Dzień dobry! Tydzień zaczynamy słodko, smacznie i aromatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis(...)się i Wam:) Składniki na ciasto: 3 jaja ¾ szklanki mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany mała opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka mąki Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka: 4-5 dużych jabłek cynamon Jabłka( wydrążone , obrane ze skórki) kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy lekko cynamonem. Dodatkowo: olej
Domowe ciastazawsze szybkie wykonanie - kształt nieważny, liczy się smak. A ten jest delikatny, mleczny i pachnący jabłkiem. Ciasto jest lekko lejące się, a więc mogą powstać z nich (także) idealne naleśniki. Ale dziś były racuszki. I to z jabłkiem, jutro z borówkami lub gruszkami. Może truskawki i syrop klonowy - czemu nie? Czekolada, bita śmietana i kokos też pasuje
Zasmakuj KuchniSzybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Przesiać mąkę i cukier puder, dodać miękkie masło, żółtka, cukier wanilinowy, sól. Wszystkie składniki posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki i delikatnie(...)maśle oprószone cukrem i cynamonem. Z pierwszej części poskubać na małe kawałki na spód blachy (25X25 cm) wyłożonej papierem. Nałożyć delikatnie podsmażone jabłka. Na jabłka ponowie położyć ciasto, skubiąc małe kawałki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złocisty kolor 30-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka na kruchym cieście pochodzi
Pomysłowa kuchniaszklanki, budyń waniliowy 1 szt. 64 g, cukier do smaku, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon 2 łyżeczki, cukier waniliowy 16 g, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki Margarynę i masło zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku(...)następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blachy. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Ugotować budyń z 2 i 1/2 szklanki mleka i gorący wylać na jabłka
kulinarne odsłony patiswoich kuchennych szafkach. Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków. Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko (z cukrem pudrem, cynamonem, miodem
Tajemnice Smakumały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma: na 4 mini keksówki Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone na małe cząstki, 1/3 zostawiam(...)nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut Ciasto bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę . (Źródło przepisu: Sweet dreams + modyfikacje) Piekłam razem z: Grunt to przepis! Różowa Kuchnia Moje domowe
Kuchnia co dniaSzarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób(...)lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy ostudzone jabłka.Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie tworzymy kratkę na wierzchu szarlotki.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut do zrumienienia ciasta.Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień
Słodka Stronadokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu. 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia. 5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Zbiór przepisów siostry
Kuchnia domowa Anibułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: 1. Na mąkę przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)smażyć, żeby nie zaczęły się rozpadać). Zdjąć z ognia. 5. Pozostałem ciastem (1/3 z całości która została) wyłożyć brzeg tortownicy, proszę wyłożyć brzeg tak do połowy wysokości tortownicy ( patrz FILM , ciasto można rozwałkować na pasek). 6. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i wyłożyć nadzienie z jabłek, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem i szczyptą goździków. Wierzch: 7. Do rondelka
Mała Cukierenkaokazji dzisiejszego Dnia Dziecka zrobiłam sobie dawno zapomniany deserek ;) Deserek w prezencie od mojej mamy robiony moimi rękoma ;) 1-szy przepis z tajemniczej półki - "Poduszki", czyli jabłka w kruchym cieście. Składniki: 200g mąki, 100g cukru, 100g margaryny, 1 jajko, 6 jabłek średniej wielkości Ja dysponowałam jeszcze resztką kruchego ciasta z ostatniego razu, kiedy to kilka dni temu robiłam(...)był wręcz paskudny :D Wykorzystałam też część resztki więdnących na moim ganku jabłek ;) Wykonanie: Z mąki, margaryny, jajka, 5 łyżek cukru zrobić ciasto. Rozwałkować, pociąć na duże kwadraty, aby zawinąć całe jabłko. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne a do wydrążonego wgłębienia włożyć konfiturę, resztkę cukru lub kilka rodzynek. Wybór jest właściwie duży. Jabłka położyć na kwadratach
Ukojenie PodniebieniaBardzo rzadko się zdarza, żebym robił, coś drugi raz z potraw, które u mnie znajdziesz mój drogi czytelniku. Milopita Oczywiście nie mogłem, nie zrobić tego pysznego greckiego ciasta, dostając jabłka i orzechy włoskie. Szarlotka , czyli Milopita, ciężko powiedzieć skąd tak naprawdę pochodzi. Milopita – mηλόπιτα w języku greckim oznacza(...)szarlotkę -, Etymologicznie pita oznacza ciasto, zatem w Grecji znajdziesz wiele ciast, które kończą się na – pita – na przykład: Fanouropita – ciasto z przyprawami i orzechami przygotowywane do świętowania San Fanouros. Vasilopita – tradycyjne greckie ciasto jogurtowe przygotowywane na Nowy Rok. Karydopita – tradycyjne greckie ciasto orzechowe nasączone syropem. Milopita Na zakończenie, zapraszam na pyszne, greckie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi
RafalCookCiasto mleczne z kawałkami czekolady Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto mleczne z kawałkami czekolady - idealne na słodki podwieczorek. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga użycia miksera, wszystko wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Ciasto długo pozostaje świeże, to świetny wypiek dla początkujących. Do mojego ciasta mlecznego użyłam ciemnej czekolady o zawartości(...)kakao 60%, ale jeśli lubicie, możecie użyć też mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również świeże owoce ułożone na wierzchu ciasta (jabłka, gruszki, brzoskwinie z puszki), orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Jak widzicie za każdym razem to ciasto może smakować zupełnie inaczej
Lekcje w kuchnielegancka szarlotka z białym winem. Przepis jest bardzo ciekawy i łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego ciasta w swoim domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto składa się z kilku warstw. Spód stanowi kruche ciasto, na którym układa się jabłka. Polecam wybrać renety, idealnie pasują do tego wypieku. Jabłka zalewa się budyniem, który przygotowany jest na białym(...)łyżeczki żelatyny 60 ml wody DODATKOWO 2 kg jabłek (najlepiej reneta) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Następnie wyłożyć nim dno blaszki 24×35 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne, a następnie ułożyć na cieście. Sok jabłkowy wymieszać z białym winem. Następnie
Przepiski.plTaką szarlotkę często robiła moja mama. Przepis mam właśnie od niej. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, ale dzięki polewie na bazie śmietany ciasto to staje się niezwykłe w smaku. Podczas pieczenia tworzy się "skorupka", którą uwielbiam. Szarlotka z polewą już na pewno na stałe zagości w moim domu. Mam nadzieję, że w Waszym również. Składniki (blaszka 25x36): ciasto kostka(...)ciasta zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części (2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy. Kroimy w cienkie plasterki. Przesmażamy na maśle razem z żurawiną. Zasypujemy cukrem. Gdy jabłka zmiękną odstawiamy i studzimy. Dodajemy kisiel i cynamon
Pobite gary Barbary