ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:973/1282)

Biszkopt czekoladowy – przepis i test 98

gąbczastym biszkoptem tradycyjnym. Za to zapach i smak… mmmniam, trudno się oprzeć. Do wykonanie drugiego ciasta zmodyfikowałam troszkę użyte składniki. Wiedząc, że to za sprawą masła moje ciasto jest twarde, zamieniłam je więc na olej rzepakowy i zredukowałam jego ilość. Pozostałe składniki delikatnie dopasowałam. Sposób wykonania zaczerpnęłam z przepisów na biszkopt z dodatkami. Ubiłam białka, dodałam żółtka, czekoladę wymieszałam(...)tworzenia blatów tortowych. Jest ceniony za swoją stabilność i podatność na formowanie. Często wykorzystuje się go do tworzenia rzeźb jadalnych. Jednak, ze względu na to, że jest dość ciężki, krem użyty jako przełożenie tortu musi być gęsty i stabilny. Zazwyczaj stosuje się ganache lub kremy maślane. Jeśli zależy nam bardziej na walorach smakowych tortu, powinniśmy użyć biszkoptu opartego na ubitych

SmartBake.pl
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 103

papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy(...)wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki. Na górze układamy ozdoby z czekolady. Wykorzystałam też cukierki

Słodki sentyment
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 90

papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 18-20 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy(...)wykonujmy dekoracje (u mnie to łopatki, grabki, kaczki, motylki). Czekoladę zostawiamy do zastygnięcia, później wkładamy razem z papierem do lodówki. Mascarpone, cukier puder i śmietankę ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżeczce kremu i rozprowadzamy po powierzchni. Ciastka kruszymy do uzyskania konsystencji piasku i posypujemy nimi babeczki. Na górze układamy ozdoby z czekolady. Wykorzystałam też cukierki

Słodki sentyment
Mus kawowy (Mousse al caffè) 153

słodkich deserów. Idealny na upalne dni,  gdy temperatury przekraczają 30 stopni a ostatni ą  rzeczą  o jakiej marzymy jest włączenie piekarnika i upieczenie ciasta.  Mus przygotowałam bez użycia jajek a baz ą  jest śmietanka  kremówka i serek mascarpone. Polecam serdecznie ;) SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki(...)cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym  ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso. Mus przekładamy  do szklanych miseczek lub pucharków  i schładzamy  w lod ó wce ok. 1-2 godz. Przed podaniem oprószamy

La grande e la piccola cuoca
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 254

tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody(...)gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta. Pianka kiwi 1 galaretka kiwi 100 g wody 300 ml śmietany kremówki Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej. Krem waniliowy z malinami 125 g mascarpone 250 g śmietany  1/2 łyżeczki wanilii 100 g malin Krem do posmarowania tortu z wierzchu 400 g masła 400 g mleka słodzonego skondensowanego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zielona pascha. Pistacjowa 217

Następnego dnia ser jeszcze raz odcisnąć. Powinien być sypki. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Po łyżce dodawać ser, cały czas miksując. Dodać pastę krem pistacjowy, połączyć. Dodać odciśniętą żurawinę i posiekane pistacje, wymieszać. Miskę wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć masę serową, dobrze docisnąć. Zawinąć brzegi gazy na masę, schłodzić w lodówce przez noc. Rano odwinąć gazę(...)Kisiel rozmieszać w pozostałej wodzie, wlać do żurawiny, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przestudzić. Pachę podawać z ciepłym lub zimnym sosem żurawinowym. Smacznego! Zamiast żurawin, można i w samym cieście, i w sosie użyć wiśni. Efekt będzie równie doskonały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto 3 Bit 256

Dziś przepis na pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia. Wystarczy masa kajmakowa, budyń, śmietana i przełożyć to wszystko herbatnikami. Jest naprawdę pysznie i bardzo słodko :) Składniki: 1 puszka masy kajmakowej ok 500 g herbatników 500 ml śmietany 36% 2 opakowania fix-u do śmietany 50 g gorzkiej czekolady Masa  2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 500 ml mleka(...)szklanki mleka  i zagotować, w pozostalym mleku wymieszac budyń z cukrem. Do gotującego mleka wlać masę, cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasny krem, nastepnie dodać po 1 łyżce budyniu. Miksować aż otrzymamy gładki puszysty  krem. Blaszkę 25x30 wyłożyć folią spożywczą, na spód wyłożyć herbatniki. Masę kajmakową włożyć na chwilę do ciepłej wody, lepiej

magiczna kuchnia Kasi
Klasyczne ptysie z bitą śmietaną 238

Ptysie, ptyśki, ptysiunie... Nie znam nikogo kto oparłby się chociaż jednemu takiemu ciastku . Łasuchy dobrze wiedzą o czym mówię bo dobre ptysie są po prostu boskie - delikatne i chrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać(...)ptysie. Zjadałyśmy po jednym na miejscu a dwa zabierałyśmy do domu na później. Te ptysie z nieistniejącej już osiedlowej cukierni nie zawsze były nadziewane bitą śmietaną, czasami był to krem z parzonych białek , ale trzeba przyznać, że równie pyszny jak śmietanka. Te ptysie śnią mi się czasami razem z innymi wspomnieniami dziecinnych lat, widać były i są dla mnie ważnym

Smaczna Pyza
pychotka vel Pani Walewska 836

porcjami dodajemy cukier puder. Do gotowej masy dodajemy budyń i delikatnie mieszamy, wykładamy na ciasto z dżemem, posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Jeśli ciasta pieczemy osobno, bezę na drugi placek przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem, wtedy składniki dzielimy na połowę. składniki na masę: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej(...)gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do całkowitego zgęstnienia, cały czas mieszając. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy, dodajemy ugotowany budyń i miksujemy na puszysty krem, pod koniec dodajemy amaretto. Gotowym kremem przekładamy upieczone placki. Całość schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Chatka Baby Jagi na słodki Dzień Dziecka 245

Chatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała

Kuchnia po mojemu
Rolada z jagodami i budyniem 172

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były

Praktyczna pl
Sernik przekładany s. Anastazji 177

  Witajcie poświątecznie ; ) Zapraszam Was na sernik, który podbije Wasze serca- szczególnie jeśli jesteście sernikomaniakami, jak ja ; ) Przepis zaczerpnęłam z zasobów s. Anastazji, bo wiedziałam, że

Domowe ciasta
Wegański torcik czekoladowy (bez pieczenia, bez glutenu) 96

Nie ma co tu dużo pisać – łatwy i pyszny jest ten torcik czekoladowy Nie ma w nim mleka krowiego, można zrobić go w wersji bezglutenowej

Lamarida.pl
Rożki jak z cukierni 313

Nie wiem czy jest ktoś kto nie lubi rożków. Ja ilekroć przechodzę koło cukierni muszę na nie chociaż popatrzeć. Pokusiłam się o zrobienie ich. Nie wiedziałam

wesoła kuchnia