ciasto z kremem budyniowym - 2703 przepisów (strona:45/181)

MIGDAŁOWIEC 162

Składniki:   1 l mleka 2 duże paczki herbatników   3/4 szklanki cukru    1 cukier waniliowy   25 dag masła   1/2 l śmietany

Przepisy kulinarne babci Antoniny
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH 356

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a wcale nie mamy ochoty przesiadywać przy piekarniku ( tak tak, ja też czasami mam takie dni! ). „

Ostra na Słodko
Lodowiec - ciasto bez pieczenia 220

Lodowiec, to ciasto bez pieczenia. Wymaga jedynie schłodzenia w lodówce. Dolną warstwę stanowią biszkopty, które pokryte są dwusmakową warstwą masy jajeczno - budyniowej. Całość zalana jest galaretką

Przepisy Kulinarne
Tort z różowym kremem budyniowym i z bitą śmietaną. 220

Ten prostokątny tort składa się z czterech biszkoptowych warstw. Do przełożenia blatów i pokrycia tortu użyłam dwóch rodzajów kremów zabarwionych na różowo sokiem malinowym. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia 234

kolejne ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych herbatnikach. Robi się je błyskawicznie, smakuje fenomenalnie i znika w tempie ekspresowym! Na odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów

Ostra na Słodko
Kruche babeczki z budyniem 221

grupą blogerek i blogerów wzięłam udział w wydarzeniu. Składniki i przepis od Pawła i Magdy .       Składniki na ciasto: - 300g mąki pszennej (krupczatka) - 150g schłodzonego masła - 50 g cukru pudru - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3 żółtka Krem budyniowy (podane poniżej proporcje zwiększyłam o połowę): - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru

mojewypiekiinietylko
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 196

To ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto balowe 332

pieczenia natomiast tutaj mamy jedną warstwę pieczoną czyli biszkopt. Choć ciasto składa się z wielu warstw to jest proste w przygotowaniu a do tego jest przepyszne.   składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem budyniowy 2,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate(...)śmietany nie dodawałam już żadnego cukru bo ciasto jest wystarzająco słodkie. Zamiast śmietan fiksów można użyć żelatyny ( 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w kilku łyżkach wody ). Złożenie ciasta Na wystudzony budyń wyłożyć krem budyniowy. Ładnie wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Warstwę herbatników posmarować masą kajmakową. Masę aby lepiej się smarowała można wcześniej włożyć na kilkanaście minut

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką 684

ciast i kremów marki Winiary , które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową(...)mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru

Mała Cukierenka
Eklerki z kremem budyniowym 235

Eklerki to ciastka z ciasta ptysiowego, które po upieczeniu przekraja się wzdłuż i dowolnie nadziewa. Dziś zapraszam Was na eklerki nadziane tradycyjnym kremem budyniowym. Jeśli masz(...)jakieś problemy, polecam przeczytać tą notkę.   Życzę udanych wypieków!   Składniki: (na ok. 20-25 sztuk)   Ciasto parzone: 1,5 szkl wody 180 g masła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej   Krem budyniowy: 800 ml mleka 5 łyżek cukru waniliowego 2 budynie waniliowe (2x40 g) 300-400 g miękkiego masła   Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia 2350

Ciasto "Raffaello" bez pieczenia to przepyszna, "bezpiekarnikowa" wersja popularnego kokosowo - migdałowego wypieku zainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie herbatników przełożone budyniowymi kremami: kokosowym i migdałowym oraz oblane delikatną polewą z białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne...Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 g herbatników (po 5 g każdy)100 g wiórków

Słodka Strona
Tort miodowy 382

minut do lekkiego zrumienienia- tak samo postąpić z następnymi pięcioma blatami- upieczone i ostudzone blaty miodowe położyć na sobie i zafoliować na jakiś czas (można zostawić tak na noc)KREM BUDYNIOWY- szklankę mleka zagotować z cukrem, do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i rozbełtane żółtka, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do gotującego się mleka wlać budyń, gotować przez jakiś czas(...)udekorować płatkami migdałów, a górę tortu malinami Tort miodowy najlepiej smakuje po dłuższym pobycie w lodówce (1-2 dni), masy uzupełniają się smakowo i wizualnie - krem budyniowy jest mało słodki, najsłodszym elementem w cieście jest masa krówkowa, obie masy ładnie ze sobą kontrastują w przekroju tortu. Ciasto należy kroić i podawać schłodzone, wtedy masy są sztywne i nie ma problemu

Smakołyki Bereniki
Ciasto truskawkowo kokosowe 251

łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem(...)zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Jabłkowa fantazja 150

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa(...)jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe

kulinarne odsłony pati
Ciasto Wawelskie 393

porcję bezy (ubitych białek) na ten czas schować do lodówki, by się nie rozpłynęła. Po upieczeniu oba placki pozostawić do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować krem*: Można użyć gotowych budyniów lub stworzyć swój krem budyniowy od podstaw. Powyżej (przy składnikach) macie wyszczególnione produkty, które będą Wam potrzebne w zależności, czy wolicie użyć gotowego budyniu, czy tego przygotowanego własnoręcznie. Tak więc(...)chcesz przygotować jednak krem na bazie domowego budyniu – patrz na tekst z “*” na końcu tego wpisu. Ostudzony jeden kruchy spód z powidłami i bezą posmarować kremem budyniowym . Na wierzch nałożyć drugi blat z kruchego ciasta, powideł i bezy z orzechami włoskimi. Przykryć blaszkę folią, by beza i krem nie pochłaniały zapachów i wilgoci z lodówki. Schłodzić ciasto przez kilka godzin

Kulinarne Przeboje
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 209

postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki

Ostra na Słodko
DYNIOWIEC 171

Połączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem.   SKŁADNIKI (forma

RAROSSA
Tartaletki z malinami 145

Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne! Składniki: CIASTO KRUCHE  na 4 sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią(...)żółtko KREM: 350 ml mleka 1 budyń śmietankowy 50 g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią DODATKOWO: 1 galaretka malinowa 10 dag malin Maczek smak truskawkowy  do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep

Wanilia i Kardamon
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 134

Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru  250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane(...)wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam

wesoła kuchnia