Ciasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za
My sweet a lifetego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki(...)tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę
SzczyptaSmaQtuż:) Chciałabym Wam zaproponować muffinki czekoladowe, które co prawda są już na blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy(...)Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo znajdziecie TUTAJ Oczywiście, możecie skorzystać z innego przepisu. Wszystkie przepisy na nasze babeczki tutaj: MUFFINKI A teraz zajmijmy się składnikami na dekorację i krem: 150 g masła 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka zielony barwnik spożywczy czekoladowe gwiazdki dowolne, jadalne ozdoby lukier (można skorzystać z przepisu: TUTAJ) wykonanie: Babeczki upiec
Ania i Marcin gotującieście układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z pozostałymi postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie (po 40 gr) 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy(...)się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Gotowym kremem przekładamy wystudzone ciasta. Wierzch oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniasłabość do ciast z makiem i kokosem. Ostatnio naszło mnie właśnie na takie, więc połączyłam je z brzoskwiniami, kremem budyniowym i biszkopcikami z wyraźną nutą alkoholu. Zrobiłam je w formie tortu, było przepyszne ale miałam problemy ze zrobieniem mu zdjęć, bo bardzo nie chciało zapozować. Pomimo iż nie prezentuje się okazale to smak jest godny polecenia. *tortownica
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4
Luźna KuchniaCiasto pszczółka galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko(...)Mieszankę budyniową przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło rozmiksowałam mikserem i dodawałam do niego partiami wystudzony budyń. Budyń miksowałam do uzyskania gładkiego kremu. Połowę kremu rozsmarowałam na nasączonym biszkopcie i przykryłam go drugim blatem biszkoptu. Ten nasączyłam resztą soku i posmarowałam drugą połową kremu. Na kremie
Waniliowe ImprowizacjeDziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)octu NA KREM : puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 2 budynie waniliowe masło 250 g NA WIERZCH : 0,5 l śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru czubata łyżka żelatyny ORAZ : 0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce) 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę
Pani na deserrodziny, idealna na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto bananowiec Drukuj przepis Składniki Spód kawowy: -50 g masła -3 łyżki kakao -1 łyżka miodu -125 ml mleka -2 jajka -100 g mąki -100 g cukru -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: -1/2 szklanki zaparzonej kawy Kawowy krem budyniowy: -700 ml mleka -3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)małych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). --> Masę wlewamy do formy, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy, a następnie nasączamy mieszanką kawy. Wierzch smarujemy powidłami. --> Kawowy krem budyniowy: --> Z mleka odlewamy pół szklanki mleka, mieszamy je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka
Marta Gotujetuż tuż... przed nami radosne chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu są świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery. Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę 40 przepisów, które(...)pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta
La grande e la piccola cuocałyżki cukru pudru - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Teraz czas na krem - 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z czekoladą i cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając(...)Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego koloru. Gotowe babeczki ostudzić, wyłożyć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić suszoną żurawiną. Smacznego
Kuchnia Elliemasą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka(...)wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce
Słodka Stronabardzo efektowny smakołyk idealny na świąteczny stół. Snickers to wyśmienity deser z masą kajmakową i orzechami, przełożony czekoladowymi herbatnikami i kremem budyniowym z mascarpone. Amatorzy słodkości będą zachwyceni jego smakiem. składniki na formę 30 x 22 cm ciasto 150 g cukru kryształu 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 4 łyżki kakao
Smakowite Daniazawartość można przełożyć do czystego naczynia, szybciej ostygnie). Do ciasta używamy jeszcze lekko ciepłej, ale nie gorącej masy. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu(...)ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią warstwę ciastek układamy na kremie budyniowym i pokrywamy gładką warstwą bitej śmietany. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na mninimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), aby ciasto się "przegryzło", a herbatniki/krakersy lekko zmiękły. Smacznego
Zawsze głodna!ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych, przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne. Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla przełamania smaku i warstwa puszystej bitej śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko(...)płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Poncz: ½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa, aroniowa) ½ szklanki przegotowanej wody Krem czekoladowy: ½ litra mleka 3,2% 20 dag masła 82% 2 torebki budyniu śmietankowego ( po 40 g) 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego 1 żółtko 3 łyżki cukru 1 torebka
Wanilia i Kardamon