Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają(...)placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie
Niedzielny kucharzNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej
Kawa z mlekiemkakaowy krem owsiany z mango (również w środku) i masłem orzechowym~ Jeszcze tylko niecały tydzień i świeta! Ja już nie mogę się doczekać, a Wy? ;) Z drugiej strony...jak ten czas szybko leci, troche to przerażające :o Zapraszam do obejrzenia nowego filmu na moim kanale JESTEŚ WEGANINEM WIĘC MUSISZ JEŚĆ ZDROWO Zgadzacie się z tym? Jakie jest Wasze zdanie(...)Zapraszam też do obejrzenia przepisu na pyszne wilgotne ciasto bananowe , które jest banalnie proste do wykonania i posmakuje każdemu fanowi ciężkich i zbitych ciast :) SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK<< instagram // drugi blog
breakfast of dreamsciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut. W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić(...)plasterki. Skropić cytryną. Czekoladę połamać i rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Pozostawić czekoladę do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladę zmiksować ze śmietanką, jajami, cukrem i mąką. Powstały krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na kremie ułożyć plasterki gruszek. Piec w 170 stopniach C przez 20 minut. Smacznego
kolorowotorcikowopokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm - foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć je w niedużych odstępach(...)pieczenia - uformowane ciastka ponownie schłodzić 20-30 minut - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, serduszka piec 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka ostudzić, od razu przełożyć kremem lub przechowywać w szczelnym pojemniku spożywczym, niezbyt ściśle poukładane (są dość kruche) NADZIENIE KAWOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, ostudzić - do miski przełożyć masło
Smakołyki BerenikiUpiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)cukrem i ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.Ostudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem wyłożyć na ostudzony placek makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka Gotujezostała przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia(...)zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało
Pożeraczka, czyli raz adobrzestolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód(...)Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę
pieprzny smaczeksię przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny
Delicious Titbitstowego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop mi ę towy
Mia Cucina Sofietazmian, nie smaruję niczym i nie obkładam papierem. Ostrożnie wyłożyłam ciasto. Piekę w 160-170 stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł). Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje i zostawiam, aby dobrze wystygł. krem: 1/2 litra mleka łyżka mąki 1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru
W kuchni Karmel-itkiZielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, wręcz krzycząc swoją piękną koroną „już dojrzałem, już czas!”. Skoro tak… Podchodzę cicho, aby go
W kuchni Karmel-itkiSzklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i delikatnie w dwóch etapach wmieszać w mus porzeczkowy. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy. Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin. Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki(...)róg i polać po torcie lodowym. Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki
https:KKuchniaMniam