Czas czytania: 2 min Postanowiłam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi
SprawdzonaKuchnia.plsztywną pianę. 4. Delikatnie i zdecydowanie wmieszaj ubitą pianę do ciasta, dodaj esencję waniliową - wymieszaj. 5. Dużą blachę (np: z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równo ciasto. 6. Piecz 10-12min. w 180*C. 7. Po upieczeniu gorący biszkopt przełóż na ściereczkę papierem do góry- zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj wzdłuż dłuższego boku(...)cukrem. 2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Całość: 1. Wystudzony biszkopt posmaruj dżemem, zostawiając 2cm czystego marginesu wzdłóż jednego dłuższego boku. 2. Odłóż 1 łyżkę serowego kremu, a resztę równomiernie rozsmaruj na dżemie. 3. Pokrojone truskawki równomiernie rozłóż na twarożku i delikatnie zwiń roladę. 4. Na wierzchu roladu rozsmaruj pasek z pozostawionego serowego kremu. 5. Na kremie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo lubię połączenie sera z czekoladą. W tym przepisie taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu, a ciasto udekorować czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może zastąpić świąteczny tort . Świąteczny sernik pomarańczowy Pomarańcza i czekolada to kolejne świąteczne połączenie, które bardzo lubię w serniku. Pomarańczowy(...)Jaka jest różnica między czekoladową polewą a ganache, zapytacie? Otóż polewa jest dosyć rzadka i ma za zadanie szybko zastygnąć. Ganache jest o wiele gęściejsze i funkcjonuje również jako krem do przełożenia. Ten sernik jest to prawdziwy rarytas! Podobają się Wam moje propozycje? Narobiłam Wam smaku? The post Jaki sernik upiec na święta appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaTort lis - pomysł na dekorację Ponieważ u mnie w rodzinie lato to sezon imprezowy, dzisiaj ponownie namawiam Was na samodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście
Trzeci talerzTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango PapajaWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami
Maślane ciasteczkopękają. Ptysie wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, warto zostawić między nimi duże odstępy, ponieważ urosną jeszcze podczas pieczenia. Palcem lub łyżeczką zamoczoną w odrobinie wody spłaszczamy końcówki ciasta. Pieczemy około 25 minut, ważne, żeby nie otwierać piekarnika do czasu, aż ptysie będą upieczone i rumiane, w przeciwnym razie mogą upaść. Czas, kiedy ptysie są w piecu możemy(...)jednak dość delikatna, dlatego ptysie warto nadziać przed samym podaniem. Jeśli chcielibyście przygotować je wcześniej zamiast śmietanfixu można wykorzystać jako utrwalacz bitą śmietanę w proszku (do mleka) lub zrobić krem śmietankowy . Upieczone ptysie odkładamy na kratkę do przestudzenia. Kiedy są już zupełnie zimne przekrawamy je wzdłuż ostrym nożem z ząbkami. Do nakładania śmietany zdecydowałam się na tylkę z dużym
CiastkozercyTradycyjny przepis na tradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki
Tradycyjna KuchniaDeser serowy z alkoholem i czekoladą :) Składniki: 40 dag białego zmielonego sera 1 tabliczka czekolady mlecznej ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu z kawy 1
Tradycyjna KuchniaBeza o smaku czekoladowym ze śmietaną i malinami - niebo w gębie. Najlepiej smakuje od razu po udekorowaniu. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L
Ugotowaćciasta na bazie ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie biszkoptu, a ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek. Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych(...)ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę ciastek. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w odrobinie wrzątku, rozmieszać dokładnie i dodać
Jadło i czytadłociasto do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już miało temperaturę pokojową, dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 225°C . Blachę posmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto można wyciskać rękawem cukierniczym, ale nie jest on niezbędny, bo jeżeli go nie posiadamy, to możemy kulki ptysiowe zrobić nawet łyżką. Ptysie piec na środkowym poziomie piekarnika około(...)piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie się zapadną (będą nadaj jadalne, ale już nie takie fajne). Po wyciągnięciu z piekarnika chwilkę odczekać i odciąć wierzchy ptysiów. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Krem przygotowujemy z śmietany wyciągniętej prosto z lodówki. Ubijamy ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Ptysie napełnić gotowym kremem i oprószyć przez sitko cukrem pudrem. Jeżeli chcemy by ptysie
Passions hobbies lifePora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie
kulinarnyJaPomysł na taki kokosowy sernik znalazłem u Sosny . Od razu wiedziałem, że absolutnie muszę go upiec. Sernik jest ciężki i kremowy, ma wspaniałą konsystencję i delikatną
Food Square