Dziś mam dla Was banalnie prosty przepis na mus jabłkowy , idealny do ciast, naleśników, a nawet do wyjadania go łyżeczką ze słoika ;) Pyszny, domowy, o lekko kwaśnym smaku. Po przygotowaniu mus można przechowywać przez kilka dni w lodówce, włożyć do słoika i poddać procesowi pasteryzacji. Mus można też przełożyć do pudełka lub woreczka do mrożenia, szczelnie zamknąć i zamrozić(...)kiedy tylko najdzie nas ochota na szarlotkę, wystarczy otworzyć słoik z musem lub go rozmrozić i gotowe. Mus jabłkowy - składniki: * 1 kg jabłek (najlepsze będą jabłka lekko kwaśne) * 70 ml wody * 3-4 łyżki soku z cytryny * opcjonalnie cukier do smaku * opcjonalnie odrobina mielonego cynamonu Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne
Zrób to smacznieKocham drożdżowe racuszki i często je robię z dodatkiem jabłka lub brzoskwini i najczęściej na zwykłym mleku, tym razem zrobiłam je na mleku kokosowym które zostało mi po innych eksperymentach kulinarnych. Wyszły pyszne, pulchne i bardzo smaczne także jak macie jakiś nadmiar mleka kokosowego lub nie możecie używać mleka krowiego to spokojnie taki przepis się Wam przyda ;) Składniki(...)około 15 racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka kokosowego (wymieszana warstwa stała z wodą) Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl mleczka około 100 g borówek 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleczku
Gotowanie...to proste !pasty orzechowej, które świetnie urozmaici smak ciasta. Jak udekorować świąteczny piernik? Aby piernik dojrzewający stał się ozdobą świątecznego stołu, warto go odpowiednio udekorować. Oczywiście w pierwszej kolejności należy oblać go solidną porcją polewy do ciast. Możesz wybrać taką przygotowaną na bazie czekolady lub tę robioną z masła i kakao. Wierzch ciasta możesz ozdobić skórkami cytrusów, orzechami, kolorowymi posypkami lub bakaliami(...)dojrzewania ciasta. Piernik powinien dojrzewać od 2 do 6 tygodni. Piernik dojrzewający: pieczenie i składanie ciasta Kiedy ciasto dojrzeje, podziel je na trzy równe części. Przygotuj blaszkę o wymiarach ok. 30cm x 40cm i wytnij kawałek papieru do pieczenia, pasujący do dna blaszki. Następnie rozwałkuj porcję ciasta na piernik dojrzewający, tak aby pasowała do prostokąta z papieru. Przełóż ciasto
okolicepalnika.plkiszonej kapusty Smaczna, zdrowa i kolorowa surówka z kiszonej kapusty, jabłka i papryki. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Rewelacyjnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale może także stanowić samodzielną przekąskę, która świetnie poprawia trawienie Polecam! Składniki: 250g kiszonej kapusty z marchewką 1 jabłko 1/2 pęczka pietruszki lub garść rukoli 1 papryka (użyłam pół czerwonej(...)oliwy *** Kapustę z marchewką kroimy mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Pietruszkę lub rukolę (użyłam rukoli) drobno siekamy i dokładamy do kapusty *** *** Paprykę kroimy na małe kawałki *** *** Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z papryką dokładamy do miski *** *** Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz kminkiem *** *** Na koniec dodajemy oliwę i ponownie mieszamy
Blog z Apetytemsię gałęzie a owoce były tak słodkie..... Wyjątkowe lato! Prawdę mówiąc paluchy mnie bolą od obierania, siekania całego tego dobrodziejstwa natury. A to jeszcze nie koniec. Czeka zbiór winogron, jabłek i orzechów. Oprócz tradycyjnych zapraw w tym roku postanowiłam zrobić powidła trochę inną metodą. Zmieliłam śliwki na grubych oczkach po czym odparowywałam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku(...)marmoladkę brzoskwoniową. W tym roku po raz pierwszy zaowocowały moje jasne winogrona bezpestkowe. Ponieważ były bardzo słodkie wysuszyłam je w piekarniku. No i mam całkiem smaczne rodzynki do ciasta
Gotuj Sam!mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy(...)lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy co drugi dzień, by nie spleśniały). Pyszne serduszka z piernika gotowe :) Smacznego! A tu jeszcze jeden, sprawdzony od lat, pyszny pomysł na pierniczki: KLIK, KLIK
Moje Kuchenne Rewelacjewydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE . Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu(...)cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana
Tradycyjna kuchnia KasiDziś przepis, który znają chyba wszyscy, ale wielu robi go trochę inaczej i zwykle z jabłkami. P.S. Na zdjęciach wersja gigant, bo wszystkie małe racuszki zostały zjedzone, zanim chwyciłam za aparat. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki 1 duży kubek kefiru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka bananów 1 łyżka cukru szczypta soli olej kardamon lub cynamon (opcjonalnie(...)WYKONANIE Mąkę, kefir, jajko, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i ewentualnie kardamon lub cynamon wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Banany pokroić w plasterki i dodać do ciasta (można dawać banany na patelnie i zalewać ciastem, ale to bardziej czasochłonne). Smażyć z obu stron na złoty kolor. SUGESTIA Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można go rozcieńczyć mlekiem
Zofianaprzepisu:Z podanych składników wychodzi około 35 katarzynek.Ciasta na karzynki nie należy cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach(...)dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki itp. Aby przyspieszyć proces stawania się miękkimi przez pierniczki, do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało.Ja przechowuję upieczone pierniczki w szczelnie zamkniętych
Gospodyni MiejskaShare Pinterest Print Surówka z kalarepy, marchewki i rzodkiewek to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Surówka jest chrupiąca, soczysta i prosta do przygotowania. Warto
Oryginalny smak1 średniej wielkości pomarańcza dostarcza wit C wiecej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby. Witamina C pomaga wytwarzać kolagen, niezbędny dla zdrowej skóry, odgrywa on
ciasta i desery czyli na słodkoW sumie to ten tytuł powinien być jeszcze dłuższy ponieważ do moich owoców dorzuciłam jeszcze borówki ale stwierdziłm, że i tak zawiera już wiele informacji. Właściwie
RelaxtimeŚwięta się skończyły. Teraz trzeba wrócić do normalnego stylu żywienia. I tak dzisiaj proponuję lekki deser przygotowany na bazie z tapioki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje
Smaki EwyMini drożdżówki z serem Dzisiaj mały przewodnik krok po kroku, jak zrobić mięciutkie drożdżówki z serem i dżemem. Puszyste ciasto drożdżowe i nadzienie w dwóch smakach, jasna słodka masa twarogowa i ciemny kwaśny dżem. Prawie niewyczuwalna słodycz ciasta i słodko kwaśne nadzienie tworzą doskonałe połączenie. Dla jednych to buchty drożdżowe dla innych zawijane drożdżówki z serem, dla jeszcze innej grupy(...)serem? Zawijane drożdżówki z serem Drożdżówki z serem i powidłami to mój faworyt wśród drożdżówek . Jeżeli nie lubisz lub nie masz dżemu możesz zrobić drożdżówki z serem i jabłkami lub z serem i marmoladą. Z utęsknieniem czekam na świeże jagody. Mimo że bułki można przygotować tak samo z jagodami mrożonymi, to jednak drożdżówki z serem i jagodami świeżymi
Dieta moja pasja