mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody(...)czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia
Ciastkozercyciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. U mnie zajęło to jedynie 25 minut. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika na metalową kratkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedną galaretkę agrestową rozpuściłam w 250ml gorącej wody. Gorące ciasto ponakłówałam patyczkiem. Wierzch ciasta polałam(...)przygotowaną galaretką. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne wstawiłam do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam krem. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, mąkę i cukier. Mieszankę przelałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem wyłożyłam na schłodzone ciasto
Waniliowe ImprowizacjeDodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę piany wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Pianę posypujemy(...)połową posiekanych orzechów. Pieczemy w 170 st. C przez 20-30 min. aż ciasto będzie rumiane. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia. 1,5 szklanki mleka nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy
kulinarne odsłony patiDodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Połowę piany wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Pianę posypujemy(...)połową posiekanych orzechów. Pieczemy w 170 st. C przez 20-30 min. aż ciasto będzie rumiane. W taki sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta. Upieczone ciasta odstawiamy do ostygnięcia. 1,5 szklanki mleka nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy mleko z proszkiem i intensywnie mieszamy
kulinarne odsłony patimieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości
kulinarnyswiatdomiwsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy(...)będzie puszysty. 4. Przekładanie: Biszkopt smarujemy kremem budyniowym, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i lekko dociskamy. 5. Galaretka i ananasy: Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki, następnie układamy je na serniku. Galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy
Izabelawkuchnidodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Wlewamy olej i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto przelewamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek (21x32cm) i pieczemy jeden po drugim w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy(...)Wykładamy połowę masy budyniowej. Dajemy drugi biszkopt. Rozkładamy na nim resztę masy jabłkowej, a na niej pozostały krem budyniowy. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zmieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Ubitą śmietankę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą lub gorzkim kakao. Uwagi: Masa jabłkowa powinna całkowicie stężeć. Zamiast śmietan-fixu można śmietanę zagęścić
Smaki Na TalerzuZmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości
Kuchnia w opałachszybko. Pieczemy jeden biszkopt, przygotowujemy jedną masę budyniową, którą później dzielimy na pół. Do jednej dodajemy brzoskwinie, do drugiej zaś czekoladowy krem i bakalie. Masę układamy pomiędzy herbatniki a wierzch polewamy czekoladową polewą. Z podanego przepisu wychodzi duża, podzielna blacha pyysznego ciasta, któremu nikt się nie oprze Piecząc je wydawało mi się
Marta Gotujesylwestrowy stół! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 100g masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie białko jajka do posmarowania rurek cukier gruboziarnisty po posypania Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozmieszamy proszek budyniowy i gotujemy by uzyskać gęstą i kremową konsystencję. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń nam ostygnie dodajemy do niego ciepłe masło oraz cukier i dokładnie miksujemy. Krem jest gotowy. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski wzdłuż dłuższego boku. Każdy pasek nawijamy na foremkę do pieczenia
Życie ze smakiembudyniowy nie mógł sprostać wymaganiom moich domowników. Zawsze brakowało tej kropeczki nad i. Po licznych próbach udało mi się osiągnąć zamierzony cel, krem nietylko dorównał tamtym, moim zdaniem był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo się kroiło, nawet po wyjęciu z lodówki krem był sztywny i się nie rozpływał. Składniki Na ciasto(...)kremu. Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej i cały czas ucierać. Na koniec można dodać kieliszek spirytusu i ewentualnie parę kropel aromatu wanilinowego. (Jeśli krem byłby za mało słodki można dodać 1-2 łyżki cukru pudru i wmiksować do masy). Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć
My sweet a lifePralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy) wyjdą nam dwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby i wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można
Ciastkozercycukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod(...)dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej. Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki
NaKońcuJęzykadodawać stopniowo cukier, a następnie żółtka. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę(...)następnie ucierając dodawać stopniowo masę budyniową. Dodatkowo 600 g ptasiego mleczka 2 czerwone galaretki Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i odstawić aż zacznie tężeć. Polewa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady Śmietanę doprowadzić do wrzenia i dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać aż powstanie jednolita polewa. Składanie ciasta Ciasto 1 1/2 kremu ułożyć rzędami ptasie mleczko zostawiając przerwy między
O kuchni z uczuciem