Kolejny klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową Składniki: 230 g masła 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej(...)wody 200 g cukru trzcinowego 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa: 200 g dżemu wiśniowego ½ słoika wiśni z kompoty 2-3 łyżki kompotu z wiśni
Mania GotowaniaPhiladelphia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2kg mąki pszennej +do podsypania 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli olej do smażenia cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na około
Tagebuch po polskuwiększej miski przekładamy cały jogurt naturalny, następnie wbijamy jajka, dosypujemy cukier trzcinowy i alkohol (, aby oponki nie chłonęły tak tłuszczu). Całość bardzo dokładnie mieszamy np. łyżką. Po czym dosypujemy powoli mąkę mieszając (lub wyrabiając dłonią), aż do uzyskania jednolitej masy. Ilość mąki zależy od użytego jogurtu, w większości przypadków wystarcza 21/2 szklanki, ciasto nie może być zbyt twarde. Lepiej zostawić
Słodkie okruszkiwegańskiego jogurtu naturalnego (mam zawsze w lodówce, przepis tu ) 50 g mąki z ciecierzycy (około 2 czubatych łyżek) 100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego). Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując
greenscarfmąki pszennej 125 g. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kieliszek wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka i kieliszek Sposób wykonania: Składniki umieścić w misce, wymieszać. Przełożyć na blat oproszony mąką i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk można podsypać odrobiną
Niebieski kubek z kawamąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g. drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli duże jajko + jajko do posmarowania bułek 50 ml. wody łyżka miękkiego masła Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, jajko oraz jogurt i wodę – składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyłożyć ciasto
Niebieski kubek z kawazimnego masła 2 łyżki zimnego jogurtu naturalnego białko cukier trzcinowy ok.4 łyżki łyżeczka cynamonu W misce lub na stolnicy siekamy masło z cukrem, mąką i cynamonem. Zagniatamy z jogurtem. Formujemy wałek, zawijamy w folię i chłodzimy min godzinę w lodówce. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy ostrym nożem na pół centymetrowe
Dzieje kuchennej Wiewiórymiseczce roztrzepujemy jajko, jogurt naturalny, sok wyciśnięty z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, po czym połowę przelewamy do suchych składników. Miksujemy na wysokich obrotach, aby rozbić ewentualne grudki. 4. Dodajemy resztę masy z jajka i jogurtu. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gładką masę. 5. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy z ciastem za pomocą łyżki. 6. W formie do pieczenia
W kuchni KatieProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnałyżki wiórków kokosowych - 300g jogurtu naturalnego (1 i 1/2 małego jogurtu) - 100g roztopionego masła - 1 duże jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy je ze sobą i mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników. Formę wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy je ciastem co najmniej do połowy wysokości. Z wierzchu
two broke sistersoleju - 350 g jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 100 g jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy
Zainspirowana w kuchnimasłem, rozłóż ciasto. Ponakłuwaj spód widelcem, aby powietrze miało ujście. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wystudź. Galaretkę rozprowadź w gorącej wodzie dodaj zamrożone wiśnie lub lekko rozmrożone i szybko mieszaj, bo tężeje błyskawicznie od zimnych wiśni. Wstaw jeszcze do lodówki aby galaretka stężała maksymalnie. Podawaj z jogurtem gęstym naturalnym lub lodami
AZgotuj!Mrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego
ChilliJemypszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu) Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Po wyjęciu z garnuszka studzimy, wkładając do miski. Banany kroimy w plastry i dodajemy do przestudzonej kaszy. Podobnie robimy z mąkami, jajkiem, cukrem oraz jogurtem. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli
ChilliJemypszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do p. 9 średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość