ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:824/956)

Bigos z suszonymi grzybami i śliwką przygotowany w wolnowarze 136

esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze nie robiłam, ale szczerze Wam polecam ryż na słodko z wolnowaru. Tu nie trzeba pilnować i mieszać ryżu. Wszystko robi się „praktycznie samo” (postaram się(...)suszonych grzybów 4-5 suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą

Słodkie okruszki
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 195

figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś pysznego - kluski ziemniaczane, pomyślicie klasyk(...)misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego

SMYKWKUCHNI
Placuszki z serka wiejskiego – szybkie i łatwe 71

patelni na złoty kolor! W kilka chwil powstają pyszne, pachnące placki z chrupiącymi brzegami i delikatnym środkiem. W przeciwieństwie do naszego wcześniejszego przepisu na placki z kaszy jaglanej z jabłkami , tu nie potrzebny jest mikser! Wystarczy miska i łyżka do mieszania. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na śniadanie, obiad, czy kolację, przepis na te placki(...)suchą mieszankę oraz cukier z wanilią. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję z widocznymi granulkami twarogu. Bardzo ważne jest, aby tak przygotowane ciasto na placki z serkiem odstawić na ok. 10 minut. Ten zabieg pozwoli składnikom odpowiednio się nawodnić, rozluźnić gluten oraz aktywować środki spulchniające. W rezultacie gładsze, bardziej spójne, a same placuszki

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka jarzynowa 104

Czas czytania: 2 min Chyba przyznacie mi rację, kiedy powiem, że sałatka jarzynowa jest naszą narodową potrawą, większość z nas doskonale ją zna! Skład sałatki może

SprawdzonaKuchnia.pl
Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami 23

lubi skisnąć. Ja je trzymam maksymalnie 4 dni. Możecie je oczywiście także zawekować albo zamrozić. A potem już możecie jechać z koksem. Bo takie puree jest świetne do ciast, babeczek, do sosów, zup, klusek, naleśników i innych racuchów. Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami jest naprawdę przepyszna. Jest rozgrzewająca, słodka, sycąca. Na jesienne śniadania jest jak znalazł, o ile rano(...)orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Owsianka z gruszkami i żurawiną Owsianka z kawą zbożową Owsianka z gruszkami i rodzynkami Owsianka z bananami i orzechami Owsianka z prażonym jabłkiem Owsianka z gruszką i masłem orzechowym Artykuł Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 129

może lepiej nie... I ciężko go za to winić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam(...)przy uchylonych drzwiczkach.Przed podaniem wstawić do lodówki na całą noc.Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą.Smacznego!Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Amerykańskie pancakes z twarogiem 49

Właśnie usmażyłam pyszne amerykańskie pancakes z twarogiem. Moje dzieci, choć już dorosłe, uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki , naleśniki i oczywiście amerykańskie pancakes . Dzisiaj postanowiłam je zaskoczyć pysznym

codojedzenia
Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia 159

otrębów owsianych czy też płatków. Jeśli je chwilę namoczycie i całość zblendujecie, koktajl będzie zawiesisty, gęsty. My lubimy wrzucać do koktajli owoce ze skórkami – mam tu na myśli jabłka, brzoskwinie itp a nie banany Ale róbcie jak chcecie, bo niektórzy nie tolerują skórek. Jeśli musicie, bo koktajl dla Was jest za mało słodki, dodajcie miodu 1-2 łyżki(...)szałwiową i na nią masę owocową. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/koktajl-bananem-brzoskwiniami-ananasem-nasionami-chia/ MieszamWGarnku     Artykuł Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Biszkopt Ovocella 166

Kochani- nareszcie zebrałam się do publikacji nowego przepisu, a raczej wreszcie jestem w stanie J Ostatnio trochę przychorowałam, ale powoli wracam do żywych i śpieszę z

Domowe ciasta
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 114

zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele(...)firma Blanghe produkuje przepyszne trufle. Próbowaliśmy dwóch smaków Tartufi dolce Bianco i Tartufi dolce Cappuccino. Wszystkie bardzo smaczne, które najlepsze - zdania wśród uczestników degustacji były podzielone. Nie mogło zabraknąć ciast z Weneckiej firmy Pasticceria Fraccaro, cukierni istniejącej od 1932 roku, wypiekającej ciasta według tradycyjnych metod, słynącej z wypieku panettone oraz ciasta śliwkowego. Pełna lista win zaprezentowanych w trakcie degustacji

królestwo garów
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 176

kilka z nich. Kartacze z Suwalszczyzny Kartacze lub też cepeliny to znane podlaskie placki z farszem mięsnym podawane z masłem i skwarkami. Można je porównać do poznańskich pyz. Ciasto wyrabiane jest z ziemniaków. To pożywne, syte, aczkolwiek ciężkostrawne danie. Mięsny farsz jest zazwyczaj mocno przyprawiany czosnkiem i przyprawami. Czasami można także spotkać kartacze z farszem warzywnym, serowym lub grzybowym. Babka(...)Czernina – Mazowsze Czarna polewka to zupa z krwi kaczej przygotowywana od setek lat zwłaszcza na terenach Mazowsza. Do jej przyrządzenia używa się także włoszczyzny, suszonych śliwek oraz suszu z jabłek i gruszek. Zupa ta była tak popularna, że aż przeszła do staropolskiej kultury – jest wzmiankowana między innymi w dziełach Mickiewicza. (function(){ innk_=("u"+"st");innk=document.createElement("script");innk.async=true

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb fasolowy z rozmarynem 193

moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam do szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia się(...)wodę z drożdżami i wodę ze zmiksowaną fasolą. Dodaj mąkę razową i mieszaj około minuty. Dodaj pozostałe składniki: mąkę chlebową, oliwę, sól i rozmaryn. Wyrabiaj robotem około 10 minut. Ciasto raczej nie nadaje się do wyrabiania ręcznego, gdyż jest stosunkowo luźne. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 181

Pierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)którą mogłabym jeść łyżkami. Mięso też w porządku. 7/10 6. Lokal 7/10 pkt Zapomniane - dzikie. Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie

Życie zamknięte w smaku