ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:751/956)

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 162

wierzchu "mini wieżyczek" opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni * sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce ** można również w ogóle nie dosładzać ze względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatu Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią(...)odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu

Słodkie okruszki
"Rodzinne sekrety" - książka z kuchnią w tle :). Recenzja. 208

góry nogami i powalczyć o szczęście dla siebie i swoich dzieci... O tym, czy cała rodzina znów usiądzie razem na ganku domu, popijając herbatę i zajadając się szarlotką z jabłek z przydomowego sadu dowiecie się z lektury"Sekretów rodzinnych".  Książkę czyta się z ciekawością, co też wymyśli Maryla i, czy Anielce uda się wyprostować błędy z młodości. Czytelnik(...)która z miłością przygotowuje kakao swoim dorosłym już córkom, wciąż coś piecze i pichci. W domu Zagórskich zawsze znajdzie się poczęstunek nawet dla niezapowiedzianych gości. Opowieści towarzyszy zapach cytrynowego ciasta, gulaszu mięsno - grzybow ego, czy różnego rodzaju herbat, które senior rodu sam miesza i częstuje klientów księgarni.  Piękna rodzinna opowieść o tym co w życiu ważne. Dla mnie - miłośniczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Wigilijny kompot z suszu 204

wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki.  SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą(...)śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 165

muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta kardamonu 150 g miękkiego masła 175 g jasnego muscovado 1 jajo ½ szklanki puree z dyni Nadzienie serowe 200 g serka Almette gruszka z jabłkiem 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Serek wymieszać z wanilią. Schłodzić w lodówce Cukrowo-korzenna posypka 5 łyżek cukru brązowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego kardamonu szczypta łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek

Pełny talerz
Gofry z jeżynami i mango – domowy przepis, prosty i szybki! 67

Przepis na gofry to nie tylko sztuka przygotowania perfekcyjnego ciasta, ale również dobór odpowiednich dodatków. Gofry to jeden z tych deserów, które zawsze kojarzą się z beztroskimi wakacjami spędzonymi nad morzem. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, stanowią idealną bazę dla różnych dodatków, które czynią je jeszcze bardziej wyjątkowymi. Jeśli szukasz przepisu na pyszne i chrupiące gofry, który zadowoli zarówno(...)jeżyn i musem z mango. Jesteś na diecie bezglutenowej lub diecie niskowęglowodanowej to wypróbuj mój przepis na gofry bezglutenowe . Lubisz gofry czekoladowe to polecam takie gofry z karmelizowanymi jabłkami . Gofry na słodko czy gofry na wytrawnie? Gofry to uniwersalny przysmak, który można podać na wiele sposobów. W zależności od preferencji, możesz przygotować je zarówno na słodko

codojedzenia
Batony owocowo-orzechowe – Krukam 106

Wszelkich zdrowych batonów u nas na blogu nie brakuje a my jeszcze przychodzimy do Was z kolejnymi pysznościami, które możecie sobie spakować do placaka/torebki i mieć

Candy Pandas
Racuchy serowe 704

Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie

sierotka maRysia w kuchni
Surówka z selera naciowego 188

Właśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić. Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest

kuchnia doski
Batoniki musli z kaszą jaglaną 144

Sama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
318. 161

„Człowiek czasem ma już dość uciekania. Świat staje się bardzo mały, kiedy nie masz się gdzie podziać.”   jedno porcjowa szarlotka orkiszowo-owsiana podana z jogurtem

More food, love and dreams
Pierogi ukraińskie – przepis 87

pierogów ruskich , w tym przypadku oprócz głównych składników takich jak ziemniaki, biały ser i cebula użyjemy boczku parzonego wędzonego      Pierogi ukraińskie – przepis Składniki ciasto: 400ml bardzo ciepłej wody (2 szklanki) 80 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 30ml oleju rzepakowego Składniki Farsz: 500g – ziemniaki 250g – ser biały 200g – cebuli 200g – boczku parzonego, wędzony czyli(...)solą i pieprzem  – farsz na pierogi ukraińskie powinien być dosyć słony i pieprzny. Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej  i stopniowo dodajemy mąkę  mieszając wszystkie  składniki do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę

Księga-Smaku
Alternatywne racuchy bananowe 118

Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. Nie bójmy się eksperymentować i wykorzystywać różnych owoców w naszej kuchni. Często dziwne na pierwszy rzut oka mieszanki okazują się genialnym rozwiązaniem. Tak też jest w tym przypadku, gdzie racuchy bananowe okazują się świetnym pomysłem na bezmięsny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)użytkowników Danie: Danie główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 210 kcal Zdrową i pyszną alternatywą dla naszych tradycyjnych racuchów z jabłkami mogą być genialne, aromatyczne i słodkie racuchy z bananami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 170 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki

ProstePesto.pl
Dworek Koper 125

sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły na nas takie wrażenie, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia. Poprawiliśmy się, gdy Gospodyni spieszyła do stołu z daniem głównym. Gęsia wątróbka z jabłkiem i kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso

Szybko Tanio Smacznie
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 142

pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce(...)pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis

Gotujemy i jemy
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 238

pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte i sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce(...)pierniczki po upieczeniu są dość twarde więc przekładamy je do szczelnego słoja lub puszki, aby zmiękły i nabrały wilgoci. Aby ciasteczka szybciej zmiękły do puszki wkładamy skórki z owoców - jabłek, pomarańczy i banana. Ta kompozycja zapewni wyjątkowy aromat pierniczków oraz niepowtarzalny smak. Po kilku dniach leżakowania ze skórkami pierniki są gotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis

Korniszonki