pogody. Co roku w majówkę w mojej rodzinie świętujemy podwójne urodziny - mojej Mamy i mojej Babci. Tym razem przygotowałam z tej okazji Malinowo-czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi. Smak powala. Gorzki spód połączony z kwaskiem malin i słodyczą kremu czekoladowego. Jeżeli lubicie połączenie różnych smaków to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki : 5 jajek 100 g cukru(...)łyżki golden syrop 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka ubijamy. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy
Słodkie PrzyjemnościCiasto zielona gruszka to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Zazwyczaj decydując się na przygotowanie ciasta z owocami, wybieramy truskawki, maliny czy jabłka. Tym razem postawiłam na gruszkę i tak powstało pyszne ciasto zielona gruszka. Ciasto zielona gruszka to bardzo oryginalny deser o cudownym smaku. Jest bardzo delikatne, lekkie, wręcz rozpływa się w ustach. Co więcej, ciasto z gruszką
Alle Dobre!takim torcie można zrobić różne kolory dripu, np. klasyczną biel. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić pyszny czekoladowy tort Drip Cake z malinami. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Skorzystaj z Przelicznika foremek. Składniki na ciasto (tortownica, śr 18 cm): 160 g mąki pszennej 65 g kakao 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka, rozm(...)Pieczemy ok 55-60 minut w 170°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kroimy ciasto na 3 równe blaty. Ciasto czekoladowe wyrasta z górką, którą ścinamy. Frużelina malinowa – maliny w żelu: 400 g malin mrożonych/świeżych 2 łyżki cukru lub więcej, do smaku 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki zimnej wody Większą część
Słodki Pomysłciasto, gotowe w 40 minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wyłożyć na pokrojony rabarbar. Rabarbar i kokos to świetne połączenie, które smakowo bardzo mi odpowiada. Piekłam kiedyś ciasto ze świeżym kokosem z malinami. Maliny często mieszam z rabarbarem, zwłaszcza z zielonym, aby go trochę zafarbować. Ciasto z kokosem jest bardzo aromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć
codojedzenianastępnie wyłóż krem z kaszy jaglanej. Na wierzch wylej tężejący rabarbar z galaretkami. Ciasto schłodź przez noc w lodówce. porady Zamiast rabarbaru możesz użyć truskawek, malin lub innych owoców Artykuł Ciasto bez pieczenia z rabarbarem i kremem z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Via Gusto
Via GustoProste i obłędnie pyszne ciasto z borówkami. Do jego przygotowania możecie użyć też innych owoców np. malin, truskawek lub śliwek. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje każdemu 🙂 Składniki: – borówki lub inne owoce – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 5 jajek – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do Czytaj więcej → Artykuł CIASTO Z BORÓWKAMI
greengoodiesProste i obłędnie pyszne ciasto z borówkami. Do jego przygotowania możecie użyć też innych owoców np. malin, truskawek lub śliwek. To ciasto zawsze wychodzi i smakuje każdemu 🙂 Składniki: – borówki lub inne owoce – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki cukru – 5 jajek – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do Czytaj więcej → Artykuł CIASTO Z BORÓWKAMI
greengoodiesCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały
BullioCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały
Bulliołyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: szklanka borówek i malin (łącznie) 75 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji (około 20 sztuk) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kiedy wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową , rozpuszczamy w małym rondelku masło z gorzką czekoladą. Studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem(...)dość kruchy, więc upiec go na dwa razy). Serek mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na placek, wykładamy maliny i borówki i przykrywamy kolejnym plackiem (ciasto przed wyłożeniem serka możemy delikatnie nasączyć wodą z cytryną). Smarujemy górę kolejną warstwą serka i układamy na nim truskawki. Chłodzimy przed podaniem. Smacznego
ChilliJemysito, aby pozbyć się pesteczek. Ponownie przelej do garnka i podgrzej. Gdy przecier malinowy zacznie się gotować wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w zimnej wodzie i mieszaj do czasu, aż maliny zgęstnieją i zrobi się "kisiel". Zestaw z ognia i ostudź. Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę(...)mąki i wlej połowę ostudzonej czekolady (może być lekko ciepła). Zmiksuj na małych obrotach miksera. Dodaj pozostałą mąkę i czekoladę i ponownie zmiksuj (krótko, tylko do wymieszania się składników). Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier posmaruj margaryną). Na cieście rób kleksy z przestudzonego kisielu malinowego (najlepiej łyżką). Wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180°C i piecz
Delicious Placeowocami, nie tylko z borówkami. A Wy lubicie ricottę? DESER "MALINOWA CHMURKA"- przepis tutaj Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto malinowa chmurka , więc Was na deserki inspirowane tym właśnie ciastem. Kruche, pokruszone ciastka, maliny, galaretka, śmietana, bezy i płatki migdałów. Deser, który skusi każdego nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem. Łatwy i szybki do zrobienia(...)Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI- przepis tutaj Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika jak i gości :) DESER JOGURTOWO- JAGODOWY
Zrób to smaczniewymieszać do połączenia. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać. Śliwki wypestkować, wyłożyć na ciasto rozcięciami ku górze, większe śliwki pokroić na ćwiartki. Pomiędzy śliwki wysypać maliny. Piec w temperaturze 170*C przez około 40 - 50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić(...)Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. przepis stąd Moje uwagi: do ciasta dałam 120 g cukru, do piany tak jak w przepisie 35 g, ciasto i tak było b.słodkie w oryginalnym przepisie obok śliwek dodano świeże maliny moje owoce uciekły na dno, może należało śliwki pokroić na ćwiartki, ewentualnie spróbować owoce obsypać delikatnie mąką
Proste Potrawyprzeróżnymi produktami szafce ( swoją drogą zamiast ubywać produktów, ja wciąż nie mam miejsca, aby wcisnąć do środka coś nowego, też tak macie? 😂), Okazało się, że mąki są bezglutenowe, a więc ciasto w efekcie wyszło pozbawione właśnie glutenu. Dalej już mniej wyszukane produkty, coś słodkiego, coś tłustego i proszę bardzo - wyśmienite, pyszne, puszyste, leciutkie ciacho jogurtowe z owocami. Skusisz się? 😊 Składniki(...)maliny Przygotowanie: Tłuszcz rozpuść do postaci płynnej. Wszystkie składniki (oprócz owoców) przełóż do miski, dodaj rozpuszczony olej i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub użyj miksera. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, a na wierzchu ułóż wybrane owoce. Piecz w lekko nagrzanym na 180*C piekarniku przez 40 minut. W celu upewnienia lepiej sprawdź czy ciasto
Zdrowie na języku :Płyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g masy krówkowej u mnie adwokat 250 g herbatników typu petitki u mnie ciemne Wierzch: 2 galaretki malinowe 500 - 600 g malin świeżych lub mrożonych Maliny: Maliny wcześniej rozmrażamy. Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Teraz stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się nam rozpuści. 2. Następnie(...)blat ciasta wykładamy połowę masy (musimy to robić dość sprawnie, bo masa szybko zastyga). Na masę układamy ciastka, na ciastka wykładamy masę krówkową (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta to masy możemy dać 400g), na masę znowu ciasteczka. Na ciasteczka dajemy drugą połowę masy i nakrywamy drugim blatem ciasta. Jak galaretki zaczną nam tężeć dodajemy do nich maliny, mieszamy
kruche babeczki