ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut. Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem. Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na gęsty krem. Wystudzoną
Agusiowe smakołykiżółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja(...)forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu Składnik na przełożenie: nasączenie: szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając
Domowe ciastakupne kremy, które są mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej
HealthyCreationsLetni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Bon appetit mon amieLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladzieDekoracyjne babeczki koszyczki będą piękną ozdobą świątecznego stołu. Interesujące zwłaszcza dla dzieci ze względu na wygląd oraz dekoracje z żelków i czekoladowych jajeczek. Babeczki na bazie klasycznego ciasta ucieranego z dodatkiem drobinek czekoladowych, lekkie i puszyste, z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Polecam! Babeczki koszyczki Składniki na 8 sztuk: Na babeczki: 110 g masła(...)cukru do wypieków 110g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie) Na krem: 200ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone łyżka cukru pudru Dodatkowo: czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji 8 długich żelków 8 wykałaczek Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny
Smak mojej kuchniNajprostszy na świecie przepis na tort. Kiedy chcemy na ostatnią chwilę zrobić domowy tort, polecam sięgnąć po ten przepis. Idealnie nadaję się na urodziny dla dziecka
Klasyka Gotowaniaciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) 2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy do kremu
Di gotujeSezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla
Domowa cukiernia EwyRating: Zazwyczaj przygotowuję dzieciom zwykłe naleśniki tak więc kilka dni temu postanowiłam przygotować moim chłopakom czekoladowe naleśniki – strzał w dziesiątkę – jak każda mama, znam
Magiczny Garnekwyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie rozmiksować, do momentu uzyskania gładkiego kremu. Pączki
Kuchnia w opałachciasta wycinać niewielkie kółka, na przykład kieliszkiem, układać na obsypanym mąką blacie. Zostawić do napuszenia na 30 minut. Kremówkę i Nutellę podgrzać w garnku, aż Nutella nieco się rozpuści. Dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. W szerokim garnku rozgrzać litr oleju. Smażyć pączki 4-5 minut, obracając kilka razy w trakcie smażenia, żeby się równomiernie zrumieniły. Ciepłe nadziewać kremem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegorącego kremu. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut przed końcem jej pracy dodać uprażone na suchej patelni i ostudzone orzechy. Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić. Smacznego! Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem
chwile dla mnieszybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem: 3 szklanki maślanki Stracatiella 1 opakowanie (330g) śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu(...)cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając
Praktyczna plkoszykiem świeżych owoców. Zrobię z nich coś pysznego. Pavlova z owocami 200ml białek (z 5 jaj) 250g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Krem: 0,5l mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła cukier waniliowy +kwaśne owoce sezonowe Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając wsypuję po łyżce cukier. Gdy piana(...)budyń i odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram na puch dodając po łyżce zimny budyń. Bezę delikatnie przekrawam połowie wysokości, wypełniam połową masy. Pozostałą połowę masy wykładam na wierzch ciasta. Dekoruję dużą ilością owoców- najlepiej kwaśnymi owocami sezonowymi, które będą stanowiły doskonały kontrapunkt dla słodkiej bezy
Zapiski Młodej Żonymodificated it a little bit. For the first time I post in polish and english. I hope it will be helpful for my guests from other countries.❤ ⃟⃟⃟ Ciasto / Muffin Batter: - 350 g drobnego cukru pudru / 350 g superfine granulated sugar - 3 g (1/2 łyżeczki) drobnej soli morskiej / 3 g (1/2 tsp) fine sea salt - 600 g mąki(...)masła (roztapiamy) / 250 g (2 sticks) unsalted butter, melted - 200 g czekolady (użyłam gianduja) / 200 g chocolate ( I used gianduja chocolate) - Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i krem czekoladowy * / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream * ⃟⃟⃟ * Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę topimy. Studzimy. Śmietankę podbijamy
DominikaDolcikrólewskich 5 dag naturalnego serka homogenizowanego 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu ułożyć oliwkę i ozdobić natką. Kminkówki krucho-drożdżowe. Składniki. 20 dag mąki 12 dag margaryny 4 dag drożdży 5 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cukru sól jajko(...)twarożku śmietankowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka cukru wanilia Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykroić krążki. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać i po 1 łyżeczce nałożyć na każdy krążek. Dobrze skleić. Posmarować jajkiem. Piec 10 minut w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraHej! Nie jest to wielką tajemnicą że smaki popularnych napoi można bez problemu przenieść na potrawy i osiągnąć całkiem niezły efekt. Dobrym przykładem będzie dzisiejszy krem
Kuchnia PROzdrowotna