pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem(...)Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLenyzawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań i nadaje się w zasadzie do każdego typu(...)pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest np 300 g dyni, przed zamrożeniem odważamy wskazaną ilość i wkładamy ją do woreczka. Mrozimy. Drukuj Puree z dyni – sposób na dynię na zimę window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w Garnkumarzę już o jakieś rozgrzewającej kawie czy pysznych, puchatych drożdżówkach na drugie śniadanie. Takich jesiennych, z mnóstwem cynamonu czy jabłek... :) Z Zakopanego oprócz oczywiście oscypków, przywiozłam sobie konfiturę żurawinową. I to nią właśnie postanowiłam nadziać gruszki w moim cieście. A żeby nie było zbyt banalnie (niby że to tylko zwykły ucieraniec), dorzuciłam trochę maku, który i smakowo i wizualnie
My simple kitchenPomysł na wykorzystanie nadmiaru jabłek, które ostatnio dostałem, chleb litewski z powidłami jabłkowymi (domowej roboty), siemieniem lnianym i kminkiem. Mąki: żytnia T720/pszenna T650 (80/20) z czego 20% mąki żytniej zaparzone. Wyraźnie słodkawy (do ciasta idzie tu sporo powideł), z bardzo subtelną nutką kminku. Na 1 bochenek z 450 g mąki, foremka 25x11 cm 10:00 Dzień pierwszy(...)świeże 80 g woda, do miękkiej, luźnej konsystencji ciasta Składniki wymieszać do dokładnego połączenia. Fermentacja ciasta w misce 75 minut w 30°C Potem przełożyć do foremki o wymiarach 25x11 cm. Wyrastanie w foremce około 60 minut w 30°C. Pieczenie ok 1 h w 200-180°C Powidła: Jabłka obrałem, starłem na tarce, potem smażyłem z cukrem
Przepisy na domowy ser i chlebłyżki pestek dyni, lekko posiekanych 3 łyżki czarnego sezamu łyżka miodu 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę łyżka masła łyżka brązowego cukru cynamon olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być dość zwarte i gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam
Życie ze smakiemwersji klasycznej jest podawana z jabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin, z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja dla 4-6 osób : ● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre(...)mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko dolać więcej mleka do ciasta niż w przepisie podstawowym bo widocznie mąka było bardzo sucha. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś w domu mamy małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę. Składniki: -150 gram przesianej krupczatki -żółtko -75 gram miękkiego masła -dwie łyżki cukru brązowego -4 jabłka -3 gruszki -cynamon Mąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy(...)lodówki. Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut. Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz. Podajemy z lodami
BaRepascytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki
Zasmakuj Kuchniodsyłam tutaj . Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto świata, jakie dane było mi upiec:) Dlatego jeśli ktoś ma ochotę na szybkie słodkie co nieco polecam ten mało skomplikowany wypiek:) 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek bakalie (orzechy, rodzynki) Jabłka obrać, usunąć gniazda(...)puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Na końcu dodać jabłka i bakalie. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem. Szybko, tanio i smacznie:) Pierwsze żółte liście przypominają
My simple kitchenCountry w wersji FIT. Zobacz również przepisy na lekkie ciasta – https://viagusto.pl/lekkie-ciasta-12-najczesciej-odwiedzanych-przepisow/ PRZEPISY – CIASTA I DESERY BEZ CUKRU Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Ciasto daktylowe z nasionami chia (bez cukru) – PRZEPIS Przepis na ciasto bez cukru z nasionami chia. To proste ciasto daktylowe wykonasz nawet jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami(...)przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli… ZOBACZ PRZEPIS BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe Kruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany, waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam… ZOBACZ PRZEPIS PIECZONE JABŁKA z nadzieniem (wegańskie, bez cukru) Na długie jesienne wieczory idealne
Via Gustoowoców to może nazwie je po zobaczeniu zdjęcia. Ja je dostałam a nie umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSernik to jedno z moich ulubionych ciast, bez którego nie wyobrażam sobie żadnych świąt. Poza tym bardzo lubię to ciasto za jego uniwersalność. Ciasto nie tylko ładnie wygląda w każdej postaci, ale również można je zrobić na tysiąc różnych sposobów i za każdym razem uzyskać nieco inny smak i wygląd. Poza tym ciasto jest podzielne, starcza na dużo osób(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link
Waniliowe Improwizacjetarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj w gazecie przepis na taką
W kuchni wieczoremwysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok 70 minut
Z Majeczką w kuchni