takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która zawsze sprawiała mi problemy i robiła się rzadka przez co całe ciasto się rozpływało i traciło swój wygląd. Dziś krem budyniowy już nie sprawia mi problemów i nawet nie raz do kremów gotuje domowy budyń bez użycia tego z torebki. Przyszedł więc i czas, że zabrałam(...)się za to ciasto. Jednak nie jest takie trudne jak mi się wydawało i już kilkakrotnie gościło na naszym stole. Nie jest też takie słodkie bo zmniejszyłam ilość cukru w kremie budyniowym. Do kremu użyłam jeden budyń duży na 3/4 l mleka i jeden mały na 1/2 l mleka bo akurat takie miałam w domu. Można dać dwa małe
Monia miesza i gotujekażdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 10dag miękkiego masła(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Jeśli budyń jest już zimny, możemy przystąpić do dalszej obróbki kremu :) Miękkie masło ucieramy, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń, cały czas miksując. Chodzi o to, by krem był gładki i jednolity. Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym i zlepiamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym pozostawiamy na chwilę. Chodzi
Smakowy Rajtradycyjne rurki z kremem budyniowym to doskonała propozycja na karnawał SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła do posmarowania foremek WYKONANIE Ciasto
słodki bratekmąki Do nasączenia: 1 szkl. słabej, posłodzonej herbaty z cytryną Ciasto miodowe: 30 dkg mąki 15 dkg masła lub margaryny jajo 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany 10 dkg cukru kryształu Krem budyniowy: p o 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 15 dkg cukru pudru(...)rozłożyć czerwony mus jabłkowy, następnie drugą porcję kremu i biszkopt nasączony herbatą. Na nim znów rozłożyć krem budyniowy, żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch przykryć ciastem miodowym. Ciasto ozdobić polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewomąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody Poncz do nasączenia: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki pomarańczówki lub 2 łyżki(...)puszystą białą masę, dalej miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Krem śmietankowy: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę, pozostawić do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy zacząć przygotowywać, gdy na cieście będzie wyłożona masa budyniowa z Kubusia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, po czym wmieszać powoli wlewaną tężejącą galaretkę. Wykonanie Biszkopt nasączyć pomarańczowym ponczem, wyłożyć na niego masę z Kubusia
niecodziennikparymiksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Moje domowe kucharzenieDlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryKremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła
6niebopieczenia 1 łyżka Truskawelli w czekoladzie Eterno 2 łyżki kakao gorzkiego Składniki na ciasto jasne : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem budyniowy : 600 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 100 g masła(...)przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i zimne ciasto przeciąć na pół. Wykonanie ciasta jasnego : Białka ubić z cukrem na puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie kremu budyniowego
Sama słodycz i szczypta chilimoją przyjaciółką wybieraliśmy się na spacer ulicami naszego miasta w poszukiwaniu tych najlepszych. Liczyło się dla nas wszystko: idealne ptysiowe ciasto - winno być chrupkie i jednocześnie rozpływać się w ustach, delikatny krem - nietłusty, o aksamitnej konsystencji, najlepiej budyniowy, choć inne również wchodziły w grę oraz polewa - najlepiej czekolada lub kajmak. Sądzę, że przez trzy lata szkoły zdążyliśmy zwiedzić większość słodkich(...)prostu domowe. A jak smakują? Przekonajcie się sami! :) Powiem tylko, że pachną wanilią, a ich słodycz jest idealnie wyważona, zaś klasyczny krem pâtissière nie ma sobie równych!Składniki na ciasto parzone (na 30-40 sztuk):2 szklanki wody250 g masła2 szklanki mąki pszennej8 jajekW garnku zagotować masło z wodą, a następnie jednym ruchem wsypać mąkę i energicznie
Food Squareląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami . Ciasto umieszczamy w lodówce
Apetyczna babeczkaUpiec ok.15 min w temp. 180 st.2) BEZA 4 białka15 dag cukru20 dag kokosuUbić bezę, wyłożyć na pierwsze ciasto Piec kolejne 15 min.3) KREM1/2 litra mleka1 budyń śmietankowy1 jajko1/2 szklanki cukru pudrukostka masła 10 dag posiekanych orzechówWykonać krem budyniowy. Można oczywiście zastosować własny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.4) BISZKOPT4 jajka4 łyżki
Praktyczna plprzepis na krem wzorowany jest na recepturze Julii Child. Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) Składniki: Krem: 6 żółtek 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki masła (opcjonalnie) szczypta soli 1 laska wanilii Ciasto kruche(na formę okrągłą o średnicy 22-23 cm): 300 g mąki krupczatki
Mania GotowaniaBardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy 3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki. ROBIMY POLEWĘ: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło
Pani na deser