę szukać w innych sklepach. Ale jeśli nie macie takiej oferty u siebie zawsze możecie zrobić zakupy przez internet. Ja do swojego ciasta użyłam papieru do pieczenia tej firmy bo jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Szybkie ciasto bez pieczenia
Ewa w kuchni