łyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg". Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiułyżka ksylitolu w pudrze do posypania. Wykonanie: Kaszę jaglaną i gryczaną lub quinoa oraz amarantus moczymy przez noc. Rano obficie przepłukujemy wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z jabłkami pokrojonymi na kawałki lub startymi. Dodajemy 100 ml wody. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę wylewamy partiami na papier, tworząc okrągłe placuszki o średnicy około 10 cm. Na racuszki(...)minut funkcja "góra i dół" + 10 - 15 minut funkcja "termoobieg". Jeśli przygotowujecie racuchy tylko dla siebie lub dla dzieci powyżej 2 roku życia, możecie dodać do ciasta sodę. Dzięki niej placuszki będą pulchniejsze. Dla większej słodyczy, posypcie wierzch ksylitolem. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuzbyt skomplikowane w wykonaniu. Muffiny bananowe z chia Nie wiem czy są osoby, którym muffiny nigdy się nie udały Ja osobiście nie miałam takiej sytuacji. Myślę, iż ciasto muffinowe, bez względu na rodzaj muffinów jakie robimy jest naprawdę łatwe do przygotowania. Fajne w tych małych bebeczkach jest także to, iż możemy je zrobić i na słodko i na słono. Lista(...)wykonania możemy użyć jest bardzo długa. Teraz w sezonie jesiennym, kiedy nie mamy zbyt dużej ilości świeżych owoców najlepiej jest je robić z dyni, buraczka ćwikłowego, banana, jabłek. Oczywiście możemy użyć mrożonych owoców ale nie smakują one tak samo jak te świeże. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego
mecooksbezglutenowe, dla tych co muszą unikać tego składnika. Kto powiedział, że zdrowe naleśniki muszą źle smakować? Najlepiej smakują na słodko, od razu po usmażeniu. My je jedliśmy z prażonymi jabłkami i dżemem. Przepis pochodzi z porannej audycji w Radiu Kraków, gdzie podawała go p. Ewa Wachowicz Fajny trick jaki p. Ewa zastosowała na goryczkę z mąki gryczanej, to dodanie(...)Nawet mąż, który nie przepada zbytnio za mąką gryczaną (miód to co innego:), nie grymasił. U mnie na blogu, nieco zmienione proporcje – więcej dodałam mąki, gdyż z oryginalnych, ciasto wyszło mi za rzadkie. Użyłam też mąki pełnoziarnistej, przez co moje naleśniki nie są zbyt fotogeniczne, bo po prostu szare, za to jeszcze bardziej zdrowe Myślę, że jak pominiecie
Mieszam w Garnkubędę musiała zrobić kolejną partię. Te pierniczki stają się miękkie szybciej niż te z poprzedniego przepisu ale trzeba je przechowywać w wilgotnych warunkach. Można dorzucić do pojemnika kawałek jabłka. Są dobrym pomysłem na mały symboliczny świąteczny podarunek. składniki pół kostki miękkiej margaryny ( tym razem użyłam Palmy ) 3 szklanki mąki 1 i pół szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć ja przechowuję je kilka dni i piekę w wolnej chwili. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto
cukrem pudrem posypanetarce jarzynowej i skropiłam sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało). Kapustę oprószyłam pieprzem. Do marchewki dodałam cukier i wlałam oliwę. Wszystko przełożyłam do salaterki z kapustą i dodałam jabłko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz już można przyprawić do smaku. Pieprz, oliwa, cukier, ulubione zioła... Ja dodałam posiekany koperek. I nie żałowałam go. Obsypałam obficie. Jeśli macie ochotę na taką(...)Jest wspaniała. Niekoniecznie do obiadu. Często robię ją, kiedy dopada mnie „wilczy apetyt” a nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że zjadłam coś... czego będę żałować. Np. dodatkowy kawałek ciasta J Zróbcie taką surówkę a ja życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysitrochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło bokami kiedy kroiłam je na kawałki. Bałam się nawet, że za bardzo zaszalałam i skończy się na jednym, wielkim zakalcu, ale nic z tych rzeczy(...)wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki(...)trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe
Mentor Smakurozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy z ognia i studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko oraz przestudzoną masę z masła i miodu. Wszystko wieszamy i zagniatamy ciasto (może się kleić). Następnie przekładamy na stolnicę, delikatnie podsypujemy mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez(...)upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą miękkie
Domowy Smak JedzeniaZawsze robię ciasto salceson , tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu . Składniki (na 24 muffiny*): - 1 szklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka pokrojone w cząstki (1-2cm) - 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec
Corner With Recipesminut pieczenia i każdy ma co do ręki wziąć :) Początkowo używałam papilotek, ale mam złe doświadczenia - nie chciały się odklejać od wypieku, chyba że z połową ciasta. Teraz nie używam - piekę wprost w silikonowych formach, o których już pisałam tutaj . Składniki na 13 muffinek: Składniki suche: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe perełki Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. W misce mieszamy pozostałe składniki suche
Kolorowy Przepisownikdużo czasu, bo nigdy im nie wychodzą itd... Myślę, że przede wszystkim trzeba chcieć, nie szukać wymówek, a szukać korzyści, szukać łatwych i prostych przepisów, które zawsze wychodzą. To ciasto jest właśnie takie, zawsze się udaje jest banalnie proste, przygotowanie zajmuje 10 minut. To co pieczemy dziś? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 0,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki płatków jęczmiennych(...)szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła. - 5 jabłek dużych - 4 łyżki cukru brązowego lub białego - cukier waniliowy - łyżeczka cynamonu - 4 łyżki płatków owsianych - 150 g stopionego masła (nie używajcie margaryny! ) - masło możecie rozpuścić w rondelku
SMYKWKUCHNIGęsina to wyjątkowo smaczne i soczyste mięso, które może stanowić doskonałą alternatywę dla tradycyjnych dań mięsnych. Jeśli szukasz inspiracji na potrawy z gęsiny lub chcesz poznać
Ania i Marcin gotująSzukasz pomysłów na słodkie i szybkie desery? Tutaj znajdziesz zbiór 10 sprawdzonych i najciekawszych przepisów na desery i słodkości, które nie tylko pięknie wyglądają, ale i
BabskiePorady.pl - PrzepisyKolejne słodkości sprezentowane od naszego wiernego czytelnika 💙 Dostałyśmy zestawy batoników bakaliowych, które dostępne są w sklepach Action. Takie przekąski zawsze warto mieć w plecaku na małego
Candy Pandas