minimalną ilość oleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców(...)patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Na rozgrzany olej wykładamy do łyżce ciasta, formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Wykładamy na ręczniki papierowe, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Placuszki świetnie smakują z frużeliną - u mnie: jabłko z gruszką (pycha!) lub możemy posypać je cukrem puderm
Kuchnia MagdaLenyprzecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt by się nie spodziewał, że pączki to samo zdrowie(...)ciepłym mleku (temp. nie wyższa niż 40C), dodać łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać obudzone drożdże i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie więcej niż 100 g, ciasto może się delikatnie kleić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (minimum godzina) Wyrośnięte
greenscarfidealną propozycję, bo nie dość, że bez pieczenia to jeszcze połączony z pysznymi prażonymi jabłkami. Koniecznie zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia. Składniki: - 800 g mielonego podwójnie twarogu lub takiego z wiaderka - 1 i 1/2 kg jabłek - 1 szklanka mleka - 100 g masła - 1 szklanka cukru - 2 opakowania budyniu śmietankowego - 2 galaretki cytrynowe - 350 g herbatników Przygotowanie: Prostokątną(...)nią układamy warstwę herbatników. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy aż jabłka się rozpadną. Garnek zestawiamy z ognia i dodajemy do nich galaretki. Mieszamy aż galaretki się rozpuszczą, ale już nie gotujemy masy. Gorącą masę przekładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy ją i układamy na wierzch ostatnią warstwę herbatników. Ciasto schładzamy i kroimy
Zainspirowana w kuchniKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki(...)ubite białka i wymieszałam całość drewniana łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z sernikiem wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na metalową kratkę
Waniliowe ImprowizacjeHmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy(...)pieczenia i kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami. Polewa; Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki sody garść rodzynek 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjedną część na spód blachy podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni dać półtorej kilo jabłek na podpieczony spód z cynamonem na to ubić na sztywno z cukrem pianę z białek z kisielem na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta (wsadzić do zamrażalnika na 10 minut). Piec w 180 stopniach 45 minut. Autor przepisu: Wiesława
Wasze Przepisyprzepisem na chałkę , bułeczki brioche lub bułeczki cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka + 250g truskawek, 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami sezonowymi, nadadzą się śliwki, maliny, jabłka, gruszki…), 2 łyżki cukru do obsypania rabarbaru, skórka z cytryny Składniki(...)kruszonkę: 100 g masła 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta szklanka mąki pszennej (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto drożdżowe – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Podgrzewamy mleko – powinno być ciepłe, ale nie parzyć w rękę. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże
Ciastkozercykiedy go kroiłam był jeszcze ciepły. Do ciasta użyłam mąki luksusowej pszennej Młynomag . Zapraszam :) Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej Młynomag 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 kg jabłek 2 galaretki truskawkowe 1/2 szklanki cukru w zależności(...)śmietankę, szybko zagniatamy ciasto.Wkładamy do lodówki na około 15 minut. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon, smażymy na małym ogniu około 10 minut, następnie wsypujemy galaretkę i chwilę mieszamy aż się rozpuści. Masę jabłkową studzimy. Ciasto wyciągamy z lodówki, robimy wałek i odcinamy 1/4 ciasta, resztę rozwałkowujemy
Sama słodycz i szczypta chilikobiet rozumieć nie ma potrzeby, trzeba po prostu cieszyć się, że są :) A jeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne(...)siekając nożem. Dodajemy 1 szklankę cukru, żółtka, śmietanę i resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy
Marder&Marder Manufacturebudyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić na 1/4 (posypka) i 3/4 ciasta (spód) i włożyć do lodówki (polecam
W Moim Magicznym Domulitra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ulubione dodatki sól, pieprz Buraczki dokładnie szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach aż będą miękkie - ok 1 h. Można je upiec przy okazji pieczenia np ciasta - zapach warzyw nie przechodzi przez folię aluminiowa więc
sierotka maRysia w kuchniBohaterem dzisiejszego przepisu jest łodyga brokuła, która w większości przypadków ląduje w koszu. Jak się jednak okazuje, łodyga brokuła ma smak podobny do kalarepy i zawiera
Alle Dobre!Wątróbka z cebulą i jabłkiem to pomysł na szybki obiad, lub na kolację. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Wystarczy
Alle Dobre!Wątróbka drobiowa to świetna propozycja na smaczny, zdrowy i tani obiad. Składniki: wątróbka drobiowa cebula jabłko majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie mleko sól, pieprz Sposób
Wasze PrzepisyOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem
Kuchnia MagdaLeny