ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:79/103)

Wegańskie bezglutenowe jabłkowe muffiny 191

mojprzepisna.pl | Wegańskie bezglutenowe muffiny jabłkowe Bezglutenowe Bez mleka zwięrzęcego Bez jajek Bez cukru Bez kakao Bez orzechów Macie ochotę na małe co nie co na poniedziałkowe

moj przepis na
Pierniczki brukowce 176

przyprawy korzennej i wymieszać ręczenie lub za pomocą miksera, do połączenia składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), opcjonalnie nadziewać marmoladą, lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć). Tak przygotowane pierniczki wstawić(...)pierniczki, jeszcze przed lukrowaniem, należy ułożyć na talerzu/kratce i umieści w pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza lub umieścić je w puszce/słoiku i włożyć do niej/do niego kawałki obranych jabłek. Należy pamiętać, aby sprawdzać stan jabłek co około 2 dni, bo mogą spleśnieć. Jabka nie powinny też za bardzo stykać się z pierniczkami. Najlepiej umieścić je na małym

Gospodyni Miejska
Deser zimowy 130

cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej(...)gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu,   krokant: 100 g orzechów laskowych, 200 g cukru, Deser czasochłonny lecz łatwy w przygotowaniu. Ale chyba wart czasu jaki się jemu poświęci. ciastka migdałowe: Migdały podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć. Ubić

królestwo garów
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 183

mojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału

moj przepis na
Staropolska ściągawka wigilijna 191

dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego(...)nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty

Tradycyjna Kuchnia
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 242

kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą(...)owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Batoniki owsiano - bananowe super fit 183

Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki owsiane 184

W ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak

Taste Of My Day
Krokiety z bakaliami 159

przywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety(...)Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake            Jabłka duszone w malinach

KreatywnePiny
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 192

Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green )  przesłała nam pomysł  na warzywne brownie 😃  Nie często robimy tego

Candy Pandas
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 167

przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem . Choć trochę zmodyfikowałam przepis ;-), w oryginalnym przepisie jest ona zrobiona w ten sposób, że siekamy migdały, przesypujemy do miseczki, siekamy jabłka przesypujemy do miseczki, gotujemy owsiankę i dodajemy w/w.  Ja, jednak zimą wolą jabłka gotowane w owsiance, aby rozgrzać organizm, dlatego nie przesypywałam składników(...)Dlatego myślę, że dla wszystkich zabieganych rankiem, taki sprzęt mógłby okazać się pomocny. Owsianka była zrobiona idealnie w punkt, migdały dobrze posiekane, a jabłka mięciutkie. Posiłek był zdrowy i pyszny.  Kilka cienkich plasterków jabłka dodałam do gotowej owsianki. Kolejną funkcją, jaką sprawdziłam to gotowanie . Postanowiłam ugotować makaron i zrobić do niego sos brokułowy z wędzonymi migdałami

SMYKWKUCHNI
Pieczone jabłka jesienne. 178

użyłam tylko cynamonu. Do pieczenia wybieramy jabłka duże i twarde, które mocno drylujemy tak abyśmy mogli nałożyć w nie dużo naszych cudowności. Wszystkie składniki, którymi postanowiłam nadziewać jabłka, wymieszałam w misce i następnie dość mocno uciskając nadziałam jabłka. Przykryłam odciętym wierzchem jabłka, nasmarowałam olejem kokosowym (dzięki temu skórka jabłka jest błyszcząca i lekko zarumieniona(...)stopni C przez 20 minut. na 1 jabłko średnio zużyłam: - około 2 łyżki malin - 1 śliwkę posiekaną - 1 łyżkę owsianki (suchej) - 1/2 łyżeczki miodu - laskę cynamonu - 1 łyżeczkę wiórek kokosowych - 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny + olej kokosowy do posmarowania jabłka Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze nadziewać jabłka? - orzechy włoskie, laskowe czy pekan (wcześniej przelej je wrzątkiem) - rodzynki

SMYKWKUCHNI
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 284

orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie takie klejące) Małą łyżeczką nabieramy ciasto(...)zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce

IMPRESJA SMAKU
Ambasador 411

pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu(...)drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy kakao przed podaniem. Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy. Dodatkowo: 2 łyżki kakao garść pokrojonych orzechów włoskich garść bakalii garść płatków migdałów 100 g pokrojonej czekolady mlecznej 1 puszka brzoskwiń The post Ambasador

Made By Mom And Son
Deser bananowy song 248

Hej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie

Kuchnia PROzdrowotna