ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:270/956)

Serowe ciasteczka z jabłkami 127

sera białego półtłustego 125 g mąki pszennej 125 g mąki orkiszowej (dostępna na Skworcu.pl ) 125 g masła 1 łyżeczka cukru z wanilią 2-4 jabłka Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde

Cynamonowe szczęście
JABŁKA 193

przekąska, dodatek do sałatek, surówek lub farszu.  Stołowe - są to jabłka uniwersalne, czyli te które możemy spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej. Jabłka te nadają się do ciast i mięs. Posiadają słodko - kwaśną nutę oraz intensywny słodki aromat. Zaliczamy do nich np. Cortlandy, Idaredy. Do obróbki termicznej - jabłka te posiadają kwaśny smak oraz bardzo(...)Odmiana bardzo ceniona jest przez koneserów.  Golster - jabłka dość duże. Ich miąż jest bardzo soczysty, łagodny, chrupiący, aromatyczny, w smaku słodko - kwaśny. Te jabłka są doskonałe do sałatek, wyśmienite do pieczenia ciast oraz jako nadzienie do mięs.  Idared - odmiana ta jest bardzo popularna w Polsce. Są średniej wielkości i duże z żółto zieloną skórką i czerwonym

Ciastka - domowe słodkości
Mini tarty jabłkowe z karmelem 82

cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych  1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą kostkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem , przyprawą korzenną i mieszamy delikatnymi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)formy do tart, dociskając do brzegów (formy nasmaruj masłem i oprósz bułka tartą lub kaszą manną lub wyłóż papierem pergaminowym). Formy napełniamy jabłkami i pieczemy w 180 C przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. W mikrofalówce rozpuść karmelki i wymieszaj na gładką masę ze śmietaną. Karmelem oblej tarty. Smacznego

Niezły Młynek
Mini tarty jabłkowe z karmelem 158

cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych  1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą kostkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem , przyprawą korzenną i mieszamy delikatnymi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)formy do tart, dociskając do brzegów (formy nasmaruj masłem i oprósz bułka tartą lub kaszą manną lub wyłóż papierem pergaminowym). Formy napełniamy jabłkami i pieczemy w 180 C przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. W mikrofalówce rozpuść karmelki i wymieszaj na gładką masę ze śmietaną. Karmelem oblej tarty. Smacznego

Niezły Młynek
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 120

mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier zwykły, z wanilią i dorzucamy masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę. Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom(...)pokochają wszyscy! [foodiepress] [hide] Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem - doskonałe na każdą okazję! Składniki: Ciasto: mąka pszenna - 250g masło - 125g jajka - 2 sztuki cukier - 100g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier z wanilią - 1 łyżka sól - szczypta Sok owocowy do budyniu: jabłka - ok. 3-4 sztuki

Pogotujmy.pl
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 74

jełkiego zapachu. Zawsze miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów(...)Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę i ponownie włóż do lodówki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, zabezpiecz brzegi tarty folią aluminiową i  podpiecz przez około 20 minut. (Robimy tak, żeby ciasto

Gary Bez dna
Szarlotka z kruszonką 39

cukry waniliowe – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka – 1 kg jabłek – sok z 1/2 cytryny Jeśli jabłka są kwaśne, to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza – 5 białek – 1 szklanka cukru – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche – Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier(...)czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. – Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód. – Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. – Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. – Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i wstawić

To co kocham
Szarlotka z kruszonką 137

talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. JabłkaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Polać sokiem(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną. • Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód. • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i wstawić ciasto do piekarnika

To co kocham
Racuszki z makiem i żurawiną 171

racuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, mak i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Żurawinę posiekać z grubsza. Gdy ciasto zwiększy objętość

Obiad gotowy
Jabłkowe ciasto z miętą i tymiankiem 98

składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i dalej wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Obrać jabłka(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec).Następnie na cisto

Gorący kąsek
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 159

bazie ciasta, które robiłam jakiś czas temu ( KLIK ), powstał placek z jabłkami i orzechami. Mega pyszny! Bardzo polecam! Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie(...)jabłek 1 łyżka cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach

Kuchnia domowa Ani
Słodki Chleb z Cukinią à la Ciasto 188

odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów. Przygotowanie ciasta na chleb z cukinią: Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył(...)Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb żytni z tartym jabłkiem 161

miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło(...)międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia.  Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy

Codziennik Kuchenny
Drożdżówka bardzo puszysta z jabłkami i rodzynkami 96

masę. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już podwoi objętość, dodać rodzynki, ponownie lekko ugnieść ciasto. Przygotować dużą blaszkę i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno blaszki, przykryć i ponownie poczekać aż wyrośnie. Jabłka obrać i pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Przygotowanie kruszonki – wszystkie składniki wrzucić do miski(...)szybko zagnieść, tworząc kruszonkę. Obsypać kruszonką ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem. Drożdżówka pycha, dziękuję siostrzyczko. Wykonanie w thermomix mleko, cukier, jajka, żółtka, ubić 5 minut, tem 50 C, obroty5, dodać mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy, roztopione masło ,olej, szczyptę soli, wyrobić ciasto interwał, czas 3 minuty zostawić

Kuchnia Pokoleń
Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką 61

takie smaki, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią: zupa z dyni, marchewkowe ciasto czy właśnie jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Jabłka są o tyle wdzięcznym owocem, że można je wykorzystywać zarówno do ciast, jak i podwieczorków, czy dań wytrawnych. Moim jesiennym "comfort food" są zdecydowanie jabłka pieczone z kruszonką. Już sam ich zapach sprawia

Milion Smaków

Proponowane wyszukiwania