ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:590/956)

Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 40

owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: ? 2 łodygi rabarbaru ? 2 jabłka ? 2 banany ? 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego ? 3 łyżki suszonej żurawiny ? 3 łyżki płatków migdałowych

To co kocham
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 135

rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków

To co kocham
Serowe ciasteczka z cukrem 140

uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy

Słodkie okruszki
Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą 191

uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier do posypania ciasteczek propozycja podania: z gorącą czekoladą Deluxe(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy

Słodkie okruszki
Żytnie placuszki cynamonowe z jogurtem, jabłkiem i żurawiną 153

mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki jabłka, suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy

Chocolate Muffin Blog
Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono 95

jesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie? Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze! Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw. Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość(...)dyniowej masy dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. 4. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste (jeżeli będzie zbyt mokre i lepiące, dodaj 1-2 łyżki mąki). 5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h. 6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 równe części, a z każdej z nich uformuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 71

Zapewne często przeprowadzacie  inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z

Tajemnice Smaku
Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 114

dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając.  Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Bułeczki drożdżowe z makiem 189

zapomniałam wstawić przepis. Ciasto: 20 g drożdży 70 g cukru ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej  10g cukru waniliowego  500g mąki pszennej  1 żółtko z jajka kurzego  60g miękkiego masła  szczypta soli Masa makowa:  ( można użyć gotową masę makową) 2 białka  250g maku suchego niemielonego 1 duże jabłko (obrane, wypestkowane i pokrojone(...)piany) wrzucić składniki na masę makową (jabłko, zmielony wcześniej mak, miód, cukier, miękkie masło)  ( 20 sek. | obr. 4 ). M asę makową przełożyć do większej misy, dodać rodzynki (mieszać już ręcznie do połączenia składników). Dalej bardzo delikatnie dodać do masy makowej ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Odstawić masę. Ciasto drożdżowe podzielić  na dwie części

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka w cieście kruszonkowym 132

składniki ciasto kruszonkowe * 3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki cukru * 1 cukier wanilinowy * 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki) * 250 g margaryny * 5 żółtek nadzienie jabłkowe * 1 i 1/2 kg jabłek(...)łyżek cukru * 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie) * 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania nadzienie jabłkowe Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon. ciasto kruszonkowe Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej

Mix smaku
Migdałowa szarlotka sypana 127

wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut

Mania Gotowania
Ciasto Pyzia 113

Nazwa trochę dziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie.  Biszkopt:  4jajka(...)jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy galaretki  i mieszamy. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy

Cynamonowe szczęście
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 119

nabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao i miodem”. Warto mieć w swoich zbiorach książkę autorstwa Doroty, dlatego zapraszam

Be Fit Be Strong
Serowe „bułeczki” z jabłkami 227

olej. Dokładnie wyrabiamy rękoma. Odstawiamy na około 30 minut w temp. pokojowej. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części (na ósemki lub w kostkę). Skrapiamy je sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym oraz szczyptą cynamonu. Ciasto serowe wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na cienki prostokąt. Za pomocą radełka (lub po prostu nożem) wykrawamy

Smaki Na Talerzu