ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. Składniki (na ok 20 babeczek): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao 2 jaja(...)mieszam i dopiero przelewam do reszty śmietany) oraz startą na wiórki czekoladę. W wydrążonych babeczkach umieszczamy pokrojone w plastry truskawki, na nie nakładamy łyżką bitą śmietanę. Pozostałe po drążeniu ciasto kruszymy i obsypujemy nim babeczki, lekko dociskając okruszki do śmietany i mini kopce kreta gotowe. Smacznego
Cynamonowe szczęścieczasie wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz. Tartę
upichcicDokładnie miksuję mikserem na wysokich obrotach--Tak by ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano. Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym
Gotowanie Patkiłyżeczka cynamonu 1 jajko 1 żółtko 1 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju 1 szkl drobno pokrojonego rabarbaru świeże truskawki A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość drugiej miski wlać do suchych składników, dodać rabarbar i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Babeczki piec 25 minut
Kuchnia w opałachnagle pokochały warzywa Składniki: dla 4 osób 2 rulony ciasta francuskiego farsz warzywny pozostały z dnia poprzedniego, z tego obiadu podwójna pierś z kurczaka przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków 1 mały jogurt naturalny 1 duży ząbek czosnku świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane
gutfutpomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 pomarańczy 1/2 marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę
Moja smaczna kuchniasmażenia na sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki chrzanu szczypiorek Wątróbkę oczyścić z błonek i drobno pokroić, posolić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Pod koniec dodać rozdrobniony czosnek. Mleko i jajka zmiksować. Dodać mąkę, pieprz, majeranek i papryki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki ale nie kluskowate. Wrzucić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczubate łyżki otrębów owsianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz łyżeczka oleju rzepakowego Do miseczki wbić jajko, dodać jogurt i otręby, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ewent. dosłodzić łyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać
Atlas Smakówprostego w przygotowaniu to zrobcie te muffinki. Przepis na ciasto cytrynowe według Ewy Wachowicz ja wykorzystałam w inny sposób ;) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 minut Skladniki: 3 jaja 120 g cukru 200 g maki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia ( dalam 1,5 ) 130 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju z pestek z winogron ( uzylam rzepakowy
Słodkości i nie tylkodworze upały, więc niezbyt chętnie zajadamy się ciastami. Proponuję więc podawany prosto z lodówki deser truskawkowo-jogurtowy. Robi się go łatwo, a dodatkowo nie posiada zbyt dużo kalorii. SKŁADNIKI 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 200 ml wody 2 opakowania galaretki truskawkowej 400 g jogurtu naturalnego sezonowe owoce do dekoracji deseru WYKONANIE Truskawki wraz z wodą zblendować, przelać do garnuszka
Passions hobbies lifecukru do wypieków; - 1/2 szklanki oleju rzepakowego; - 30 dag jogurtu naturalnego; - 12 śliwek; Wykonanie: Śliwki umyć, pozbyć się śliwek i pokroić na kawałki. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać
dom-agi.plprzestając ubijać stopniowo dodajemy najpierw jajka, a następnie jogurt naturalny i rozgniecione banany. Całość dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy
Słodka Stronadużych) : 2-3 jabłka 400g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru olej do smażenia Wykonanie: Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam
Walijskie Pichcenietortowej * 1 jajko * 1 żółtko * łyżka masła * 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia * kolorowy lukier Przygotowanie : Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować
Magiczne Życie Martypszennej 150 g cukru 150 ml oleju 4 jajka 250g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego Opcjonalnie: wanilia (ziarenka zmiksować z jajkami) Przygotowanie: Mąkę i proszek przesiewamy. Wsypujemy cukier waniliowy. W innej miseczce ubijamy jajka mikserem, dodajemy powolutku cukier. Stopniowo wlewamy jogurt i olej, nadal miksując. Wsypujemy do mąki (lub na odwrót: mąkę(...)masy) i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 1 h w 180 stopniach - do suchego patyczka. Uwagi: Ciasto może wydawać się za ciężkie, zbyt mączne, ale "w praniu" wychodzi pyszna babka. Można dodać większą ilość cukru, ale dla mnie akurat tyle było idealnie ;) Waniliowa babka jogurtowa
Czarnawisienka