odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy
Ciastkozercydekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam
Moja Delicjamieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy
Kuchenne Wariacjeobydwu form wlać taką samą ilość ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Ostudzić ciasto. Krem – czekoladę roztopić w kąpieli wodne, miska nie może dotykać wody. Jak czekolada się rozpuści dodawać do czekolady po łyżce serka mascarpone. Za każdym razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do ubitej śmietany dodać cukier
Kuchnia Pokoleńwody, 1 łyżka cukru brązowego, szczypta soli, 2 jajka, 250 g serka mascarpone, ok. 4 łyżki cukru brązowego, 1 budyń z cukrem waniliowy smak Winiary, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: cukier brązowy, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę łączymy z pokrojoną margaryną, dodajemy sól, jajko i bardzo szybko zagniatamy na ciasto. W razie potrzeby dodajemy łyżke zimnej wody lub mąki(...)najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce
Moniki Smakołykitrochę poimprowizować - i zamiast niego dodałam rumowy aromat. Smakuje dobrze ! :) Składniki: 20 podłużnych biszkoptów 6 żółtek jaj 8 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml kawy 5 ml aromatu rumowego do ciasta kakao do posypania Przygotowanie: Parzymy kawę (najlepiej w ekspresie), dodajemy do niej aromat rumowy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie maczamy w niej każdy z biszkoptów
Taste Therapydojrzała gruszka, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub więcej (kwestia indywidualna), 2-3 łyżki serka mascarpone, 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję), około 1 łyżka masła(...)klarowanego do smażenia. Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz ser mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę. Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto. Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję. Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki. Na mojej patelni
Natka Pietruszkiowocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe : – 250 g dowolnego serka śmietankowego (testowałam ricotta, mascarpone i twarożek śmietankowy, mężowi smakowało najbardziej z mascarpone
Relaxtimeprzegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier(...)podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę. Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi. Poncz: Likier mieszamy z wodą. Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy. W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około
Wanilia i Kardamonrazem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki(...)ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w 180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady(...)kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka. Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż
Food Squareserka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu(...)całość stężała. Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Artykuł Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondikakaowy: 330 ml śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować(...)piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia. Krem rozprowadzić na zimnym
Wanilia i Kardamonoprószam prażonymi migdałami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w zrobieniu. Jestem pewna, że uda się każdemu i nikt się nie oprze. Malinowa chmurka to moje ulubione ciasto, które mogłabym jeść codziennie. Tradycyjnie w wersji na biszkopcie lub na kruchym cieście (oba przepisy są na moim blogu, na dole znajdziesz do nich odnośniki) ciasto jest pracochłonne. Tym razem postanowiłam zrobić(...)śmietankowa z mascarpone Aby masa nam się udała, musimy mieć schłodzoną miskę (w lodówce lub zamrażalce), mocno schłodzoną (minimum 24 h w lodówce) śmietankę oraz mascarpone. Do zimnej miski wlewam mocno schłodzoną śmietankę 30%, mocno schłodzony serek mascarpone i wsypuję cukier puder. Wszystko ubijam za pomocą miksera na maksymalnych obrotach, aż otrzymam sztywny krem. Masę śmietankową z mascarpone wykładam
Ania gotujetortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka. Polewa: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzch wystudzonego ciasta. Posypać orzechami
Niespełnione zdolności kulinarne