ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:999/1282)

Omlet biszkoptowy 181

sporo różnych przepisów, ale dopracowanie właśnie tego - dało mi dopiero pełną satysfakcję. Omlet jest przygotowywany bez dodatku cukru, więc nadaje się do serwowania zarówno na słodko (z dodatkiem konfitury, kremu czekoladowego lub owoców) jak i na słono (np. z dodatkiem warzyw). Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych zasad i efekt mamy gwarantowany. Każdy szczegół przygotowania opisuję poniżej. Przygotować 3 naczynia(...)wszystko opadnie. Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszamy gaz na średni i wlewamy ciasto omletowe na patelnię. Smażymy. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy na drugą stronę. Można to zrobić na różne sposoby, np: za pomocą dwóch drewnianych

Świat Domowej Kuchni
Babeczki Oreo z twarożkiem i borówkami 144

powiecie na ulubione ciasteczka w formie babeczek?  Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z najpyszniejszych odkryć lata.  Czekoladowe wnętrze wypełnione waniliowym kremem i borówkami w całkiem dietetycznym wydaniu - jedna babeczka zawiera niecałe  200 kalorii i ponad 8g białka! (t ak, razem z wkruszonym ciasteczkiem Oreo!!)  Myślę, że to bardzo smaczna i wbrew pozorom bardzo prosta(...)mikrofali/kąpieli wodnej. Do miski wsyp składniki suche - płatki jaglane, kakao, cukier, a następnie składniki mokre - bananowe puree, roztopioną czekoladę oraz olej kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć na jednolite ciasto i podsyp mąką. Foremki do babeczek wykładaj niewielkimi porcjami ciasta i ponakłuwaj spody. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 10-15 minut.  nadzienie i dekoracja: twarożek grani

Kuchnia Ellie
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 164

mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć (aby nie urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec(...)cukru (drobnego do wypieków).  Bezy trzeba cierpliwie ubijać i dodawać stopniowo cukier. Do ostudzonej tarteletki wkładamy troszkę lemon curd- przepis na ten krem podałam wcześniej w poście o muffinkach Można nadziać innym kremem, na przykład gęstym budyniem albo jabłkami. Na lemon curd szprycą albo łyżeczką wykładamy ubite

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 223

farfoclami to wedle uznania wody. Gotuj po przykryciem 15-20 minut, po czym zdejmij z kuchenki, dodaj mleko, zblenduj i się delektuj. A teraz mój patent na podanie kremu w atrakcyjnej formie, i to nie jest wyłącznie na potrzeby zdjęć, faktycznie tak podaję w domu obiady. Przed zblendowaniem warzyw wyjmij ich trochę, ot tak powiedzmy 2 łyżki na 1 porcję(...)babcia lubi sobie „trochę” pojeść i najlepiej jak na jednym talerzu jest kopa pyr, a na drugim dwie kopy schabowych, do tego na deser dwie blachy ciasta, w tym jedno z galaretką, to na widok jednej zaserwowanej jej porcji tiramisu syknęła „więcej papiru niż jedzenia”. I tak, mamy rodzinne powiedzonko Smacznego!         Artykuł

greenscarf
Banan w cieście & o współpracy z Frisco. 225

Banany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej  W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane.  Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)zdecydowałam się na dawno już kuszące masła, pierwsze z orzechów laskowych, a drugie masło z migdałów, jeżeli chodzi o produkty tego typu, to do mojego koszyka wpadł jeszcze krem kasztanowy z wanilią, który bardzo mnie zaciekawił.  (co zrobiła Natalia po otrzymaniu paczki? poleciała i otworzyła słoiczek z masłem z laskowych.. i stwierdziła, czemu jest tak mały, zdecydowanie moje

More food, love and dreams
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 208

nigdy nie miałam okazji próbować; trzy owoce cytrusowe, które były podpisane jako pomarańcze, ale mają kolor limonek, a w dotyku bardziej przypominają grejpfruty (jakieś pomysły, co to może być...?); krem z kasztanów i kasztany kandyzowane, z których cieszę się jak przedszkolak i mam względem nich wielkie plany (ale to już w przyszłym roku); świeża żurawina, której się spodziewałam w ilościach(...)się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski kukurydziane 250

bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:   W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie(...)przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory

Ala piecze i gotuje
Beza Pavlova 178

Beza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z

Przepisy na widelcu
Tort orzechowy z masą nutella :-) 1 urodzinki bloga,urodziny brata i 100 post :-) 218

Witam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada flaga Wielkiej Brytanii z miętowym kremem 183

Ten wpis jest z cyklu w pogoni za marzeniami. takim marzeniem jest odwiedzenie Londynu, a jak Londyn to na myśl przychodzi angielska flaga chyba jeden z

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Migdałowiec 219

Kolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec  SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki

Kuchnia Danusi
Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 258

szybkie czyszczenie moc urządzenia – 500 W niska cena w stosunku do funkcjonalności dodatkowa funkcja Pulse ułatwiająca rozdrabnianie twardych produktów – wykorzystuję ją najczęściej, gdy potrzebuję posiekać orzechy do ciasta  lub zrobić shake z mrożonych owoców ładny designe – urządzenie Flavio 2 w 1 poza tym, że jest funkcjonalne bardzo ładnie prezentuje się w kuchni i zajmuje naprawdę niedużą(...)pomocą pyszne koktajle, smoothie, a nawet zdrowe shake z mrożonych owoców (ostrza są na tyle mocne, że spokojnie sobie radzą). Siekam warzywa na najróżniejsze placki i placuszki. Miksuję zupy krem (niedługo podzielę się z Wami kolejnym pysznym przepisem na zieloną zupę krem), robię domowe dipy i sosy do pizzy, sałatek i przekąsek. Stosunkowo niewielkie, poręczne i przydatne urządzenie. Naprawdę polecam

Słodkie okruszki
Tartaletki z rabarbarem i budyniem 155

trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki(...)szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo-śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do niej pozostałą część budyniu. Całość zmiksować. Gotowe tartaletki podawać z kleksem sosu-kremu budyniowego.  Z przepisu można wykonać

Mania Wypiekania
Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami 186

łyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych  (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana 1. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Nakładać szprycą lub rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki na ostudzone ptysie. Przekroić ptysia na pół, położyć krem na dolnej części i przykryć go górną połówką ptysia. Przygotować śliwki. Gorące śliwki: 1. Następnie w garnuszku podgrzać śliwki aż puszczą sok. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu

KreatywnePiny
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 242

Kontynuuję poszukiwania wiosny. Termometru słupek podnosi mnie na duchu. Promienie słońca łaskoczą policzki. Lekki wietrzyk porywa kosmyki włosów. Szalik, rękawiczki, grube czapy? Odchodzą w zapomnienie, smutne

W kuchni Karmel-itki