smaku inne niż wszystkie jakie jadłam do tej pory. Idealnie komponuje się z kremem, który również zasługuje na uznanie. Proporcje są idealne i taki też jest ten krem. Przynajmniej dla mnie:) Ciasto (tortownica 20 cm): 200g mąki tortowej 250g drobnego cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 125ml maślanki (temp. pokojowa) 175ml Coca Coli(...)następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie miksowanie rozrzedzi mascarpone). Gotowym kremem przekładamy oba blaty. Część kremu rozprowadzamy na wierzchu, po czym obsypujemy okruchami ciasta. Dla chcących skorzystać z oryginalnej polewy, podaję przepis: Masło, coca colę i cukier podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Nie gotujemy. Dodajemy kakao
Smaki Na TalerzuTrochę Was dziś pokuszę, ale gdy listopadowa szarość zuchwale rozpanoszyła się za oknem to wszystkim nam przyda się odrobina słodkości. Tym razem mam dla Was mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem waniliowym i chrupiącymi karmelizowanymi orzechami. Niby proste składniki, ale połączone ze sobą tworzą efekt wow. Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)rondelka i mieszając zagotowujmy. Biszkop rozkrawamy na 2 blaty. Można go dodatkowo nasączyć np wodą z cukrem waniliowym. 3/4 kremu wykładamy na na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałą masę i wykładamy przestudzone orzechy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Cynamonowe szczęściePrzekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo(...)dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy , wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy i dokładnie wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Udekorować według uznania
Szalona Kuchnia Ewelinynaleśniki z lekko kwaskowatym kremem są przesmaczne. Osobiście lubię cienkie naleśniki. Stoję nieco dłużej przy kuchni ale cienkie naleśniki z obfitym nadzieniem są najlepsze. Naleśniki z cytrynowym kremem 10 dużych naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe 5 jajek 150 g pszennej mąki 650 – 700 ml mleka 1 łyżeczka soli olej kokosowy lub ghee do smażenia Cytrynowy krem 3 cytryny, wyciśnięty(...)świeże owoce, maliny, jagody Wbij jajka do miski. Dodaj odważoną mąkę i sól. Zmiksuj. Następnie wlewaj stopniowo mleko i miksuj. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Rozgrzej kokosowy tłuszcz lub ghee na dużej patelni. Usmaż 10 cienkich naleśników. Przyrządź cytrynowy krem. Zagotuj połowę soku z cytryny z cukrem. W pozostałym soku rozpuść ziemniaczaną mąkę, dodaj żółtko, jajko i lekko zmiksuj. Wlej
codojedzeniatutaj zaglądacie i za wszystkie maile i komentarze, które motywują mnie do dalszego działania. W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na przepyszne, korzenne ciasto miodowe z jabłkami i kremem z serka śmietankowego. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto miodowe z jabłkami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 440 g mąki uniwersalnej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje. Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu i resztę jabłek. Umieść na nich trzeci dysk
karmelowyCiasto mleczna kanapka to pyszny smakołyk inspirowany popularnym batonikiem, który z pewnością dobrze sprawdzi się na domowych przyjęciach. Deser świetnie smakuje w towrzystwie popołudniowej kawy, będzie ciekawym pomysłem na podwieczorek. Rozpływający się w krem mleczny z serkiem mascarpone idealnie komponuje się z kakaowymi blatami tworząc wyśmienity efekt smakowy. składniki na formę 28 x 22 cm 150 g cukru(...)wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy mlecznej dodajemy serek mascarpone i całość razem łączymy. Jedną połowę ciasta wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na blat ciasta przekładamy mleczny krem i dokładnie go rozprowadzamy. Wierzch przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Artykuł Ciasto mleczna kanapka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaŚwiąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)temperaturze 180 % C. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe. Podajemy schłodzone. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliMałej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 700g gotowego sera na sernik w temperaturze pokojowej 600g waniliowego(...)jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkapieczenia i wyrównaj szpatułką. Piecz w temp. 180°C przez ok. 25 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. * Wierzch ciasta będzie nieco wypukły, przed położeniem kremu możesz go odkroić lub pozostawić w takiej formie. Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj zimne mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj do otrzymania sztywnej masy
Słodki Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cudowne połączenie budyniowego kremu z dodatkiem chrupiącego ciasta takie cechy posiada słynna napoleonka . Tym razem zaprezentuję Wam uproszczoną wersję z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego i budyniu. Napoleonka na cieście francuskim to bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów. Wypiek ten jest delikatny, puszysty i chrupki, idealny do kawki, a także
Przepiski.plWitajcie, czekoladowy biszkopt z bananami i puszystym kremem czyli Kopiec Kreta. Znane i popularne ciasto oryginalnie z kremem z bitą śmietaną, którą zamieniłam na ser mascarpone (ale może być ricotta lub inny). Biszkopt zrobiłam z mąki kukurydzianej dzięki czemu powstał Kopiec Kreta w odchudzonej i bezglutenowej wersji:) Dokładny przepis znajdziecie poniżej. Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal(...)Następnie dodajemy żółtka - po każdym dokładnie miksując. Pod koniec dodajemy nasze słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Masa Ser miksujemy z dodatkiem jogurtu. Następnie dodajemy nasze
Health-Fit-Lifejuż skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków. SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE(...)około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź. Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół. KREM: Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij
Słodko-Słony Świat IlonyNasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto nasączamy herbatą. Krem cytrynowy: 1/4 szkl. mleka odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń(...)oraz sok z cytryny. Krem krówka: miękkie masło powoli ucieramy dodając masę krówkową. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt smarujemy masą krówkową, nakładamy ciasto kruche, smarujemy masą cytrynową (1/3 odkładamy), układamy wiśnie, dociskamy, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy resztą masy cytrynowej, polewamy polewą i posypujemy posypką. Do ozdobienia ciasta użyłam wiórek truskawkowych, które można zamówić w sklepie internetowym CUKIETERIA . Zapraszam do odwiedzenia strony
słodki bratekPrzełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem : - 400-500 g śmietany kremówki - trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru(...)cukier wanilinowy - 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni. Śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym(+ śmietan fix)ubij na sztywno, bardzo sztywno. Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem. Po czym przykryj i obłóż całe ubitą śmietaną. Wykrój kawałek i delektuj się delikatnością czekoladowo - śmietanową. Przechowuj w lodówce. SMACZNEGO . CMOK
Pasje JolkiDziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego(...)mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko ją ubić), a raczej delikatnie
Kuchnia w czekoladzie