1 szklanka mleka 1,5 szklanki mąki orkiszowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko 1-2 jabłka Drożdże rozpuść w mleku, dodaj dwie łyżki mąki
KucharzycaKochani zapraszam dzisiaj na mix owocowy wykonany przez moją 6 letnią córcię. Zawsze bardzo mi pomaga i towarzyszy kiedy szykuję nowe potrawy, wpisy na bloga. Bardzo
To co lubię - gotuję i polecamCzas czytania: 2 min Smalec wegetariański, nazwa smalec, ma sugerować smak jaki posiada to smarowidło. Smalec smakuje wybornie i muszę przyznać, że bardzo podobnie do smalcu
SprawdzonaKuchnia.plMoi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do
Domowe ciastaNaleśniki z serkiem wiejskim lub serkiem grani. Mają troszkę inny smak, ale są bardzo delikatne i puszyste. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Na wierzchu proponuję polać polewą owocową czekoladą lub syropem klonowym. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. Jeżeli przygotowaliście Państwo potrawę(...)smaku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka olej do smażenia Jajka zmiksować z serkiem i cukrem, a następnie dodać mleko, olej, mąkę i budyń śmietankowy.Wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano
O kuchni z uczuciemzrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis(...)obiedzie, czasami może zastąpić obiad, możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy! Sprawdźcie sami! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało ;-))) A Wy macie
SMYKWKUCHNINiedawno obiecałam, że częściej będą pojawiać się na blogu surówki, więc dziś kolejna. Tym razem klasyczna surówka z białej kapusty. Klasyczny, ale bardzo smaczny dodatek do
kuchnia doskinaczynia żaroodpornego, dodajemy płatki migdałów, posypujemy cukrem z wanilią i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier (z wanilią i trzcinowy), dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym lub budyniem(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które
Smakowity Blog Kulinarnywymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyszły kruche, cudownie(...)chował? My zjedliśmy je w ciągu dwóch dni;-) Smacznego! Polecam inne pyszne ciasteczka: maślane waniliowo kakaowe ciasteczka muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady rożki maślano serowe z jabłkami orkiszowo kakaowe z bakaliami czekoladowe kruche ciasteczka paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
potrawyregionalneBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych(...)wymieszaj mleko z octem. Dodaj pozostałe mokre składniki. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wlej mokre do suchych, dodaj obrane i drobno pokrojone gruszki i dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piecz 45-55 minut. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Ci, którzy jeszcze nie widzieli najnowszego pokazu fontanny multimedialnej, mają jeszcze szansę 11 października (w sobotę
Qlinarnie i Qlinarnienależy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)schować do szczelnej puszki.Zaraz po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją, a po leżakowaniu znów miękną (żeby przyspieszyć ten proces, do puszki, w której leżą pierniczki, można włożyć kawałek jabłka).Smacznego!Mam nadzieję, że na zdjęciu widać, jak bajecznie wyglądają, kiedy się je podświetli. Sądzę, że na choinkę są idealne! Tymczasem dowiedziałam się, że z moich świątecznych planów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni
RAROSSAOstatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znają i pewnie większość z nas ją lubi. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez sałatki jarzynowej, robimy ją tylko dwa razy w roku -na Boże
To co lubię - gotuję i polecamdeszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała nam jabłek na całe dwie szarlotki i porządną porcję crumble. Bida. Ale pomidorów miałam (i jeszcze mam!) ponad 40 odmian i to z nich w tym sezonie powstał dżem – mój pocieszyciel(...)kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru, bo w ten właśnie sposób najczęściej rzewień przyprawiam wykorzystując go do ciasta. Pomidorowy dżem jest pyszny i nieoczywisty – jednocześnie owocowy, słodki, pikantny i kwaskowy. Warto spróbować! PRZYGOTOWANIE Pomidory myjemy, zostawiamy je w skórce. Będziemy ich używać zarówno ze skórką
Karo in the Kitchen