ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:760/956)

Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 146

Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe(...)gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już wiecie, więc każdy deser szczególnie biorę sobie do serca. Orzechy, banan, czekolada i kruche ciastko - czy to może się

Cooking Monster
KOTLECIKI SIEKANE Z MŁODĄ KAPUSTĄ 507

Siekane kotleciki kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to mama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami ! Pyszne danie , które przypadnie do gustu również dzieciom J Soczyste kotleciki, słodka kapustka, młode ziemniaczki i ten aromat koperku… Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 1 kopiata(...)misce mieszamy jajka z jogurtem, musztardą i mąką. Dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojone mięso. Dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Masa powinna przypominać w konsystencji ciasto na racuchy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM: 1 główka kapusty

Marcepanowa kuchnia
Rurki z kremem z soku owocowego. 151

pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek i studzimy. 3. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie(...)pudrem. 6. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 sztuk rurek. Sok miałam z Hortexu w kartonie o smaku banan, marchewka i jabłko

Izabelawkuchni
Szarlotka z kisielem bez pieczenia 165

Do przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki... kolejna odsłona 164

dzieci składają zamówinienie na naleśniki, ale to nie takie prostę , bo każde z nich woli naleśniki w innej odsłonie .  I tak -Jeremi preferuje z cukrem pudrem. Matylda z jabłkami i mascarpone. Mikołaj z czekoladą a pan mąż odkrył nowy smak ...z domową frużeliną wiśniową. Spróbujcie i wy naleśników z domową frużeliną owocową. Przepis na 15 naleśników(...)Następnie dodać  śmietanę (double cream) i klarowane masło.  Wszystko wymieszać bardzo dokładnie i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Ciasto będzie dość luźne, ale po godzinie odrobinę zgęstnieje. Dodać aromat.   Smażyć na rozgrzanej patelni przetartej odrobinką oleju - na złoty kolor. Informacja  dla emigrantów

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Różowe pierogi z serem 214

szukać - takie czasy. Sporo inspiracji za to przysporzyć mogą pierogi. Niby takie nieporadne, a to bogactwo smaków i składników. Proponowałam już  pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami , a teraz czas na pierogi różowe z serem. Niestety coś pożarło mi zdjęcia gotowych pierogów - ostały się tylko te zaraz po zlepieniu. Obiecuję, że jak będę robiła je raz jeszcze(...)przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę.  Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą, że mąka

Życie zamknięte w smaku
II Śniadanie 120 kcal 199

Większość z nas tak układa swój jadłospis, aby między śniadaniem a obiadem jeszcze coś przekąsić. Moja propozycja to owoc, serek ziarnisty lub jogurt. Proponuję tak skomponować

IzaGotuje
Pszenno-razowe ciasto z miodem, budyniem i rabarbarem 158

W książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam

bistro mama
Zamiast gimnastyki. Dla zmęczonych i zapracowanych smakoszy. Cebula. 196

substancji, jak dla mnie magicznej, która okazuje się być złotym środkiem dla wszystkich zmęczonych, zestresowanych i tak jak ja, nie gimnastykujących się. " Kwercetyna , przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron , znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism). Badacze (...) wykazali, że kwercetyna zwalcza zmęczenie. Uważają(...)mając nadzieję, że zapracowanie, zmęczenie i niejednokrotnie stres uda się pokonać np. uwielbianą przeze mnie czerwoną cebulą.   Posuwając się dalej w moim lenistwie, połączę ją z gotowym ciastem francuskim, bo i w tej kwestii nadal nie mogę się zmusić do własnoręcznego wykonania. Jedynym wysiłkiem będzie krojenie cebuli, ale zasłużenie przecież zapłaczę przy niej nad moim nie wygimnastykowanym ciałem

KUCHARNIA
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 158

zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)Ogród zmienił swoje barwy – jest pusty, chłodny i smutny. Gdzie nie gdzie wychylają się zmarznięte od pierwszych przymrozków chryzantemy. Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał

Wędrówki po kuchni
Jak zachować smak lata? 8 sposobów na wykorzystanie darów Matki Natury 98

owoce. Tego typu domowe galaretki możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy – użyjesz ich do deserów, a kiedy najdzie Cię ochota, po prostu zjesz łyżeczką prosto ze słoika! Owoce suszone. Jabłka, gruszki, cytrusy, a nawet truskawki i porzeczki świetnie nadają się do suszenia! Owoce w tej formie wykorzystasz zimą jako dodatek do owsianki i musli. Sprawdzą się także jako dekoracja(...)kilka tygodni. Po tym czasie trzeba przecedzić płyn, dodać cukier i znów pozostawić w ciemnym miejscu na pewien czas. Domowe nalewki sprawdzą się pite samodzielnie albo jako dodatek do ciast i deserów. Ich przygotowanie będzie łatwiejsze, jeśli zaopatrzysz się w takie akcesoria do kuchni jak drylownice, karafki czy szklane butelki o różnej pojemności. Sposoby na wykorzystanie warzyw Co można przygotować

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki z grzybowym farszem Leśne Skarby 94

Małe, urocze, drożdżowe krążki z grzybami. Świetnie sprawdzą się na świąteczny stół,  ale także jako imprezowa przekąska. Aromatyczny grzybowy farsz, idealnie dopełni czerwony barszczyk z jabłkiem i majerankiem.  Składniki: 250 ml mleka 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 gram mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 białko dodatkowo: sól gruboziarnista(...)łyżkami mąki.  Mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką dodajemy białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, będzie się trochę lepić. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat obsypany mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy

Życie zaczyna się w kuchni
ENERGETYCZNE BATONIKI Z KAROBOWĄ POLEWĄ (RAW, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 194

Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm: 8 suszonych daktyli, 8-10 owoców dzikiej róży, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki suszonych jabłek, 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku polewa: 2 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 2 łyżeczki tahini, 3 łyżki karobu, 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii, ewentualnie(...)kielichu blendera i krótko blendujemy.  Gotową masą wylepiamy formę (12 cm x 9 cm) uprzednio wyścieloną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki. Składniki na polewę mieszamy. Gotową polewą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy dowolnie (u mnie na kostki o wymiarach 3 cm x 3 cm). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Flow Food (Białystok) 170

się w dwóch salach. Poniżej zamieszczamy szczegółowy opis dań i nasze ewentualne uwagi.  Śniadanie. Tofucznica. Bardzo smaczna i bardzo syta. Lunch. Kotlety z dyni z ciecierzycą + przepyszna surówka jabłko-ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka(...)porównaniu do wcześniejszych dań. Deser. Tofurnik. Mało słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży marcepanek w ciemnej czekoladzie dostępny w Żabce) Deser. Snickers. Prze-pysz-ne ciasto! Idealnie słodkie i nie zapychające. Mniami! Ciastka bezglutenowe (jak wszystko tam) z ziarnami. Smaczne, ale bez szaleństw :) Duży plus za ładne i estetyczne zapakowanie ich. Na popitkę dostępne są tam m.in

Bananowe Pole
Drożdżowe rogale na śniadanie 190

jajko 3 płaskie łyżki cukru ½ płaskiej łyżeczki soli A dodatkowo jedno rozbełtane jajo do posmarowania rogali i sezam do posypania Ja posmarowałam rozcięte rogaliki dżemem brzoskwiniowym niskosłodzonym z dodatkiem jabłka  ORZECH Do kubka wsypać drożdże z łyżeczką cukru i mąki, dodać jogurt.Następnie wlać lekko ciepłe mleko około 4 łyżek i jogurt. Wymieszaj i odstaw na około(...)lśniąca kulę około 10 minut. Przełożyłam na stolnicę i dalej wyrabiałam rękami. Oprószyłam miske mąką i przęłożyłam kulkę, przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części.  Zrobiłam wałek i pokroiłam na 12 równych plasterków. Uformowałam kulki. Każdą kulkę rozwałkowałam na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformowałam rogalik. Cytuję Margarytkę

Z Kuchni Do Kuchni