skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao(...)ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy
CiastkozercyWsypać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Mus malinowo-różany: Maliny podgrzać. Gdy zaczną się rozpadać, zdjąć garnuszek z palnika, zmiksować owoce blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko(...)temperatury 35-40 st. C. Zmrożone ciasto wyjąć z formy, ustawić na kratce, pod nią podłożyć folię spożywczą lub papier do pieczenia. Oblać ciasto polewą, odczekać kilka minut, ostrożnie przełożyć na paterę. Udekorować liofilizowanymi malinami, złotym i czarnym proszkiem oraz ozdobami czekoladowymi. Smacznego! Dekoracja jest prosta, ale zrobiło się późno i nie chciało mi się kombinować. Przygotowałam więc zawijaska
Pożeraczka, czyli raz adobrzeulepić córci. W pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane cukrem i udekorowane świeżymi malinami. Zamiast malin możecie użyć innych owoców. Dziękuję Kasi za przepis i szczerze polecam dalej :) Składniki: Ciasto: 300 g twarogu(...)mielonego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka miękkiego masła szczypta soli, Nadzienie: 150 g malin cukier Dodatkowo: śmietanka słodka cukier świeże maliny Przygotowanie: W misce umieścić twaróg, jajko, masło, sól, mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny
Kocham..lubię..gotuję..wiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się po szafkach w kuchni w poszukiwaniu składników i inspiracji. W ten sposób
Book of spellswiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się po szafkach w kuchni w poszukiwaniu składników i inspiracji. W ten sposób
Book of spellswiedziałam, że z cukinii wychodzi wyśmienite ciasto to postanowiłam przygotować kolejny wypiek. Ciasto czekoladowe z cukinią Jednak nie byłabym sobą, gdybym po prostu powtórzyła przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami jeden do jednego, o nie. Musiałam zrobić coś innego ale równie pysznego. Rozejrzałam się po szafkach w kuchni w poszukiwaniu składników i inspiracji. W ten sposób
Book of spellsOdrobina lata zimą (dzięki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo
Wypieki i Rumieńcemalinową bitą śmietaną. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem "Mud cake". Jeżeli nie lubicie malin możecie zamienić dżem na jakikolwiek Wasz ulubiony. Dwa pozostałe wypieki znajdziecie klikając na linki: - Czekoladowe babeczki (z przepisu wyjdzie Wam około 12 dużych babeczek) - Torciki serduszka
Przepisy Aleksandrykruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki: 3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałk 2 garście malin 3 garście borówek amerykańskich
W kuchni wieczoremkrem): 250 g serka mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki, 2 jajka, 400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Formę(...)Maliny z 2 łyżkami cukru lekko podgrzewamy. Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Lekko stężone maliny z galaretką wlewamy na tartę. Odstawiamy do lodówki. Uwaga! Z tej ilości ciasta pozostanie nam ok. 1/3 do wykorzystania innym razem. Możemy także podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie tarty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Przepiski.plSkładniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka 3
czarrna od kuchnipokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Galaretka malinowa: 500 g świeżych malin 3 galaretki(...)malinowe 3,5 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj je z malinami. Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g serka mascarpone
365 dni dookoła kuchniEnglish version is available below. Jeśli lubicie nieco kwaśne smaki, polecam to ciasto. Przepis wymyśliła moja Mama. Polecam!!! Składniki na ciasto: 5 jaj 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Tłuszcz ucierać z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao, przesiać przez sitko(...)gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: Maliny (ok. 500 g), mogą być mrożone 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuścić w 4 ½ szklanki wody Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe + nasączyć „ponczem” + krem + maliny + tężejąca galaretka Smacznego!!! If you like slightly acidic flavours, I recommend this cake. The recipe came up to my Mother. I recommend it Ingredients for cake
Przepisy BabciPrzepis na szybkie i bardzo łatwe ciasto jogurtowe. Ja upiekłam ciasto z borówkami, ale śmiało można wykorzystać tutaj maliny, jagody, czy inne ulubione owoce. To ciasto zyskało już spore grono fanów, głównie dzięki sposobowi przygotowania, bo kto nie marzy o ciastach, w których wystarczy wymieszać składniki łyżką i już po chwili cieszyć się zapachem pieczonego ciasta, unoszącym po całym domu
NiePieprz.pljajka oraz rozpuszczone masło. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksować (można oczywiście to wszystko zrobić bez miksera). Teraz są 2 opcje do wyboru. Albo dodajemy maliny do masy i mieszamy. Bądź wylewamy ciasto na patelnię i dopiero wciskamy w nie maliny. Ja wybrałam opcję numer 2. Smażymy placuszki na rumiano. Podajemy ciepłe oprószone cukrem pudrem
Moja Galeria Smaku