śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę. Składniki: - makaron - kasza jaglana - jabłka - marchewki - czekolada - mąka ziemniaczana Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno(...)zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju
Kryzysowa Książka KucharskaPorcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole. Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g masła ok 300 g ulubionych bakalii 1-2 paczki herbatników np szkolnych 2 lekko kwaśne jabłka 1 - galaretka cytrynowa Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią(...)Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki, pokrojone w kostkę jabłka i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą
Malinowe Pocałunkijego urok. I dziś Wam to udowodnię! Przedstawiam nowy przepis na ciasto z rabarbarem. Zamiast cukru użyłam erytrolu, który daje słodycz, a nie zawiera węglowodanów (i kalorii!). Ciasto z rabarbarem jest zawsze naszym czerwcowym hitem. I kiedyś owszem, dodawałam cukier – tutaj podrzucam przepis na wersję rabarbar+jabłko , ale odkryłam, że z erytrolem też wychodzi obłędnie. Sami spróbujcie. Jestem pewna(...)się nie przypali. Po chwili dodać erytrol, dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze chwilkę, rabarbar powinien napęcznieć i zacząć się rozpadać. Rabarbarową masę zestawić z ognia i ostudzić. Przygotować ciasto. W rondelku stopić masło, dodać do niego olej, wodę, erytrol i sól. Całość zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gorące jeszcze ciasto przenieść do formy
Dietologcukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu jabłkowego (lub 1,5 kg jabłek startych na tarce o grubych oczkach, przesmażonych z 2 łyżkami cukru) 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa (ewentualnie truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowaniebardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni. Składniki; 2 gruszki, 2 jabłka, 250 g cukru żelującego, esencja migdałowa
Anioły w kuchnipieczenia 1 łyżeczka kasza manna owsiana 4 łyżki cukier puder do oprószenia ciasta i prażone płatki migdałowe Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie: Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić
AZgotuj!I mamy już grudzień! Nie mam pojęcia, kiedy ten czas zleciał! Jeszcze chwile temu mieliśmy wakacje, a już lada dzień święta i koniec roku! Wkoło pojawiają
Be Fit Be Strongml/aroniowy, cynamon 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać i utrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać dżem aroniowy lub jaki się lubi, dodać cukier, cynamon, kisiel i wszystko wymieszać składniki na ciasto posiekać z zimną margaryną na kruche ciasto tortownica 22 cm wyłożona papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięniego wracam. Ponieważ wykorzystuje do niego masę makową w puszce, przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Pewnie wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem jest mak. Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 czubata łyżeczka proszku(...)jabłka 1 łyżka kaszy manny 2 garści żurawiny ciętej (można pominąć) 2 garści orzechów włoskich (można pominąć) 1 Cukier, masło i żółtka ucieramy na gładką masę. Dodajemy masę makową, starte na grubych oczkach jabłka, kaszę mannę oraz opcjonalnie bakalie i żurawinę. 2 Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. 3 Ciasto wykładamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisychcieliby jedno ciasto, ale trudno im się zdecydować, czy miałby to być makowiec, serniczek, czy może jabłecznik. Tutaj te wszystkie smaki idealnie łączą się ze sobą, tworząc pyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto. Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować mak. Ciasto kruche(...)jabłek 2 łyżki cukru 1 galaretka (użyłam cytrynowej) 1 łyżka żelatyny Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i dusimy do miękkości, pod koniec smażenia dodajemy cukier. Smażymy na patelni do miękkości, dodając pod koniec smażenia cukier. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy do jabłek, wsypujemy także
Cynamonowe szczęściecytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie:Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujerazem użyłam gotowy przecier bananowy PURENA. Polecam! Super rozwiązanie Naturalnie słodki i gęsty mus bananowy, idealny do pierniczków, ciast, ciasteczek, owsianek, a nawet placuszków i naleśników. W ofercie PURENA znajdziecie też inne 100% przeciery owocowe : mango, jabłko i brzoskwinia. Polecam! W szczególności mango i brzoskwinię. Uwielbiam Przecier mango… Pycha Spróbujcie też pysznej lemoniady i kompotów PURENA (np. 1 saszetka(...)piernika. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręka dosypując w razie potrzeby 1-2 pełne łyżki mąki pszennej. U mnie były 2 łyżki, ale zawsze róbcie to stopniowo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy je na chwile w chłodne miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Rozgniatamy ręką
Słodkie okruszkigłębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić(...)stopniach. W tym czasie kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą, pieprzem i mąką. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać trzepaczką. Kurczaka maczać w cieście (będzie dość gęste) i smażyć z obu stron na głębokim oleju do zrumienienia ciasta. Można to robić partiami. Następnie układać kurczaka w brytfance. Brytfankę przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają
W kuchni wieczoremmleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylkomleka (do zaparzenia maku) - 850 g jabłek - 250 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylko