ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:594/956)

Kluski na słodko zwane ,,rzucanymi,, lub śliszkami. 293

jabłko dodatkowo: 2 łyżki masła klarowanego cukier Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać mąkę, wodę, jajko, sól i starte na dużych oczkach jabłko. W garnku ugotować około 2 litry wody. Posolić. Do gotującej wody wrzucać po łyżce ciasta. Powtarzać, aż do wykorzystani ciasta. Gotować, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię.  Wyłowić z wody. Wyłożyć na talerz. Polać sklarowanym masełkiem i posypać

Tagebuch po polsku
Racuchy drożdżowe 142

roku...i jakoś mało wolnego czasu...ale wróćmy do racuchów...przepis z bloga Dorotki ..takie racuchy można zrobić nawet z dodatkiem jabłek, rodzynek itd...ja w sumie planowałam coś dodać..ale niestety nie udało się..moje ciasto było ciut za gęste i nabieranie łyżką nie było możliwe, ale od czego są ręce?  Razem ze mną racuchy smażyły : Marzenka

Moje domowe kucharzenie
Twarogowe muffiny z jabłkiem, migdałami i rodzynkami 144

wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać jabłka i rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka

Czerwień i błękit
Szybkie pierniczki 21719

miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki

Czerwona Porzeczka
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 171

Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się

Niezły Młynek
Zazie Bistro - Chapeau bas 143

pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką salę, położoną na rogu kamienicy. Schodzimy w dół

Right Behind The Kitchen
Jabłecznik w biszkopcie 136

iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie. biszkopt  2 kg jabłek  3-4 łyżki cukru  2 op. galaretki np.agrestowej  Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić

Moje domowe kucharzenie
50 tygodni - Jabłkowe crumble z migdałami i płatkami owsianymi 110

crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób na dopełnienie leniwego, niedzielnego popołudnia, gdy za oknem świeci wczesnowiosenne słoneczko. Kochana Yoru

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłecznik bez jajek 136

margaryny, a na to warstwę jabłek. Na jabłka wysypujemy drugą część sypkich produktów a na to kładziemy drugą warstwę jabłek  i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta2/3 margaryny pokrojonej w cienkie plastry. Ciasto pieczemy około 50 min w temp 180 stopni .Upieczone ciasto  posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Świąteczna nalewka 135

NALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru

Kuchnia Beaty
Jak przygotować jabłka na szarlotkę? 168

przełożyć do garnka Dodać imbir, cynamon, cukier i zalać wodą Na wolnym ogniu gotować ok. 5-10 minut w zależności od jabłek. Mają być miękkie ale nie rozgotowane! Odstawić do wystudzenia i dopiero wtedy użyć do ciasta Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 300

bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką łatwością i lekkością a moje dzieci albo mi pomagają albo nie przeszkadzają To tych szybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki(...)cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut

Made By Mom And Son
Ciasto z truskawkami 165

może dlatego owoce trochę zmniejszyły swoją objętość. Ale nic to nie zaszkodziło w smaku ciasta, było pyszne :) Polecam ! Źródło - Moje Wypieki Ciasto piekłam dwukrotnie, za drugim razem użyłam olej słonecznikowy i obłożyłam blaszkę wokół pokrojonymi drobno jabłkami. Dla mnie smaczniejsze było z olejem rzepakowym

Proste Potrawy
Makowiec japoński 173

przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka kropli olejku migdałowego(...)dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze

In my kitchen
Szarlotka z bitą śmietaną 172

Składniki na biszkopt: 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów(...)nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną - całość miksujemy na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości

Emcia Pichci