ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:81/103)

Batoniki owsiano - bananowe super fit 150

Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka. Bez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki owsiane 158

W ostatnich latach zawitała do nas moda na muffinki, bardzo popularne ciasteczka głównie w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii, które występują w wersji słodkiej, jak

Taste Of My Day
Krokiety z bakaliami 140

przywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą wszystkie składniki i smażyć z obu stron jak naleśniki 2. W gotowe naleśniki wkładać masę bakaliową 3. Zawijać naleśnika w krokiet i kłaść na patelni, Podpiec krokiety(...)Polać gotowe krokiety i dekorować orzechami laskowymi. Podajemy na ciepło:) Zachęcam do podawanie deseru z dodatkami. Moja ulubiona wersja to dodatek lodów waniliowych i dla uwielbiających wina: Krokiet smakuje fantastycznie z lampką białego wina musującego Prosecco, bądź lampką białej Undurragi. Smacznego :) Zobacz także: Lava cake            Jabłka duszone w malinach

KreatywnePiny
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 168

Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia ( Make-Life-Green )  przesłała nam pomysł  na warzywne brownie 😃  Nie często robimy tego

Candy Pandas
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 133

przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem . Choć trochę zmodyfikowałam przepis ;-), w oryginalnym przepisie jest ona zrobiona w ten sposób, że siekamy migdały, przesypujemy do miseczki, siekamy jabłka przesypujemy do miseczki, gotujemy owsiankę i dodajemy w/w.  Ja, jednak zimą wolą jabłka gotowane w owsiance, aby rozgrzać organizm, dlatego nie przesypywałam składników(...)Dlatego myślę, że dla wszystkich zabieganych rankiem, taki sprzęt mógłby okazać się pomocny. Owsianka była zrobiona idealnie w punkt, migdały dobrze posiekane, a jabłka mięciutkie. Posiłek był zdrowy i pyszny.  Kilka cienkich plasterków jabłka dodałam do gotowej owsianki. Kolejną funkcją, jaką sprawdziłam to gotowanie . Postanowiłam ugotować makaron i zrobić do niego sos brokułowy z wędzonymi migdałami

SMYKWKUCHNI
Pieczone jabłka jesienne. 157

użyłam tylko cynamonu. Do pieczenia wybieramy jabłka duże i twarde, które mocno drylujemy tak abyśmy mogli nałożyć w nie dużo naszych cudowności. Wszystkie składniki, którymi postanowiłam nadziewać jabłka, wymieszałam w misce i następnie dość mocno uciskając nadziałam jabłka. Przykryłam odciętym wierzchem jabłka, nasmarowałam olejem kokosowym (dzięki temu skórka jabłka jest błyszcząca i lekko zarumieniona(...)stopni C przez 20 minut. na 1 jabłko średnio zużyłam: - około 2 łyżki malin - 1 śliwkę posiekaną - 1 łyżkę owsianki (suchej) - 1/2 łyżeczki miodu - laskę cynamonu - 1 łyżeczkę wiórek kokosowych - 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny + olej kokosowy do posmarowania jabłka Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze nadziewać jabłka? - orzechy włoskie, laskowe czy pekan (wcześniej przelej je wrzątkiem) - rodzynki

SMYKWKUCHNI
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 260

orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie takie klejące) Małą łyżeczką nabieramy ciasto(...)zwilżonych wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce

IMPRESJA SMAKU
Ambasador 389

pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu(...)drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy kakao przed podaniem. Chłodzimy w lodówce i tam też przechowujemy. Dodatkowo: 2 łyżki kakao garść pokrojonych orzechów włoskich garść bakalii garść płatków migdałów 100 g pokrojonej czekolady mlecznej 1 puszka brzoskwiń The post Ambasador

Made By Mom And Son
Deser bananowy song 220

Hej!, skoro zima to i banan wraca do łask :). To jedno z najbardziej odżywczych owoców. Jest bardzo uniwersalne, bo można nim zastąpić śniadanie a jednocześnie świetnie

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto migdałowe z owocami 218

drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki; 100 g mielonych migdałów; 210 g cukru pudru; 200 g miękkiego masła(...)jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi

In my kitchen
Dieta CTZO, dzień czwarty 137

oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miseczki, wymieszać, polać miodem. Ja zrobiłam koktajl, ale kiwi zjadłam bezpośrednio(...)mleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle

Kucharzyca
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 158

Był już podstawowy przepis na  RACUCHY Z JABŁKAMI , były  RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM  i ostatnio  RACUCHY KUKURYDZIANE . Dziś do ciasta dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni(...)witaminy, minerały i błonnik czerpiemy głównie z ogromnej ilości świeżych warzyw i owoców, a teraz, kiedy wybór jest znacznie uboższy, będziemy wspomagać się w większym stopniu ziarnami, pestkami, strączkami, orzechami, które przy okazji są też fajnym źródłem białka (w amarantusie 15 gramów w 100 gramach produktu, to całkiem dużo). Wszystko to robi się bardzo szybko, nakładając ciasto na patelnię

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto recyklingowe 151

doskonałe ciasto jest z dodatkiem ananasa i marchewki. Jabłka nadają się wyśmienicie, wspomniane buraki również. Satysfakcja z tego, że nie zmarnowało się jedzenia - ogromna.  Wygląda to mniej więcej tak, że wyciskam sok, dzieci piją, a ja już w tym czasie ubijam jajka i szykuję resztę składników. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Akurat to na zdjęciu ma nutę(...)tego anyżu nie przyznałam, bo anyż to prawie jak kminek. Albo się lubi albo nienawidzi ;)  Kiedy dodamy kakao i posiekaną czekoladę - otrzymamy wilgotne ciasto czekoladowe. Jest więc wiele możliwości... Upiekłam tych recyklingowych ciast już kilka i żadne nie było takie same. Składniki: 300 g mąki pszennej (może też być owsiana) 3 jajka 140 g brązowego cukru 150 ml oleju

bistro mama
Jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami 176

Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to polecam. Ostatnio w pracy dyskutowaliśmy na temat kto lubi banany. Zdziwiłam się jak wiele moich koleżanek w pracy nie lubi świeżych bananów. Natomiast ciasto z bananami należy do ich ulubionych. Banan kojarzy im się jako dodatek do smoothie . Rozmawiając o bananowych deserach zaproponowałam im jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i pekanowcami. Deser wypróbowało kilka(...)drugiej patelni rozpuść cukier. Pokrój grubo orzechy i wymieszaj z rozpuszczonym cukrem. Wyłóż na deskę do ostygnięcia. Przygotuj miseczki lub szklanki na deser. Nałóż porcję jogurtu, następnie bananów, orzechów. Zakończ jogurtem i posyp resztą orzechów. Oczywiście do tego deseru możecie użyć dowolne orzechy, a zamiast bananów możecie przyrządzić karmelizowane jabłka lub gruszki. Deser jest delikatnie słodki

codojedzenia
muffinki korzenne z jabłkami 109

składniki: 225 g mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania