być wyzwaniem. Jeśli chodzi o dania wytrawne to z nimi akurat nie mam najmniejszego problemu. W grę wchodzą różnego rodzaju warzywa , ser tofu , ziarna takie jak kasza czy ryż, orzechy, suszone owoce, mleko sojowe lub ryżowe. Jest w czym wybierać ale z wielu rzeczy oczywiście trzeba też zrezygnować. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić na przepis na wegański gulasz, którego(...)dość oporna jeśli chodzi o zmięknięcie i jej gotowanie zajęło mi co najmniej dwie godziny. Lubisz dania wegańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami . The post Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek appeared first on MeCooks
mecooksbawarska sukienka na Oktoberfest, różowa sukieneczka i walizka na lipiec, mumia na Halloween, strój pokojówki na majowe porządki. Największe wrażenie zrobił słomiany kapelusz, który szedł w parze z jarzębiną, jabłkami i kolorowymi liśćmi. Ułożona na kocu, obłożona jesiennymi darami natury, Connie z radością pozowała do zdjęcia. Wszystkie razem zostaną złożone w kalendarz i wyręczone w prezencie przyszłemu mężowi. Zabawy(...)Kruche ciasteczka orzechoweSkładniki:(na 25-30 sztuk)150 g mąki orkiszowej50 g mąki gryczanej25 g mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykładam formę ciastem to zawsze zostawiam trochę surowego ciasta – po podpieczeniu spodu czasem okazuje się, że brzegi zjechały i trzeba je nadkleić 2) po wyłożeniu formy nakłuwam widelcem dno – żeby się nie robiły bąble podczas pieczenia i zawsze widelcem mocno dociskam do krawędzi formy 3)zawsze podpiekam najpierw spód – ciasto wypełnione kremem i owocami lub warzywami, które(...)wyłożymy to wszystko na surowe ciasto 4) Wyłożone na formę ciasto wstawiam jeszcze jak mam czas to na godzinę do lodówki, a jak nie mam czasu to przynajmniej na jakieś 10 minut do zamrażalnika żeby się porządnie ochłodziło przed pieczeniem 5) znam patent z fasolkami i obciążnikami ale zwykle z nich nie korzystam – ciasto obtulam folią aluminiową, dokładnie dociskając
Cooking for Emilystrony wizualnej, opakowanie jest estetyczne i zachęca do spróbowania. W środku znajdziemy: pełnoziarniste płatki owsiane*, pełnoziarniste płatki orkiszowe*, zmielony popping z amarantusa 16%*, nasiona chia 9%* (Salvia hispanica), jabłka suszone*, migdały siekane, mielone siemię lniane*, wanilię burbońską *. * składniki z upraw ekologicznych Jak widać, skład jest wprost idealny. Do przygotowania użyłam 200 ml ciepłego mleka i około(...)jest lekko słodka, z dyskretną, orzechową nutą. Przyznam, że wolałabym popping w wersji niezmielonej, ale taki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw
Poranek na słodkoPrawdopodobnie dopadła mnie tęsknota za tradycyjnymi smakami – wczoraj były racuchy z jabłkami, a dziś żądna byłam typowo mięsnego smaku; i choć nie lubię zamykać się na jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem(...)posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 450 g startej na drobnych oczkach marchewki ½ łyżeczki soli 3 duże łyżki masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków
Roślinna - blog wegańskisalami na ostro, z papryką lub pieprzem, różnego rodzaju dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny. OWOCE SUSZONE Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. U MNIE SUSZONE OWOCE (suszone śliwki i morele) FIRMY HELIO. SAŁATKI, Z DODATKIEM OLIWEK, SERÓW, SUSZONYCH POMIDORÓW I PESTEK(...)czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. Podaję także papryczki faszerowane na ostro, z serkiem czy ziołami. ORZECHY Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne
Zasmakuj KuchniMikołaj też będzie podobny do taty? Na długo przed wigilią pomagałam przy robieniu kolorowych łańcuchów na choinkę a do malutkich jabłuszek przywiązywałam nitki, aby można je zawiesić na choinkę. Orzechy zawijałam w srebrne i złote papierki po cukierkach, które długo zbierałam i skrzętnie układałam do pudełeczka. Szyszki z lasu na pewno już wyschły pomalowane srebrną farbą przez starszego brata. Długie(...)pamięć. Będą go recytować stojąc przy choince. Dzisiaj tata przyniesie świerk, obiecał, że będzie duży. Dostał asygnatę od leśniczego i sam zetnie najpiękniejszy. Najpierw będziemy wieszać jabłka. Pięknie pachną na choince. Zapach jabłek miesza się z żywicznym zapachem jodły. Trzeba je zawiązywać na gałązkach blisko pnia. Będę wieszała na samym dole drzewka. Potem ciasteczka, kolorowe bombki
Leśny Zakątektego czasu co jakiś czas zapraszam ją do domu i podjadam, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Jest niestety na bazie orzechów ziemnych, które nie są najzdrowszymi orzechami ze wszystkich, dlatego warto dać się uzależnić od innych chałw – np. sezamowej (skład: sezam, siemie lniane, żurawina, ksylitol). Gdzie można kupić? Np. W Pole Na Stole ( online ), lub cynamonową w Slow(...)tylko biec do sklepu! Szczególnie zauroczyło mnie to, że w wydaniu listopadowym znalazłam sporo przepisów wegańskich i wegetariańskich, a także bezglutenowych (lub takich, które można łatwo zmodyfikować) – bakłażany w cieście z mąki z ciecierzycy to mój faworyt. Do tego apetyczne zdjęcia na starych dechach i jestem w niebie! Gdzie można kupić? Empik, a wydanie świąteczne online . Koszt: 15,99zł (przesyłka
Fill The BowlDziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego
Candy Pandastrawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota, 15.03.2014 Zmagania blogerów zaczęły się tuż(...)kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Np. czekolada Chardonnay, to 60% gorzka czekolada wzbogacona o nutę wanilii, liofilizowane jabłka oraz brzoskwinie, ponieważ to akcenty wyczuwalne w winie Chardonnay. Każdy z nas mógł zabrać ze sobą tę i dwie inne czekolady do domu. I już ostatnia rozkosz tego wieczora
W kuchni Karmel-itkiZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć z ekonomicznego punktu(...)masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Cztery Fajery