nadzienie: budyń ugotować, używając do niego 750 ml soku, zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Na ciasto ułożyć pokrojone brzoskwinie. Wylać budyń. Odłożyć do wystygnięcia. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca, wylać na krem budyniowy, na którym uprzednio ułożyć borówki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Czekoladę rozpuścić na parze ze śmietanką. Delikatnie
Lekcje w kuchnisposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzakażdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Ala piecze i gotujeCiasto rozprowadź łyżką na dwóch blaszkach wyłożonych pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być. Ciasto pieczemy około 25 minut. Ja ostatnie 10 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy studzimy na kratce. SKŁADNIKI NA KREM DO KARPATKI Ja jestem fanką kremu do karpatki bardziej budyniowego niż kremowego i taki właśnie robię. Krem tłusty i kremowy uważam że zdecydowanie bardziej pasuje(...)ponownie zagotuj ciągle mieszając. Gotowe! Masę przestudź co 3 minuty ją mieszając, tak aby nie powstał na niej kożuch. Masę o temperaturze około 35 stopni, wylej na wystudzone ciasto i przykryj górnym blatem (wybrzuszeniami ku górze). Po całkowitym wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto należy przechowywać w lodówce! PYSZNOŚCI! PIĘKNEGO DNIA ŻYCZĘ! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIinaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie(...)minuty, aż będzie bardziej napuszona. Następnie, dodając po łyżce ostudzony budyń ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem. Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
Smiling Shrimpinaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie(...)minuty, aż będzie bardziej napuszona. Następnie, dodając po łyżce ostudzony budyń ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem. Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
Smiling Shrimpkremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła 100 g cukru 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie(...)oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego
Ciasta z tradycjamiciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 białek *Krem budyniowy(...)minut, aż będzie rumiane. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń. "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część ciemnego biszkoptu, na to 3/4 masy budyniowej
Piekę, bo lubięSkładniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego(...)Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)układam na herbatnikach. Następnie wykładam zimny budyń. Następnie układam trzecią warstwę z herbatników. Przygotowuję krem truskawkowy. Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję. Krem wykładam na herbatniki. Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam. Posypuję wierzch ciasta. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc min. 12 godzin. Smacznego
Gotowanie PatkiWyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy(...)Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po tro chę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę. Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki. Mleko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Krem budyniowy: 700ml mleka 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)Margarynę, cukier, miód oraz posiekane orzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiamy. 2. Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty
Kuchnia w czekoladzieminut do tzw.suchego patyczka.Po tym czasie wyjmujemy delikatnie jeszcze gorące ciasto na ściereczkę i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy 1 szkl mleka do rozmieszania proszków budyniowych a resztę zagotowujemy z 1,5 szkl wiórków.Do gotującego mleka wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy budyń.Ściągamy z ognia i w gorącym kremie rozpuszczamy białą czekoladę.Odstawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżką drewnianą, aby nie powstały grudki i gotować do momentu powstania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować robotem na niskich obrotach. Po połączeniu się jaj z ciastem i powstaniu gęstej masy przełożyć ją do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę(...)gdyż ciasto w trakcie pieczenia urośnie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut. 3. Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy oraz ekstrakt i wstawić na gaz. Do odlanego mleka dodać jajko, mąki i razem wymieszać mikserem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę budyniową ciągle
Danka Pichciozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie
Mia Cucina Sofieta