Maliny i czekolada to bardzo udany związek. Bezpieczny i przewidywalny, ale przecież nie zawsze mamy ochotę na doznania ekstremalne. Tu siła tkwi w prostocie. Warto wykorzystać tę porę roku i czerpać garściami z produktów sezonowych. Tak, aby nasycić się nimi na kolejny rok. Polecam też brownie z truskawkami . Składniki: 200 g czekolady deserowej 200 g masła 4 jajka(...)masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć malinami i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne
zadanie-gotowanienią boki i wierzch tortu. Ze śmietanki, która nam zostanie po wyrównaniu brzegów zrobić rozetki na wierzchu tortu (śmietankę przełożyłam do woreczka z metalową końcówką Wilton M1). Ciasto ozdobić pokrojonym ananasem, malinami, jeżynami i kawałeczkami kiwi. 12. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, dodać 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wymieszać (jeśli nie mamy oleju kokosowego możemy go pominąć). Czekoladą ozdobić
Mała Cukierenkaognia, wsypać galaretki, miesdzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Wstawić do lodówki, do schłodzenia do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Wierzch ciasta posypać Śmietan-Fixem. Na tak przygotowane ciasto rozłożyć równomiernie odsączone maliny. Schłodzoną śmietankę ubić (trochę zostawić do dekoracji). A następnie powoli(...)dodawać tężejącą galaratkę, cały czas miksując (fot.3) . Masę śmietanową przełożyć do formy. Wyrównać masę, aby na całym cieście była równomiernie rozprowadzona (fot.4) . Pozostałą śmietankę nakładać łyżką na kawałki ciasta. Udekorować malinami
Świat CiastaTorcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką. Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :) Pozostały ajerkoniak
https:KKuchniaMniamwaniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około
Mała Cukierenkawaniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około
Mała Cukierenkawaniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać(...)dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około
Mała Cukierenkapewnością zaskarbi sobie nie jedno wielkanocne podniebienie :) Spróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g(...)chałwy waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki 30% Do tego: garść pistacji maliny do przyozdobienia Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 20min. 3. Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość 5mm. 4. Wyłóż ciastem foremkę lub wytnij z niego pożądany kształt
Kuchnia w Słońcu Skąpanawszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi liofilizowanymi malinami oraz świeżymi owocami. I choć oblewanie nie wyszło mi tak dobrze, jakbym sobie tego życzyła, to i tak z ciasta zadowolona jestem. Uroczo różowe, tchnie optymizmem. Bardzo wiosenne - moim(...)będzie tylko gorzej. Dlatego z podanego przepisu polewy Wam zostanie - dzięki temu jednak pole manewru jest szersze, łatwiej całą sprawę załatwić. Do ciasta jak najbardziej można użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik z białą czekoladą, musem malinowo-hibiskusowym i malinową polewą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMocno czekoladowe brownie z malinami to idealne ciasto, gdy potrzebujesz ogromnej dawki słodyczy. Jest naprawdę cudowne, a dodatek malin sprawia, że jednocześnie nie zostaniecie przesłodzeni. Przepis z bloga Kwestia Smaku . Tylko u mnie jest trochę więcej czekolady. Składniki /blaszka ok. 20×30 cm/: 200 g masła 200 g czekolady gorzkiej 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g cukru(...)mąkę i całość zmiksować na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i poukładać na niej maliny oraz posiekane kostki czekolady. Piec w piekarniku przez 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika mocno czekoladowe brownie z malinami pozostawić do ostygnięcia. Ciasto delikatnie wyrasta, powinno być takie jak na zdjęciu, lekko wilgotne w środku, zwarte i upieczone na zewnątrz. Artykuł
Pasja Smakusię błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje. Składniki: ciasto francuskie 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) owoce sezonowe - u mnie maliny Przygotowanie: ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i piec zgodnie z przepisem na opakowaniu (zapewne ok 25 min w temp. 180-200 st) w gorącej kąpieli (lub w kuchence mikrofalowej
Gotowanie z pasjąjednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładko do połączenia składników. Wlewamy masę serową na warstwę ciastek i wyrównujemy wierzch ciasta. Maliny gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem. Masę serową dekorujemy kleksami musu malinowego. W każdym kleksie zanurzamy następnie drewniany patyczek lub wykałaczkę i robimy kilka ósemek. W ten sposób otrzymamy ładny(...)wzór na powierzchni ciasta. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 150◦C ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Uwaga: Jeżeli nie mamy świeżych malin, możemy użyć mrożonych (rozmrażamy i rozgniatamy widelcem
KulinarneImpresje.plpłatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30% 2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo: 500 g malin galaretka malinowa Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę(...)przestudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować.Na jeden spód wyłożyć połowę śmietanki. Wstawić do lodówki aby zastygła. Wylać galaretkę wymieszaną z malinami, odstawić do lodówki aby zastygła. Na maliny wyłożyć resztę śmietanki, na wierzch ułożyć ciasto. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki Asipłaska łyżeczka sody -1 szczypta soli KREM -500ml śmietany 30% -250g serka mascarpone -pół szklanki cukru pudru DODATKOWO -250g malin Skłądniki mokre oddzielamy od suchych, mokre dajemy do suchych i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 25 minut w tem 180 stopni-do suchego patyczka(...)ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone-miksujemy na gładki krem i gotowe :) W każdej babeczce wycinamy nożem dziurkę-na kształt lejka, do dziurki wkładamy maliny (wycięte ciasto kruszymy do miseczki) Na każdą babeczkę wyciskamy krem Następnie na czubek każdej babeczki dajemy malinę, babeczki posypujemy pokruszonym ciastem. Przechowujemy w lodówce. Polecam, są łatwe, pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKruche z malinami i pianką Pyszne ciasto z owocami i delikatną pianką na każdą okazję. Przepis na to ciasto zostało zaczerpnięte z internetu. Składniki: Ciasto: mąka - 360 g cukier - 100 g margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka jaj - 5 szt Pianka: budynie śmietankowe - 2 opak cukier - 3/4 szkl olej - 1/2 szkl białka(...)Dodatkowo : maliny cukier puder do posypania ciasta. Przygotowanie: Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta, włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm. Pianka budyniowa: Pianę ubić
Kuchnia Danusiwaniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Budyniowa pianka : 2 budynie malinowe Winiary 5 białek 1 szklanka cukru 100 ml oleju 2 szklanki malin Porcja ciast jest na blaszkę o wymiarach 25 / 25 ja jednak upiekłam w blaszce o wym 24 / 36 i też wyszło dobre . Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać(...)ciasto odstawić do przestygnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodać budynie i wymieszać Cienką stróżką ciągle mieszając wlewać olej . Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Następnie ułożyć maliny i zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni około 25/ 30 minut. Wierzch ma być złocisty. Smacznego :) Ziarenkowo http://www.ziarenkowo.com
Sama słodycz i szczypta chili