początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni
Czary - gary w kuchnimarchew, kalarepkę) - i podawać z serkiem śmietankowym lub czosnkowym dipem ( jogurt naturalny + rozgnieciony ząbek czosnku). Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym. Nadaje się do grillowania, smażenia,duszenia, pieczenia. Idealna do dań z grilla, jednogarnkowych (leczo, ratatouille). Można spożywać równiej jej kwiaty, a nawet używać do przyrządzania ciast! Poniżej link do ponad trzydziestu dań z użyciem cukinii : przepisy
Moje Kuchenne Rewelacjeminuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka wody Wykonanie Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki Składniki 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. wody 3 jajka
w mojej kuchniczerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami, których często
moj przepis naPrzepis znalazłam na blogu Bazylia czy wanilia , nieco tylko zmieniając. Migdałowe ciasto z mirabelkami Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) 3 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml jogurtu naturalnego 200 g masła dodatkowo: 500 g mirabelek 30 g płatków migdałowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrązowego cukru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczeniu ok. łyżki jogurtu naturalnego przynajmniej szklanka solonych orzeszków ziemnych Orzeszki ziemne umieścić na sicie i przelać wodą (ok. pół litra), żeby pozbyć się zbyt dużej ilości soli. Odsączyć i wysypać na talerzyk. Z pozostałych składników zagnieść wilgotne ciasto. Odrywać małe kawałki ciasta. Formować z nich kulki i rozpłaszczać na dłoni
Weekendy w domu i ogrodzieoliwek do podania syrop klonowy, jagody i borówki lub jogurt naturalny Jogurt naturalny mieszam z jajkami, solą i cukrem. Mąkę mieszam dokładnie z proszkiem do pieczenia. Do masy jogurtowej dodaję mąkę i dokładnie mieszam. Dodaję jagody. Na patelni z dodatkiem oliwy smażę placuszki (po 1 łyżce ciasta na każdego placuszka) i przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję z owocami
Mango Papajamagiczną chwilę i wiem, że tak wygląda szczęście. A wracając do sernika, jest bardzo delikatny, wręcz aksamitny, dodatek wiśni przełamuje słodycz i dodaje mu orzeźwiającego smaku. Ciasto wykończone jest polewą truskawkowo-rabarbarową, a brzegi udekorowane są truskawkową pianką, całość pięknie się prezentuje, lecz ważniejsze jest to że wybornie smakuje!!!! Polecam! Składniki na Rumuński sernik na tortownicę(...)może być jogurt naturalny) 3 łyżki cukru waniliowego 300 g mrożonych wiśni (czereśni lub rodzynek) POLEWA TRUSKAWKOWO-RABARBAROWA: 10 dużych truskawek 1 łodyga rabarbaru (około 100 g) 2-3 łyżki cukru 1 łyżka galaretki truskawkowej (suchej) PIANKA TRUSKAWKOWA: 200 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 ml wrzącej wody reszta galaretki truskawkowej Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone
Rozpustne gotowaniemąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje ciasta i piec gofry, u mnie ok. 7-8 minut jeden
breakfast of dreamsPRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~15g mąki kokosowej ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia/ksylitol ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 35 minut w 190*C. Smacznego
breakfast of dreamsłyżeczka miodu Dodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych dojrzałe truskawki W misce mieszamy twarożek, jogurt i wiórki i rozgniatamy widelcem. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa
Chocolate Muffin Blogpozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków. Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy. 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka pesto, posiekana bazylia i natka pietruszki, sól, pieprz
Plate of Joywysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu uzyskałam pierożki na jeden kęs ;)). Pierogi nadziać i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 2 minut. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietanką. Smacznego
CookYourselfznika ze stołu. Polecam do popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta... Babka z suszonymi śliwkami SKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiresztę zawinąć w folię, ja zawijam w reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce jagód. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną i cukrem. Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.plBlachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i nakładać porcje ciasta. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 - 25 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo
Gospodyni MiejskaDziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki(...)producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. Oleju Kujawskiego, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 kg truskawek, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy
Passion of Cookingciastem. Placuszki do przygotowania w 15 minut, są naprawdę dziecinnie proste. Składniki należy wymieszać w misce tylko do ich połączenia i już można zacząć smażenie. Po wylaniu porcji ciasta na patelnię należy smażyć placuszki z jednej strony na złoty kolor, następnie ułożyć na wierzchu plasterki truskawek i obrócić placki na drugą stronę. I na tej stronie wystarczą im już(...)idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (w zdrowszej wersji - pełnoziarnistej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam
Słodko-Słony Świat Ilonyciasto się nie kleiło. Ilość mąki zależy m.in.od rodzaju użytej mąki, jej wilgotności, itp. I piekłam je troszkę dłużej niż w przepisie. Polecam, bardzo szybko się je przygotowuje a efekt jest bardzo zadowalający, zarówno wizualny jak i smakowy. Z podanych składników wychodzi ok.8-10 sztuk. Składniki: - ok.440g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 100g mąki żytniej żurkowej (chlebowej, typ720) - 200ml jogurtu naturalnego(...)miejsce, do wyrośnięcia. W misie miksera umieścić resztę mąki, dodać sól, olej, oraz rozbełtane jajko z pozostałym jogurtem i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić do połączenia składników. Ja dałam na początku 400g mąki orkiszowej, jednak w trakcie wyrabiania dodałam jeszcze 40g tak, by ciasto się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem
Smaczne Zdrowewolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam i to podwójną porcję zrobiłam. Przepis właśnie jest na 24 szt. Tym razem z nektarynką i białą czekoladą. Udanego dzionka(...)muffinek wypiliśmy po lampce mocno schłodzonego wina Monte Santi Blackberry , które jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce
kruche babeczkiformy o śr. 20 cm) : 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie (na 1 kruchy spód o śr. 28 cm, lub 2 mniejsze o śr. 20 cm) : 200 g mleka w proszku 300 g cukru pudru 200 g masła(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii) 2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej) bakalie do przybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie
Domowa Cookierenka Agibędę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;) Składniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę(...)minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość