ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:36/103)

Makowiec japoński 163

margaryny 5 łyżek mąki 2 duże jabłka 3 łyżki płynnego miodu Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa - około 1 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenie Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Wyrobić kruszonkę z podanych składników. Białka ubić(...)sztywno.  Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Sposoby na przetrwanie jesieni 168

mogą to być rodzynki, płatki owsiane, orzechy, żurawina, miód, cynamon czy posiekane pistacje. Całość oblewamy odrobiną masła bądź oleju kokosowego i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element(...)szkoły. Mają w sobie sporą ilość orzechów włoskich, dzięki czemu są też sycące.  Jesień to też pora na wszelkie możliwe rodzaje szarlotek i jabłeczników. Tylko o tej porze roku mamy tyle wspaniałych odmian jabłek pod ręką, żal by było ich nie wykorzystać.  Jeśli jednak szarlotka to zbyt trudne ciasto dla Ciebie, to alternatywą mogą być naleśniki

SMYKWKUCHNI
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 318

pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 4 jajka 3 jabłka 100 g orzechów włoskich Jabłka myjemy, nie obieramy tylko ze skórka ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzechy siekamy na kawałki. Mąkę, cynamon, sodę(...)cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut

Made By Mom And Son
Ciasto z Jabłkami w Polewie 300

pyszne ciasto z kawałkami jabłek w polewie śmietanowej. Jest delikatnie waniliowe i cytrynowe. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie (tylko trzeba poczekać, aż ciasto się schłodzi). Wspaniałe jesienne ciasto, polecam… (przepis ciut zmodyfikowany z książki(...)najsłynniejszych wypieków świata”). Polecam również moją fantastyczną szarlotkę :) – Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką (klik) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Jabłkami w Polewie Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g schłodzonego masła 50g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka wody Masa jabłkowa: około 850g

Mała Cukierenka
50 słodkich świątecznych przepisów 289

sernik na ciasteczkowym spodzie. Pysznie kokosowa babka piaskowa Puszysty sernik bez spodu z pomarańczową nutą Szybkie ciasto czekoladowe z bananami i orzechami Babka z pomarańczową skórką Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe

Słodkie okruszki
ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWE 146

pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami i piec je około 30-35 minut. Schłodzić

Zrób to smacznie
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 427

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru Pieczemy

Proste Potrawy
Kruche z jabłkami i bezą 170

koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Resztą ciasta wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy bezę, posypujemy orzechami posiekanymi,lub płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.I tak od dolu ciasto ,na to jabłka,a na wierzch ciasto z bezą

w mojej kuchni
Ciasto Kryzysek 212

szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta  2 jabłka  2 gruszki  cukier puder  Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy(...)miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym

Taste Therapy
Murzynek ? 212

całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz.  Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy . Składniki: 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie(...)mleka   1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego  1 łyż. proszku do pieczenia  2 szkl. mąki  4 duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta  Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę

Wypieki Uli
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 197

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka(...)wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty.  Starte jabłka podlej  niewielką ilością wody. Doprowadź

Gotuj Sam!
Ciasto kokosowo- orzechowe 160

cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki(...)czas ubijając. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia. Układanie: Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. Dno foremki wylepić ciastem Zimną masę jabłkową

Pysznie & Pięknie
Orzechowy jabłecznik z kremem 285

biszkopcie. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej(...)jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  200 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze zmielonymi orzechami

Opowieści z piekarnika
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 580

Dzisiaj więc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko  sól, czarny pieprz świeżo mielony do smaku opcjonalnie posiekane ziarna świeżego pieprzu(...)Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy ok. 7-8 cm. Na każde koło

gutfut
Szarlotka z połówkami jabłek 545

Skaryszewskim. Ja zjadam tę szarlotkę wyłącznie na ciepło – połączenie gorącego jabłka, kruchego ciasta i odrobiny migdałowego posmaku marcepanu (nie jest konieczny, ale warto) to prawdziwa rozkosz! Najlepiej upiec ją w dniu podania. Szarlotka z połówkami jabłek: ok. 6 dużych lub 8 mniejszych jabłek 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko(...)dżem, rodzynki lub żurawina, orzechy Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtko oraz serek homogenizowany i krótko zagniatamy jednolite ciasto (można też po prostu wszystkie składniki wymieszać pulsacyjnie w malakserze). Otrzymaną kulę z ciasta dzielimy na dwie części i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na połówki

Poezja smaku