ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:77/103)

PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 555

Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię

Ola la LCHF
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 132

pistacjami. Przepyszna i prosta. Jeśli będziecie coś testować z tej książki, to koniecznie pieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny(...)będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki”, ale nie pod “makaron”, Ostatnią uwagą są małe nieścisłości w tłumaczeniu np. kumin występuje jako ziarna kminu a plasterki jabłka to 2 milimetrowe cząstki. Pomimo tego

Ugotowane pozamiatane
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 151

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów

Niezły Młynek
SERNIKOWY MIX ORZECHOWO WIŚNIOWY 142

płatków owsianych * ✓45 g rodzynek ✓30 g masła orzechowego* ✓200 g dżemu wiśniowego ✓500 g twarogu chudego/gotowej masy sernikowej ✓20 g orzechów włoskich (można pominąć) ✓ 2 białka jaj ✓50 g ugotowanej kaszy jaglanej ✓1 jabłko do ozdoby Przygotowanie: 1. Płatki gotujemy w mleku kokosowym (możecie zrobić to w samej wodzie) 2.Gdy ostygnął dorzucamy do nich sparzone rodzynki, masło orzechowe(...)naszą masę z płatków i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, dżem, ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do reszty i tu już dosłownie minutę miksujemy. 4. Tortownicę u mnie średnica 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę, na wierzch układamy plastry jabłka, posypujemy cynamonem i pieczemy 60 min 190 stopni

Zdrowie i pysznie na talerzu
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 156

Karpia  w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo(...)przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna

Kulinarne przygody Gatity
Domowa granola 237

jogurtu, można zajadać z miodem, bądź też na sucho. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, deserów i domowych batoników. Charakteryzuje się chrupkością i co fajne, możemy dowolnie zmieniać ilość jej składników! Granola, którą Wam proponuję jest bardzo bogata w smaki: orzechy, migdały, rodzynki, suszone morele, słonecznik i wiele, wiele innych. Zachęcam do stworzenia swojej ulubionej wersji tego(...)moreli suszonych, pokrojonych na mniejsze części 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki 2 łyżki płatków kokosowych 100 g dowolnych orzechów 50 g migdałów 50 g rodzynków szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 1 małe jabłko, obrane i starte na drobnych oczkach 5 łyżek płynnego miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz rodzynek wymieszać w misce. Powstałą masę przełożyć

Nastoletnie Wypiekanie
BABKA PANETTONE + FILMIK 116

Panettone to pyszna babka drożdżowa, przygotowywana w okresie świątecznym, we Włoszech.  Swój smaki i delikatność zawdzięcza procesowi w jakim jest przygotowana. Pierwsze ciasto miesza się

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepisy na pyszne zupy dyniowe 148

pożądane warzywo. Bardzo łatwa w "obsłudze", a dzięki neutralnemu smakowi ląduje dzisiaj nie tylko w zupach. Dynię można wykorzystać praktycznie we wszystkich daniach. Z jej udziałem przygotujesz cudowne jesienne ciasta, upieczesz drożdżówki, chałki, chlebki i bułeczki. Zrobisz pomarańczowe lane kluseczki, kopytka i kluski śląskie. Idealnie sprawdzi się w zapiekankach i jako składnik dań mięsnych. Przez lata prowadzenia bloga powstała niemała(...)dania główne z pomarańczową pięknością. Zupa z dynii i mango. Super fit  https://frosch.blogspot.com/2018/02/zupa-z-Zdynii-i-mango-super-fit.html Zupa krem z dynii z gorgonzolą i orzechami włooskimi  http://frosch.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-z-gorgonzo Zupa krem z dynii z jabłkiem i majerankiem  https://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dynia-jabko-majeranek.html Zupa krem dyniowo-poimidorowa  http://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dyniowo-pomidorowa.html Zupa ziemniaczana z dynią - wegeteriańska  http://frosch.blogspot.com/2013/10/zupa-ziemniaczana-z-dynia-i-pieczarkami.html Zupa krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Migdałowe ciasteczka 91

dziecko zbulwersowane przyszło ze szkoły, bo dzieciaki dostają na drugie śniadanie ciastka (chodziło jej to te wszystkie reklamowane misie, pysie i inne badziewia) a ja daję jej ostatnio tylko jabłka, zrehabilitowałam się i upiekłyśmy na jutro ciastka do szkoły, tak żeby wszystkie dzieciaki jej pozazdrościły ;-). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w znacznej mierze ich nie podrasowała mąką pełnoziarnistą, gorzką(...)oleju roślinnego tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej kolorowe posypki ale równie dobre będą posiekane orzechy Przygotowanie: utrzyj na puszystą masę cukier z olejem. Dodaj banana i utrzej wszystko razem. Dodaj powstałą masę do przesianych mąk. Możesz użyć miksera do wyrobienia ciasta, ale znacznie szybciej będzie Ci wymieszać wszystko łyżką a potem chwilę ubrudzić łapki i wyrobić ciasto ręcznie

greenscarf
Pierniczki brukowce 249

cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec(...)rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje pierniczki lukruję gdy zmiękną :)Aby pierniczki szybciej zmiękły należy do puszki włóż kawałek jabłka. Za trzy dni będą gotowe

Delicious Titbits
Pierniczki Katarzynki 162

rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami i rumem. Wyrobić ciasto przez 5-7 minut. Będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Wyrobione ciasto schłodzić 2 godziny w lodówce (można też przez noc). Rozwałkować na grubość 8-10 mm. Najłatwiej jest na silikonowej stolnicy(...)upieczeniu odczekać minutę, następnie wystudzić Katarzynki na kratce. Katarzynki po wystudzeniu trochę twardnieją. Miękkość odzyskują po ok. 10-14 dniach przechowywania w zamkniętej puszce. Po włożeniu do puszki kawałka jabłka wyraźnie zaczynają mięknąć już po 3 dniach. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Chlebek watykański 129

mogłam dołączyć do grona szczęśliwców. Przyznaję, że minęło już co najmniej dwa tygodnie od kiedy upiekłam chlebek, ale jego smaku i zapachu nie zapomnę do końca życia. Coś pomiędzy ciastem szampańskim a drożdżowym, zapach zaś cynamonowy . to trzeba po prostu zrobić samemu, nie da się opisać słowami. Jeśli traficie kiedykolwiek na ten łańcuszek, koniecznie zróbcie:) Do słoiczka, w którym znajdował(...)zostawić dla siebie 7 dzień- dodać 1/2 szklanki oleju, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamony,              mielone orzechy, 2 jabłka pokrojone w kosteczkę, kawałki czekolady lub inne bakalie. Wymieszać              i piec ok 50 min w 180'C w blaszce do keksu

Ciasteczkowy Potwór
Świąteczne pierniczki 257

ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,      cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy(...)gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczki lebkuchen 193

należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli(...)wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki. Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie  goździki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania