Mięta ma tyle samo zwolenników co i przeciwników . Jedni uwielbiają ten orzeźwiający smak , innym takie ziołowe aromaty nie pasują. Ja ją bardzo lubię. Czekolady i
Malinowa KawiarenkaMusze przyznać ,że połączenie jabłek z serem nie do końca do mnie przemawiało. Ale okazało się ,że sprawdza się świetnie . Kruche ciasto , kwaskowe , soczyste jabłka i
Malinowa KawiarenkaKukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) ) 1. Wykwintna beza z truskawkami / 2. Pączki z ciasta parzonego / 3. Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4. Makaron boloński / 5. Czekoladowa babka bez jajek / 6. Fish & chips / 7. Sernik z kaszą manną i truskawkami(...)Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku : Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2. Szyszki z żurawina / 3. Tarta ptysiowa z kremem patissiere / 4. Truskawkowo-czeresniowe ciasto z bezą / 5. Krem z koglu-moglu z truskawkami / 6. Lodowy tort z owocow leśnych / 7. Beziki z truskawkami / 8. Truskawkowy tort bezowy / 9. Czekoladowo
Słodkie PrzyjemnościCiasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka
RAROSSAWprawdzie ciasto to zrobiłam jakiś czas temu , ale pomyślałam ,że może być świetną propozycją na wielkanocny wypiek Będzie się atrakcyjnie prezentować na świątecznym stole
Malinowa KawiarenkaNa letnie dni takie ciasto pasuje idealnie. A i owoce w zależności od sezonu można tu zastosować. U mnie dziś Porzeczkoagrest ;) Takie skrzyżowanie. Owoce
Malinowa Kawiarenkamalin (mogą być mrożone) A jak to zrobić: Rozczyn. Mleko przelać do miski, rozkruszyć do niego drożdże i dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę z pozostałym cukrem, dodać sól i rozczyn, wymieszać. Następnie dodać jajka i żółtko i dokładnie wyrabiać ciasto(...)kleić się do rąk (można podsypywać je lekko mąką). Ciasto zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Wykładamy rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami i startą czekoladą. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plastry 3-4 cm i układamy je w formie (użyłam formy
Kuchnia w opałachJesienne maliny wreszcie pojawiły się w moim ogródku a w lodówce zalegało kilka białek. Niestety maliny przez ostatnie deszcze były tak soczyste że w cieście się rozpłynęły, ale na szczęście nie straciły smaku. Kruche ciasto i puszysta pianka rozpływają się w ustach. Całość bardzo lekka i delikatna. *foremka do tarty 21 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki(...)Foremkę do tarty nasmarować masłem i wysypać mąką. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, cienko rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Ciasto podpiec w 200*C przez około 15 minut. Następnie wyjąć i wyłożyć maliny i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na maliny. Piec w 160*C około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej(...)składników. Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć maliny i borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninywaniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i przełożyć go kremem i truskawkami. Poza tym truskawki możecie zastąpić np. bardziej dostępnymi już malinami, będzie równie smacznie:) Ciasto najbardziej zasmakowało naszemu synkowi, który uwielbia truskawki pod każdą postacią. Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościOstatnie zbiory dokonane i przeznaczone na tort. Baza - ciasto szpinakowe, z delikatnym śmietanowym wierzchem z kwiatami akacji w musie malinowo - różanym. Smak wyjątkowy, trudny do skategoryzowania. Nie wiem, czy zapach, czy delikatna winność, czy akacjowy aromat, akcent płatków róży.. wszystko to tworzy przepyszną otulinę wilgotnego, soczyście zielonego ciasta szpinakowego. Najbardziej pracochłonne w mojej dzisiejszej propozycji, jest(...)będzie sztywna, dodajemy do niej tężejący mus i ubijamy mikserem na wysokich obrotach kilka minut, aż zgęstnieje i powstanie różowy krem. Składanie ciasta: Biszkopt nasączony ponczem, smarujemy pozostłymi dwoma łyżkami malin ze słoiczka ( również polecam je przetrzeć przez sitko ), wykładamy równo masę śmietanową i wkładamy ciasto do lodówki. Po około pół godzinie, ozdabiamy
Kronika Piekarnikajest pysznie :) Składniki : Ciasto : - 50 g cukru - 80 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajko - 2 duże łyżki śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć blaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm razem z brzegami aż do samej góry, piekarnik nagrzać(...)ostudzenia. Masa śmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki cukru pudru - 3 sztuki śmietan-fix Dodatkowo : - galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców - mały pojemniczek malin i jagód - poł puszki masy kajmakowej ( wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej żeby była bardziej płynna ) Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu jakieś 2 godziny wcześniej żeby zdążyła stężeć. Cukier mieszamy
Wypieki Renegodziny. PO tym czasie wykładamy na tortownicę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Podpiekamy ok 15-20 minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy 3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach(...)żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody Najpierw rozrabiamy żelatynę, studzimy. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę pod koniec ubijania dodajemy cukier, serek mascarpone i chłodną żelatynę. Masę tą wykładamy na zastygnięte maliny. Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Biała musza mieć temperaturę pokojową, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru a na sam koniec wsypujemy
Moje Słodkie PiekiełkoSernik - jedno z moich ulubionych ciast dziś w wersji kokosowej A do tego wzbogacone puszystą warstwą kokosowego musu . No i dla przełamania smaku owoce. Przyznam szczerze ,że miały być maliny , ale niestety w ostatniej chwili okazało się ,że malin w zamrażarce brak . Muszę jednak przyznać ,że czarna porzeczka świetnie się tu smakowo wpasowała ze swoja kwaskowatością. Składniki
Malinowa KawiarenkaWykonanie: Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą(...)zaczęła się lekko ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty malin i żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście. Źródło: Słodki świat Ewy Wachowicz
Pychotkaaa