Jogurt, mus jabłkowy, kokos, kruszonka...czego chcieć więcej:) Krok po kroku - KLIK Składniki na blachę 40 x 35 : 1 kubek jogurtu naturalnego 370 g 3
Anioły w kuchnibywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki (na 2 keksówki): 5 jaj szklanka cukru (dałam 3/4) 3/4 szklanki oleju(...)mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc przepis na szarlotkę został szybko wykorzystany. składniki: 1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki
Monia miesza i gotujełyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać
w mojej kuchniDodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki
maniapieczeniaJaki on włoski? Mam ochotę zapytać.Zwykłe polskie ucierane ciasto z jabłkami :)Może z tą różnicą, że do włoskiego placka kroi się jabłka razem ze skórką.Ale zostańmy przy tej nazwie i kraju pochodzenia.W końcu przepis pochodzi od samej Nigellissimy :)Czytaj więcej
bistro mamaRobiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.Składniki:Ciasto:3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego
Kuchnia domowa AniMarcepan to właściwie tylko migdały i cukier. Słodka, nieco mdła jak dla mnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich
Smaczna Pyzadobrze nią zaopiekowali - dobrze, że załapałam się choć na jeden kawałeczek . . .Szkoda, że przez bloga nie mogę Wam przekazać zapachu - powiem więc tylko, że był boski :) Do aromatyzowania ciasta pod jabłka użyłam ziarna tonki, które dostałam od koleżanki z zagranicy - Jolu, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :) Ponieważ mam takich ziaren kilka więc jeszcze pojawią się na blogu
Smaczna Pyzamasła, 2 żółtka, 70 gram cukru pudru, śmietanę , łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę sody oczyszczonej mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Gdy już je wyrobimy dzielimy je w proporcjach 2 do 1 i umieszczamy w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków(...)czekamy aż alkohol odparuje Całość studzimy a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni Ciasto rozkładamy w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce. Całość nakłuwamy widelcem dosyć obficie. Ciasto wstawiamy 10 na minut do piekarnika. Gdy ciasto wystygnie rozkładamy na nim jabłka a na nie ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej (na grubej tarce) Wrzucamy do piekarnika
Snejkusiowe Przepisyupieczemy z nimi ciasto kruche . Do ciasta kruchego zwykle używa się samych żółtek, które dodają kruchości. Tym razem kruchość ciasto ze śliwkami częściowo zawdzięcza mielonym migdałom. Ciasto można zrobić z wykorzystaniem innego rodzaju śliwek, aby tylko nie były one zbyt wodniste. Kruche ciasto ze śliwkami jest o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Schłodzone ciasto przed podaniem najlepiej pokroić(...)minut. Podpieczone ciasto posypać mielonymi migdałami, rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać cukrem i cynamonem. Na śliwki zetrzeć na dużych oczkach tarki wcześniej zamrożone ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Zobacz również: ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
Kuchcik gotujepyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche(...)pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę
moj przepis napyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche(...)pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę
moj przepis napyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche(...)pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę
moj przepis nałyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera(...)między czasie jabłka umyć, obierać, wydrążyć gniazda. pokroić na pół. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, położyć na papierze do pieczenia, wysypanym mąką, ciasto delikatnie posypać mąką, na to położyć drugi arkusz (najlepiej wielkości blaszki). Rozwałkować na wielkość blaszki. przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka rozcięciem do dołu, jedno przy drugim. W ten sam sposób rozwałkować drugą część ciasta
moj przepis na