jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plKolejny smak bez którego, od jakiegoś czasu, nie wyobrażam sobie świąt. Lekko cierpki, a jednocześnie słodki. Konfitura, która doskonale pasuje zarówno do słodkich ciast i deserów, jak i dań wytrawnych, mięsnych. Moją konfiturę mam zamiar podarować przyjaciołom w ramach prezentu świątecznego, a zarazem gratulacyjnego ;) Niedawno urodziło Im się dziecko, ciocia już oszalała na Jego punkcie ;) Dzięki http://babydeco.eu/ mam już(...)kupione, tyle tam tego, że nie wiedziałam na co się zdecydować, ale wreszcie się udało, więc mogę iść znowu odwiedzić dzidziusia hehe ;) Składniki: 750 g świeżej żurawiny 1 duże jabłko lub 2 mniejsze sok i skórka otarta z 1 cytryny 275 g cukru 3/4 szklanki wody Żurawinę umyć, przebrać, osuszyć i wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i cukrem
Domowa cukiernia Ewykruchych, serowych pierożkach. Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 100g roztopionego masła 100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl(...)mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Walijskie Pichceniebiałko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, zostawiając znaczne odstępy, ponieważ ciasto rośnie. Wielkość odstępów zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 – 15 min. Polecam dekorowanie pierniczków lukrem królewskim z dodatkiem kolorowych barwników . Łatwo stworzyć małe cuda, którymi można z powodzeniem obdarowywać bliskich. Przepis na lukier(...)upieczeniu są pulchne i mięciutkie, jednak następnego dnia będą już twarde jak kamień. Aby zmiękły, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu. Najlepiej dodać na wierzch obierki z jabłka i codziennie je wymieniać (można nawet częściej) – to bardzo przyspiesza ten proces. Szczelnie zamknięte pierniczki można przechowywać przez kilka tygodni. Smacznego! Post Pierniczki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami
Za drzwiami kuchniszklanki mleka 3 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru 1 duże jajko lub 2 małe szczypta soli 2 duże jabłka pokrojone w kostkę. Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania racuszków Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy z drożdży, 2 łyżek mąki i połowy szklanki(...)drożdże zaczną pracować ( gdy mamy drożdże suche, czynność należy pominąć). Podrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać. Całość pozostawić na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Płomień nie powinien być zbyt duży gdyż racuszki bardzo łatwo się palą. Gorące wykładać na rozłożonych
Na słodko lub wytrawnienaczynia przekładamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. I mieszamy. Ostudzoną i pozbawioną nadmiaru wody dynię rozgniatamy na pure. Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy(...)stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku. Smacznego
Taste Of My Daywsypujemy cukier i gotujemy syrop, wrzucamy aronię, wlewamy sok z cytryny i gotujemy na dużym ogniu 30 minut. Następnie dodajemy obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki jabłka, ja dałam papierówki. Gotujemy jeszcze 30 minut. Pod koniec gotowania musimy już konfiturę pilnować i mieszać ją cały czas aby się nie przypaliła podczas wysmażania jej na małym ogniu(...)przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSerdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu na zielony koktajl, czyli bombę witaminową do wypicia! Jest to super alternatywa, żeby przemycić do diety dużą ilość witamin w ciągu
AleTorcikSerdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu na zielony koktajl, czyli bombę witaminową do wypicia! Jest to super alternatywa, żeby przemycić do diety dużą ilość witamin w ciągu
AleTorcikOd prawie roku posiadam wyciskarkę wolnoobrotową , w której wytwarzam dwa warianty soku: owocowy i owocowo-warzywny. Ten owocowy zdecydowanie bardziej przypada nam do gustu i taki
Kawa z mlekiemHej :)) Przepis na tą szarlotkę znalazłam na Fb na stronie Mapa zdrowia. Tak pomyślałam, szybka, prosta i zrobiłam. Mnie wyszła troszkę inna, bo dodałam za mało
kruche babeczkiWalentynki tuż, tuż ... Wiem, że nie każdy obchodzi to "święto miłości" ... i rozumie takie osoby w 100%. Dla Tych jednak co lubią w tym
kolorowotorcikowojubiler - Słońce. Białe perły blanki czy rubinowe korale czerwonej? A może klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę(...)widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie. Nie czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie
KUCHARNIAplacki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami GOFRY Z BATATA – 2 SKŁADNIKI Ilość porcji: około 4-6 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 25 minut Składniki gofry: 1 duży batat 1 jajko odrobina(...)tarce na małych oczkach. Do batata dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę. Obie płytki nasmaruj olejem, to bardzo ważny krok przy tych gofrach którego nie można pominąć. Wyłóż ciasto na płytki. Opiekaj gofry przez 7-9 minut w zależności od mocy gofrownicy. Ważne aby nie otwierać gofrownicy w trakcie bo rozwarstwią się na pół. Gofry muszą się dość mocno
nietylkopasta.plpół godziny *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja ścieram razem ze skórką, ale można też obrać) *** *** Zieleninę drobno siekamy *** *** Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy miód oraz oliwę i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Marchew, jabłko i zieleninę przekładamy do miski z kapustą i polewamy sosem cytrynowo-miodowym *** *** Całość(...)PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chrupiąca surówka z białej kapusty pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem