Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt klej ące. Formujemy nie duże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki) 10 dkg startego żółtego sera pieprz, bazylia, oregano, ostra
vegetaniepieczenia szczypta soli 1 łyżka masła 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego olej do smażenia białko (do sklejania różyczek) cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka 50 g masła sól olej do smażenia Sos. 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku świeżego sól, pieprz Wykonanie. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie
Kulinarny karnet Christopherapłaskie łyżeczki soli łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 75 ml oleju 2 jajka Wykonanie; Mąkę, proszek do pieczenia i suszone drożdże wsyp do miski i starannie wymieszaj. Dodaj sól, cukier, jogurt, mleko, wodę, olej, jajka. Ciasto wyrób. Możesz to zrobić mikserem 5 minut na najniższych obrotach, a potem
Apetyczna babeczkawyśmienite. Placuszki z jagodami SKŁADNIKI: mąka 350 g jogurt naturalny 1/2 litra soda 1/2 łyżeczki jajka 2 szt jagody tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Jajka wybić do miski, dodać jogurt i mąkę , zmiksować mikserem. Do zmiksowanego ciasta dodać sodę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do gotowego ciasta wrzucić jagody
Kuchnia Danusiotrąb (u mnie pół na pół żytnie i gryczane ) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego W misce wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Im grubsze placki, tym dłużej
Moje domowe kucharzenieprzesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć
Z miłości do słodkościbrązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki bakaliowej CYNAMONOWA KRUSZONKA: 25 g roztopionej margaryny (lub masła) 0,25 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO: Piekarnik
Rozpustne gotowanie100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki(...)konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy i cytryny, obie skórki oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier puder i miksujemy
Gotowanie i blogowaniemojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis nadelikatne i mięciutkie. Pycha Składniki (cytuję): rozczyn: – 15 g sw. drozdzy – 80-100 ml mleka, letniego – 1,5 lyzki cukru – 60 g maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego(...)otrzymac rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut. Rozczyn powinien urosnac i zaczac babelkowac. Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilosci maki podanej w przepisie, jajka i laczymy skladniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie az polaczymy skladniki dokladnie. Ciasto bedzie lejace i klejace, ale takie
dom-agi.plmasę. Ciasto wylałam do prostokątnej formy o wymiarach 30x20 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez max 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopta ułożyłam go w foremce keksówce silikonowej. Wyłożyłam w taki sposób, aby biszkopt dobrze przylegał do dna i boków formy. A teraz możemy zabrać się za masę jogurtową:) MASA JOGURTOWA: 2 duże jogurty greckie(...)mały jogurt naturalny cukier 20 g żelatyny 1 duża garść owoców leśnych ( mogą być mrożone, ja użyłam malin, jeżyn i jagód) Wykonanie: Tu żadnej filozofii nie ma. Jogurty do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Cukru sypiemy na oko. Ma być tak słodki jak lubimy. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Po rozpuszczeniu żelatyny wlewamy ją do jogurtu, chwilkę miksujemy
Blondynka Gotujekolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych(...)Skład jest dość prosty : 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki maki kukurydzianej łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka kefiru ( można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym) 1/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie też jest proste : Jak zawsze mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę kukurydzianą, drożdże, cukier, sól, wlałam kefir i wodę. Całość dobrze wymieszałam łyżką
apetytnapieczeniekrzaczkach znaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) Masa grysikowa: 650ml mleka, 100g kaszy manny(...)700ml jogurtu naturalnego, 200ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 25 g żelatyny, 70ml wody, 2 łyżki konfitury różanej. Żelatynę rozpuścić w 70ml wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać jogurt, odłożony mus oraz konfiturę. Na koniec powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić na całą
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI (na ok 20 standardowych muffinek) 300g mąki 80g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego/śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną) 1/3 szklanki oleju 1 średnie jabłko (obrane i drobno pokrojone) 100g kruchych krówek (drobno pokrojonych) Kruszonka: 100g mąki (dałam troszkę więcej) 80g masła(...)składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia). Dodać pokrojone drobno krówki i jabłko, wymieszać. 3. W drugiej misce roztrzepać razem składniki mokre (jajko, olej i jogurt/śmietanę). Wlać do składników suchych i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek (lub do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami) do 2/3 wysokości, obficie posypać kruszonką i piec
Kto ugości moich gości?