ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:986/1282)

Francuskie rożki z jabłkami 141

kilka kropel soku z cytryny 1 jajko Przygotowanie rożków: Jabłka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami orzeszków, rodzynkami, cukrem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty o boku 11cm, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdy kwadrat nakładamy porcję jabłek, składamy na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkątów. Dociskamy brzegi widelcem(...)słodka, chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku, przekąska, podawana najczęściej z gorącą Tort Red Velvet Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w Kompot z rabarbaru Kompot z rabarbaru to moje dzieciństwo, to klasyka, którą zdecydowanie warto odtworzyć, kiedy tylko w Owsianka chałwowa Kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, najczęściej pada właśnie

NiePieprz.pl
Wielkanocny mazurek cytrynowy 189

wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie. Spód ciasta nakłuć  widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. 2.  Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić. Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ). Do rozmąconych(...)białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut. Lekko tężejący ganach  z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać. Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód. Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową. Smacznego

kolorowotorcikowo
Herbaciany naked cake 229

cukrem na puszystą, a białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz do masy żółtkowej stopniowo dodawaj suche składniki, a na koniec delikatnie połącz ją z białkami. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok 35 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok 50 cm, a następnie włóż(...)odciśniętą żelatyną i doprowadzamy ją do rozpuszczenia. Poncz herbaciany: szklanka wody 3-5 torebek herbaty Irish Cream TEEKANE Herbatę zaparzamy w szklance ok 10 minut. Część używamy do kremu, a  resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu. Krem herbaciany: 2 tabliczki białej czekolady 100 ml naparu herbacianego* 3 płatki żelatyny 400 ml kremówki (30-36%) Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty

Karczma Honorietty
Kruche orkiszowe z truskawkami pod bezową pierzynką 175

pieczemy druga porcję ciasta. Ścieramy na tartce i dociskamy palcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy na surowe ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe kg truskawek 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3,5 łyżeczki żelatyny(...)gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną co najmniej 24 godziny, śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy żelatynę, nie przerywając miksowania. Tak przygotowany krem wykładamy na stężałą galaretkę. Na wierzchu układamy placek z bezą. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
tort szachownica 226

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy(...)wyszły różnej wysokości. W każdy spodzie wycinamy po dwa kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. składniki na krem: 300 g miękkiego masła 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu waniliowego 50 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę ścieramy. Z mleka, proszku budyniowego

Domowy Smak Jedzenia
MENU NA PRZYJĘCIE 222

związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury   lub  krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach  lub  pierś z kurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny(...)pieczarkowa kulki drobiowe  podawane na zimno z  sos tysiąca wysp humus  z tortillą i suszonymi pomidorami  naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje :-)  Mam nadzieję, że pomogłam Wam w dokonaniu wyboru, co do jedzenia na przyjęcia domowe

pieprzny smaczek
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 173

wypieków, niejednokrotnie przybierały one kształt drobiu, herbu rodzinnego i innych wymyślnych kształtów. Na żadnym bankiecie czy przyjęciu nie mogło ich zabraknąć. * Obecnie określenie pate i terrina , czyli pasztet bez ciasta, stosuje się w znacznym stopniu wymiennie. Popularne stały się także terriny przygotowywane z warzyw, serów i owoców, pieczone, jak i przygotowywane na zimno. W przeciwieństwie do pasztetu, terrina najczęściej komponowana(...)żyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki zimnej wody) i ustawić

KUCHARNIA
Keto krem borówkowo-kokosowy 119

Przepyszny szybki deser, który możemy jeść będąc na diecie ketogenicznej. Mimo, że składniki są bardzo proste, to deser smakuje obłędnie! Moi synkowie też się zajadali i

moj przepis na
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 116

składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera

Domowy Smak Jedzenia
Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone 184

Czas przygotowania: 15 minut Czas przyrządzania: 4h 00 min Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Lody truskawkowo-malinowe z mascarpone By Piotr 2 lipca 2018 Lody

Pogotujmy.pl
Domowy marcepan 104

Marcepan składa się głównie z migdałów, cukru pudru i aromatu migdałowego lub wody różanej*. Jakość masy marcepanowej określa się przez stosunek cukru do migdałów. Im mniej

Tajemnice Smaku
Muffinki z masą krówkową 151

były nie tylko cudownie słodkie, ale i wilgotne. Mój Maluch od razu je pokochał, my również;) Dodatkowo część babeczek „przyozdobiłam” masą z serka mascarpone z niewielką ilością kremu czekoladowo-orzechowego. Czasem taką masą nadziewam babeczki, ale…. szczerze mówiąc, te muffinki bez masy, smakowały mi dużo bardziej;) Jednym słowem – polecam! 2 szkl. mąki pszennej 100 g brązowego(...)roztrzepujemy je lekko widelcem. Wlewamy mleko w temp. pokojowej oraz olej. Mieszamy. Składniki obu misek mieszamy krótko ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej nakładamy trochę ciasta, następnie dajemy po łyżeczce kajmaku i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Tort Jamajka -tort motyl 180

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował wszystkim.  U nas dwie wersje, klasyczna- tort okrągły i tort motyl:)   biszkopt 7 jajek 7 łyżek mąki pszennej ( lub5 mąki i 2 kakako) 7 łyzek cukru szczypta soli do białek łyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowa(...)dżem porzeczkowy ( lub inny) 2 galaretki cytrynowe banany 4-5 sztuk ozdoby na wierzchu masa czekoladowa i białą czekolada Biszkopt pieczemy i studzimy, zimny przecinamy na dwa blaty. Przygotowujemy krem, zimną śmietankę ubijamy z fixami, pod koniec dodajemy cukier i serek.  Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy. Blaty można nasączyć, herbatą lub sokiem. Pierwszy blat smarujemy

Takie tam pichcenie