zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)drzewach rumienią się jesienne jabłka. Od kilku dni trwają przygotowania do corocznej imprezy rodzinnej – wrześniowego ogniska, które jest epilogiem lata. Zbieramy drewno, gałązki, porządkujemy ogród i podwórko, tata struga kije na kiełbaski. Wszyscy bez wyjątku czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa
Wędrówki po kuchniMakowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na
Kulinarne Fantazje Mariolipamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek. Tym razem pod ręką były porzeczki, które sprawdziły(...)większego jabłka startego na grubej tarce) Ziarna słonecznik przełożyć na suchą patelnię i podprażyć lekko. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie przesypać do miski, dodać płatki, porzeczki, mąkę, proszek do pieczenia i cukier muscovado. Wszystko razem wymieszać. Dodać miękkie masło i połączyć z suchymi składnikami. Jajka ubić lekko, wlać do reszty składników i wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaKroić na kawałki grubości 1-2 cm i rękoma smarowanymi miękkim masłem wyrabiać kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Przyznaję, że z biegiem lat nie "bawię się" już w wałki, lecz z całej bryły ciasta odrywam małe kawałki ciasta i formuję w kulki . Włączyć piekarnik na 180-200 stopni C. Lekko podgrzaną w piekarniku blachę posmarować woskiem pszczelim. Jeśli nie macie(...)pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką "Żabie mordki" z jabłkami W tym miesiącu pożyczona od Sąsiadki (Madziu, dziękuję!) wiele tygodni temu
Weekendy w domu i ogrodziekanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami(...)pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami
Moja smaczna kuchniaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniakolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA Składniki: – 0,5 l świeżego soku z marchwi – 0,5 l soku jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki
karmelowyNa wstępie bardzo przepraszamy za naszą słabą obecność na Waszych blogach i oczywiście tutaj. Jeszcze przyszły tydzień, sesje pokonamy i wrócimy z nową energią (mamy nadzieję
Candy Pandasjednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki posiekanych orzechów Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka
Kulinarna (nie)codziennośćbananów (około 400 g po obraniu) 3/4 szklanki cukru* (150 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1.5 szklanki mąki* 1 jajo 50 g roztopionego masła 30 g żurawiny 70 g orzechów włoskich Składniki nadzienia: 3 płaskie łyżki mąki 1 jajo 150 g śmietankowego puszystego serka naturalnego, twarogowego (użyłam takiego ) 30 g cukru z prawdziwą wanilią * szklanka(...)mące z sodą, wymieszać wszystkie składniki nadzienia. 2/3 ciasta bananowego wylać do foremki keksowej o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać serkowe nadzienie, a na to resztę pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. Moje wskazówki: Do tego ciasta bananowego najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie
Moja Delicjamojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński
moj przepis naTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainnym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)zajmuje to ok. godzinę. Składniki: 2 kg mandarynek/klementynek, 1 kg jabłek, 1 szklanka cukru (może być żelujący z pektynami), 0,5 łyżeczki cynamonu. Mandarynki obieramy ze skóry, a następnie z białej błonki (albedo, które jest gorzkie). Wrzucamy je do garnka, dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka, cukier i cynamon. Gdy chcemy uzyskać bardzo słodki dżem
Poezja smakuowoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve(...)się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii ( przepis - klik ) z pora i jarmużu ( przepis - klik ). Prezentowanie dziś galette okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw
Chilli Czosnek i Oliwazawsze się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu. W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień(...)proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (tutaj domowy przepis na przyprawa do piernika ) 2-3 łyżki kakao (im więcej, tym ciemniejsze będzie ciasto piernikowe) opcjonalnie 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów Przepis na proste ciasto piernikowe Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i odłożyć. Masło, cukier, miód
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata