przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi(...)kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliproszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ocet. Dodajemy 4 białka ubite na pianę. Mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka. Krem 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, z której wcześniej wydłubujemy nasionka i dodajemy(...)masa nie podeschła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy w mikserze, dodajemy budyniową masę po 1 łyżce. Jeśli chcemy przełamać smak, dodajemy alkohol, kawę lub syrop. Polewa Składniki polewy rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu Ostudzone ciasta kroimy na kromki. Każdy kawałek ciasta smarujemy kremem i układamy na przemian w blaszkach - raz kromka biała, raz kromka kakaowa. Ciasto polewamy polewą. Górę
Mieszam w Garnkuhiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać(...)koniec dodać ocet i wylać do blaszki (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 170 st.C przez 20 minut. Masa budyniowa • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. • Ugotować budyń ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła
To co kochamtruskawkową wersję, znanego i smacznego ciasta bez pieczenia - 3 Bit. Teraz jest do tego doskonała okazja. Ciasto jest idealne na ciepłe dni. Delikatne, niezbyt słodkie i wypełnione pysznym musem ze świeżych truskawek. Składniki: duże opakowanie herbatników Petit Beurre 350g Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 budynie waniliowe (bez cukru) 500 ml mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa(...)powierzchni. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na wysokich obrotach. Na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników w blaszce wyłożyć krem budyniowy (fot.1) i przykryć go drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. Teraz czas na warstwę truskawkową. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do pojemnika
Świat Ciastapapierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.krem budyniowyBudyń rozrobić w 2/3 szklanki mleka. resztę mleka zagotować(...)kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić
Mix smakutortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 16 cm, gotowy, po udekorowaniu kremem ma około 18 cm średnicy(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżki kakao 12 łyżek cukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień
Ciastkozercyutrzeć do białości - ok. 8-10minut. Stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Pod koniec dodać stopioną na parze przestudzoną białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki
Z miłości do słodkościWykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba dobrze?) ;) Ciacho(...)Bardzo dokładnie i ostrożnie rozprowadzamy ją po ciastkach, wyrównując jej powierzchnię. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadzamy krem budyniowy. Na masie budyniowej ponownie układamy ostatnią już warstwę z herbatników. Wykładamy na nią ubitą kremówkę i wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ja użyłam deserowej, ale można użyć też gorzkiej lub mlecznej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka
MyCookBook.plchoć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji Ciasto na niedzielę gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka(...)pokroić na plasterki. Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY: Marcepanowy kącik - Czekolada Szóste niebo - Torcik bez pieczenia
Ewusiowe SmakiCiasto składa się z czekoladowego biszkoptu, warstwy budyniowej przygotowanej na bazie budyniu czekoladowego i warstwy śmietany dla podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy(...)wymieszać do ich połączenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Zieloną herbatę zaparzyć w filiżance, dodać cukier i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej wlać wódkę i wymieszać. Biszkopt przekroić na dwa równe placki i oba nasączyć herbatą. Krem budyniowy: Z 450 ml mleka odlać
Passions hobbies lifeDawno nie było tu żadnego ciacha z ananasami, więc myślę, że pora nadrobić zaległości. Zwłaszcza, że ananasy to takie owoce, które chyba każdemu z nas przywodzą
Ostra na Słodkobudyniowym) i opleciony karmelową siecią. Mogą być zbudowane jak moja poprzez warstwowe sklejanie lub przyklejane do stożka, który możemy zrobić z tektury owiniętej papierem do pieczenia. Deser prezentuje się okazale i im wyższy tym efekt bardziej zniewalający, choć tu piramida przygotowana została z połowy składników. Ptysie można upiec dzień wcześniej i przechować do czasu nadziewania w suchym miejscu, a krem(...)wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny. Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka 200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej
Kocham..lubię..gotuję..Nazbierało mi się trochę białek więc postanowiłam upiec pieguska. A żeby piegusek nie był taki samotny dodałam krem budyniowy oraz banany i galaretkę. Wyszło mi takie fajne ciacho. składniki: piegusek 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 1 szklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń(...)mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem
Monia miesza i gotujeODCHUDZONE CIASTO 3-BIT. Jedno z moich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę - zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam. Składniki na klasyczną blaszkę: 1 duże
Czarnawisienkapokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny. Do dekoracji
Słodki ZakątekKrem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze
CiastkozercyBabeczki kawowe z kremem budyniowym .Połączenie smaków kawy i czekolady to duet który trafi w gusta dorosłych i nie tylko . składniki na ciasto: 2 filiżanki mąki około 216 g 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 niepełna filiżanka kawy rozpuszczonej w ciepłym mleku 1 łyżka kakao 2 kopiaste łyżki masła 1/2 filiżanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chili