Makaroniki. Makaroniki na Walentynki . Makaroniki w kształcie serca. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Mają cienką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące
Moja kraina smakówZamarzyło mi się ostatnio zrobić jakiś fajny i zdrowy deserek bez pieczenia (ach, te upały…) z wykorzystaniem świeżych truskawek, których nie możemy się najeść (w
Lamarida.plTym razem mam dla Was przepis na babeczki, które obok fit nawet nie stały ;) Ale co tam, święta są raz w roku, więc można zaszaleć. Wilgotne
Mienta blogCoraz bliżej święta,a jak święta to i ciasteczka. Zrobienie ciasteczek z nutellą nie wymaga specjalnych umiejętności, nie będę jednak oszukiwać i napiszę : jest z nimi
Polska ZupaTort sporządzony dla mojej małej "wielkiej fanki" bajki Miraculum: Biedronka i Czarny Kot. Wierzch tortu otulony płaszczykiem czerwonego lukru plastycznego w duże czarne kropki. Z przodu
Krokusowy Domskładniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy
Domowy Smak JedzeniaChodziło za mną coś mocno czekoladowego ostatnio i dostałam w końcu to czego chciałam 🤤 😋 😎 🤗 myślę, że nazwa jak najbardziej oddaje smak tego rarytasu 😀 Placki
Zdrowie i pysznie na talerzuDziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód:
Smakołyki AsiApple crumble to pyszny angielski deser, podawany na ciepło w szarobure jesienne popołudnie. Anglicy mają do niego jeden cudowny dodatek, którego w Polsce jeszcze nie uświadczyłam
bistro mamaPomysł na ten deser zrodził się przypadkowo i w pewnym sensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed
Codzienna kuchnia niecodziennasmalcu, a czasem nawet skwarków przypomina typowy karnawałowy zwyczaj przygotowywania tłustych potraw z uwagi na początek Wielkiego Postu. Zgodnie z oryginalną recepturą florenckiego schiacciata to miękkie, niskie i prostokątne ciasto, pachnące pomarańczą i szafranem. Następnie, co istotne jest ogólnie ozdobione symbolem miasta: lilią. Le canestrelle Wśród typowych deserów karnawałowych trzeba wspomnieć o Canestrelle, słodkości charakterystycznych dla regionu Basilicata. Przygotowuje się(...)mąki, cukru i jajek. Wyglądem przypominają małe kosze Le canestrelle I fatti fritti Przenosimy się na Sardynię, aby porozmawiać o Fatti Fritti lub „Frati fritti”. Są to pączki nadziewane kremem, o typowym bursztynowym kolorze z jasnym paskiem pośrodku, ponieważ smażenie odbywa się najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Tworzy to subtelny obszar, który pozostaje bardziej miękki. Źródło Mapa
365 dni dookoła kuchniklopsikami PRZEPIS TUTAJ Zupa gulaszowa PRZEPIS TUTAJ Zupa parzybroda PRZEPIS TUTAJ Flaczki z żołądków drobiowych PRZEPIS TUTAJ Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ Zupa a’la strogonow PRZEPIS TUTAJ Zupa krem z pomidorów PRZEPIS TUTAJ Barszcz ukraiński PRZEPIS TUTAJ Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI: PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zupy – najlepsze przepisy! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemgodziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min. Wystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki(...)lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego 100 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 100 ml mleka roślinnego 1/2 łyżeczki ziaren wanilii szczypta soli krem 225 g masła orzechowego lub z nerkowców 150 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku gorzka czekolada i orzechy do dekoracji Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!sernik na parze kolejne 100 minut. Należy pilnować by woda nie wyparowała w całości, w razie potrzeby należy dolać do blachy na dnie trochę wrzątku. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Solony karmel 200 g cukru 85 g masła 120 ml śmietanki 30% 0,5 łyżeczki soli Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy go uważając(...)przypalił. Nie wolno mieszać, bo się zrobią grudki. Następnie dodajemy masło i dopiero wtedy mieszamy. Po około 2 minutach dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania konsystencji kremu. Na koniec dosypujemy sól. Gotowy karmel wylewamy na sernik i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Jest pysznie
Emskie Smakiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce. Na biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać
Di gotujedokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków tak by ciasto całkowicie przykryło serduszka. Piec około 50 - 60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można dowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 150 g cukru pudru sok z połówki niedużej cytryny 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę(...)momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku. Smacznego! :-) Inspiracja: marthastewart.com __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Walentynkowy Eton Mess var file = "http://maniapieczenia.blogspot.com/2016/02/walentynkowe-ciasto-z-sercem.html"; var title = "maniapieczenia.com"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href
maniapieczeniabardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, orzechy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować. W rondelku roztopić masło z miodem i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Z masy marcepanowej uformować kulki i po jednej wcisnąć do każdej babeczki. Piec(...)przez około 15 minut. Czapeczki Mikołaja: Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie odłożyć około 1/4 kremu. Do większej ilości kremu dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na babeczki. Pozostałym kremem dokończyć czapeczki. Schłodzić. Smacznego Amica
Oryginalny smakciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)placka po czubatej łyżeczce Nutelli - lub więcej, zależy od preferowanej wielkości i stopnia nadziania bułeczek . Zawinąć do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki aby krem czekoladowy nie wydostał się ze środka. Następnie paski naciągnąć i zawinąć na rulon z nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu
Grunt to przepis!jabłkiem ; kawa orzechowa ~ Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥ Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 pierwsze składniki mieszamy, dodajemy pozostałe(...)odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok) i pieczemy gofry :) Wyszły 4 sztuki . Mama zjadła z dżemem, masłem orzechowym i czekoladą, kremem piernikowym. Ostatnio moja mama polubiła masło orzechowe! I teraz mi podjada, haha
breakfast of dreamsżółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek(...)migdałów 2 kropelki olejku waniliowego Do serka dodajemy kremówkę, cukier puder, olejek waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie gęsta wrzucamy uprażone na suchej patelni migdały i delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami
noteskulinarnyfigarozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając, nie doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy na wystudzone muffinki. Wykonanie muffinków: Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier(...)wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto rozdzielany pomiędzy 12 papilotek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni. Źródło inspiracji MojeWypieki
Krakowskie smaki Ani