Mojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast
moj przepis naCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka(...)Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając dodać
Słodka Kraina Wypiekówszafce stało mleko skondensowane na które nie miałam pomysłu. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam! Jest niesamowite, krem niezbyt słodki, mleczny z delikatną nutą budyniu, ale wcale nie budyniowy, a do tego śliwki i pyszny kruchy spód. Ciasto pięknie się kroi, dzięki czemu również fantastycznie wygląda na talerzu, u nas zniknęło w ciągu jednego dnia! W oryginale do ciasta(...)zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej śmietany
Słodka Kraina Wypiekówteraz muszę zapisać wszystko, aby nie zapomnieć przepisu, bo wyszło fajne ciacho Składniki na ciasto: – 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej) – 2 jajka w temperaturze pokojowej – 100g zimnego masła – 100g cukru pudru – szczypta soli Składniki na krem budyniowy: – 2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 łyżka cukru waniliowego – 4 łyżki mąki(...)masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie
Smaki Armineprostej, ale świetnej receptury. Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi dodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję(...)serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy roztopić i wymieszać z masłem migdałowym do momentu powstania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko
Di gotujeDelikatna tarta z owocami. Polecam szczególnie z malinami oraz truskawkami. Spód: 180 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka cukru 1 żółtko szczypta soli 30
Bulliodrugi dzień. Zapraszam również po wersję ciasta z masą kajmakową -> Orzechowiec - Miodownik Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 3 jajka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie ) 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka 4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm i pieczemy przez 15 minut w temp. 200 *C gotowe blaty schładzamy z 0,5 L mleka przygotowujemy krem. 300 ml zagotowujemy z cukrem a z pozostałych 200 ml rozrabiamy budyń. Kiedy mleko zacznie nam się podnosić wlewamy mieszankę i mieszamy tak długo i tak intensywnie aż budyń zgęstnieje
W Moim Magicznym DomuKrem budyniowy 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat 250 g masła Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, masło, żółtko oraz proszek do pieczenia z składników zagnieści ciasto, i włożyć na godzinę do zamrażalki. Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej(...)szablonu serca, w środku wyciąć mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. Krem: Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać
RAROSSASernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92. Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier
Mia Cucina Sofietatego, że prezentowało się dość wyjściowo, uświetniło kawę z Okazji Dnia Babci. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki 1 jajko 150 g masła 3 łyżki miodu szczypta soli 3/4 szklanki cukru na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakajmakową trzymamy w temp.pokojowej.Miękkie masło miksujemy do białości.Następnie stopniowo dodajemy masę kajmakową ,mieszamy i po łyżce dodajemy masę budyniową mieszamy.Powstaje nam pyszny i puszysty krem o smaku krówek :). Na dno naszej formy do pieczenia dajemy jeden spód ciasta i smarujemy go kremem dość cienko.Na krem nakładamy drugi spód i smarujemy kremem.Tak robimy z każdym spodem.Na samej górze powinna
Mała w garnku mieszaKilka dni temu Smaczna Pyza miała swoje 3-cie urodziny. Tak, już 3 lata jestem tutaj z Wami ! Ja wkładam w blogowanie całe swoje serce oraz
Smaczna PyzaKARPATKA czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZrobiłam to ciasto dla moich gości, wszystkim smakowało. Trochę z nim pracy, ale warto. Przygotowanie galaretki – galaretkę zalać pół litrem wrzącej wody, wymieszać. Odstawić do
Kuchnia PokoleńProsty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!