Dziś dzień w pełnym biegu i jedynie mogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam
Emskie Smakiciasta. Wyrabiaj około 5 minut, aby uzyskać jednolite ciasto. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto wilgotnymi dłońmi, składając je kilkanaście razy z każdej ze stron, wybierając je z samego dna. Ponownie odstaw je pod przykryciem na 30 minut i powtórz składanie ciasta. Po drugim składaniu, odstaw ciasto na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto(...)przełóż na stolnicę wysypaną sporą ilością mąki. Ciasto także oprósz mąką i podziel je na dwie części. Każdą z nich uformuj w kulkę, obsypując je hojnie mąką. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Na każdym z nich ułóż dwa liście kapusty, a na nich uformowany bochenek. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej
okolicepalnika.plApple curd to jego odpowiednik z dodatkiem pysznych jabłek. Najczęściej stosuje się go nie tylko jako dodatek do deserów , ale również jako dodatek do chleba , naleśników , mięs … itp Z czego zrobiony jest Krem jabłkowy? Podstawowym składnikiem kremu jabłkowego są oczywiście… jabłka . Od nich wszystko zależy. Jeżeli użyjesz jabłek kwaskowych nasz krem będzie bardzo kwaśny(...)mniej soku z cytryny. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są te słodkie, miękkie, lekko przejrzałe jabłka, których żaden domownik już się nie tyka. Wystarczy je obrać, pokroić i lekko rozprażyć. Sok z cytryny ma za zadanie wzmocnić smak naszych jabłek. Słodycz jabłek jest idealnie zbalansowana przez odrobinę kwaskowatości cytryn. Apple curd należy dosłodzić. Osobiście nie dosładzam
SmartBake.plNieskromnie Wam powiem, że ten serniczek wyszedł mi prima sort. Zmiksowałem kilka myśli i powstał "ON" gotowany sernik na zimno prosto na częstochowski stół. Wiem
R'n'G KitchenRoladki to bardzo fajny pomysł na danie obiadowe. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, z dodatkiem różnego rodzaju nadzienia. Na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów
Przepiski.pljakieś egzotyczne, i szczerze mówiąc nie miałabym pojęcia, co z nimi zrobić... Puszkowane marchewki, młode ziemniaczki, szparagi, mieszanki - np. marchewka i groszek, pieczarki, zielona fasolka, a także truskawki, agrest, jabłka, grejpfruty, gruszki, suszone śliwki i co tam jeszcze. A do tego jeszcze parówki, steki, makarony i zupy. Generalnie, w oku publiki, takie specjały są przeznaczone dla wąskiego grona(...)cenę (niska!), dostępność (każdy sklep) i brak ewentualnych resztek - niewielka pojemność opakowań + długa przydatność do zużycia. A zaradna, i przyciśnięta do muru dodajmy, Jack potrafi wykorzystać mandarynki do ciasta, lub chleba; kukurydzę na placuszki, duszony stek na gulasz, a marchewkę i mleko kokosowe na zupę. Ja na pewno wypróbuję kilka przepisów, zwłaszcza z tych najpopularniejszych i najłatwiejszych do znalezienia puszek
Lejdi of the housenaleśniki z tuńczykiem – naleśniki z jajkiem – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – naleśniki amerykańskie pancakes – naleśniki z szynką parmeńską – naleśniki ruskie – naleśniki z jabłkami NALEŚNIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 4 naleśniki Składniki: – naleśniki z przepisu na naleśniki – oliwa lub olej o smażenia – 150 g kremowe serka naturalnego(...)ciepło w kawałku – 8-12 suszonych pomidorków w zalewie z oliwy – sok z połowy cytryny – do podania: świeża rukola, listki szpinaku lub kolorowe sałaty Przygotowanie : Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki . Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Ja rozsmarowuję na patelni odrobinę oleju za pomocą pędzla kuchennego, dzięki temu
nietylkopasta.plmiękkie w środku, z dodatkiem pysznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki. Racuchy z jabłkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią(...)cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE: W misce ubij jajko z cukrem z wanilią, dodawaj powoli mąkę i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe posyp cukrem pudrem. Moje rady: – Zanim zaczniesz
Zasmakuj KuchniSzarlotka sypana to szarlotka prosta w przygotowaniu. W sam raz dla zabieganych i cierpiących na brak czasu na pieczenie i stanie w kuchni przy blacie. Usłyszałam
Pieprzyć z Fantazjąjabłkowe z orzechami włoskimi. 45 minut 14 muffinek Składniki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju 2 średnie banany 1 jabłko 1 jajko 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Banany obieramy i kroimy na kawałki. Blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, wlewamy mleko(...)połączenia składników. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i cynamon. Mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy, aż połączą się w jednolite ciasto. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki (około 2/3 wysokości) nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Muffinki bananowo-jabłkowe z orzechami włoskimi
My Chcemy Jeśćciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki na warstwę owoców(...)dowolnych owoców (u mnie jabłka) 50 g cukru (zależy od owoców - ja dałam tylko jedną łyżkę) 1 łyżka masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Składniki na crumble: 300 g mąki pszennej 220 g zimnego masła w kawałkach 12 łyżek cukru waniliowego lub zwykłego Przygotowanie: Owoce pokroić w większą kostkę
Kocham..lubię..gotuję..Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 100 g) 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200 g) 1/2 średniej wielkości cukinii (ok. 150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1. Jajko roztrzepałam z cukrem. Dodałam mleko oraz rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam
Vroblewska-fitlifelodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone kulki ciasta (mniej więcej do połowy). Włożyć kulki do lodówki do ponownego schłodzenia. Do reszty czekolady dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową(...)Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać w lodówce
Mania Wypiekania