ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:34/103)

Muffinki z jabłkami, kokosem i orzechami 173

łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut (do suchego patyczka

My simple kitchen
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 130

łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny 20 dag rodzynek 15 dag orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 4 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 żółtka 2 łyżki mleka Z podanych składników zagnieść ciasto (gdy będzie zbyt klejące można podsypać mąką) i wstawić

My simple kitchen
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 151

łyżki oliwy szczypta soli Nadzienie: 1 mango 2 jabłka 50 g gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier(...)Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a gdy zbyt klejące to dodajemy mąki owsianej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło o średnicy około 30 cm. Nadzienie: Jabłka obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka z bezą 145

rozwałkować lub pokroić na plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia. • Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej. JabłkaJabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Dusić(...)cukier i żelfix, następnie dokładnie wymieszać. • Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód posypany bułką tartą. • Jabłka posypać również 2 łyżkami tartej bułki. • Białka ubić z cukrem, wyłozyć łyżką na jabłka. • Posypać nawierzchu pokruszonymi biszkoptami lub orzechami, albo jednym i drugim. • Piec jeszcze przez 20 minut

To co kocham
Babeczki o wielu smakach 179

trwa tylko chwilę.  Wiórki pozostawiamy do wystudzenia.   Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne ok. 25 dkg orzechów włoskich do masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem.   Orzechy wkładamy w dwie torebki foliowe i wałkujemy aż do uzyskania drobnych(...)rąk musimy dodać troszkę mąki.   Dzielimy ciasto na porcje, aby lepiej się wałkowało.   Stolnicę posypujemy mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamykrążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia.   Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.   Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca.Mamy 15 minut na przygotowanie

Maminek kulinarny
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 160

płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy nim kokilki. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni

Kuchnia Pani Wiosny
DZIAD 105

orzechów włoskich 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju A jak to zrobić:     Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na godzinę. Po godzinie ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec

Kuchnia w opałach
Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 207

Potrzeba silnych ramion dziadka, żeby go rozłupać.  Potem kruszeje i jest już cały mój.  Orzech, oczywiście! Miłość od pierwszego ugryzienia. Pociągający w każdym wcieleniu.  W lodach, czekoladzie, cieście, rogalikach.  W surówce z selera, w terrinie.  W duecie z jabłkiem. W zmysłowym trójkącie z gruszką i rokpolem. I oczywiście solo. Takim go poznałam i pokochałam(...)taki pekan czy laskowy potrafi zawrócić w głowie, ale to do włoskiego mam prawdziwą słabość.  Pewne jest, że wybierając lody zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic

KUCHARNIA
Złota szarlotka 153

łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z wanilią Warstwa orzechowa: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżki miodu 100 g płatków migdałowych 50 g orzechów laskowych grubo posiekanych 50 g płatków owsianych 1/3 szklanki mleka  Masło pokroić(...)Dodać masło i miód. Do masy dodać płatki migdałowe, owsiane i orzechy. Dolać mleko, wymieszać i przestudzić. Następnie obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, a następnie w plastry. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, podsypując mąką, wylepić dno blachy. Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka

Czerwień i błękit
Leniwiec (czekoladowe ciasto z jabłkami) 159

moich starych zapisków. Ciasto jest niezwykle prooooste, więc pewnie stąd ta nazwa. (Znane jest też jako "salceson".) Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników. A w smaku? Rewelacja! Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie!     (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek 1 szklanka cukru(...)szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Szwajcarski placek królewski z jabłkami 186

dzięki czemu mogę się cieszyć pysznymi ciastami owocowymi w dowolnej porze roku. Po drugie sięgam często po owoce dostępne w sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny przepis na szwajcarski placek królewski z jabłkami, jagodami i orzechami pistacjowymi. SKŁADNIKI 125 g masła szczypta(...)wlać śmietankę, zmiksować i przelać do formy wyrównując górę. Odsączone z soku jabłka układać na zakładkę na około formy. Górę posypać jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i włożyć ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posypać orzechami pistacjowymi i włożyć ponownie do piekarnika na kilka minut. #MyVictorinox

Passions hobbies life
Makowiec z jabłkami 466

akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej tortowej 200 g zmielonych orzechów laskowych 2 żółtka 100 g cukru trzcinowego 200 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowo - jabłkowa: około 900 g masy(...)mąki pszennej 40 g kaszy manny 100 g rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, połączyć  z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić między palcami

Opowieści z piekarnika
Makowiec na kruchym spodzie 1041

cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce(...)ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy

kulinarne odsłony pati
CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK 152

kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki   czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy wkładamy do miski i mieszamy do suchych(...)szklanki wody i pół soku pomarańczowego), olej i ocet, mieszamy na koniec do masy dodajemy żurawinę i skórkę pomarańczową lub inne wasze ulubione dodatki i jeszcze raz całość mieszamy ciasto przekładamy do niewielkiej   tortownicy   (18-20cm)   lub małej formy z kominkiem, pieczemy około 30 minut ( choć czasami trwa to dłużej zależy od formy jaką użyjecie

Słodkie zapomnienie
Ciasto wiewiórka 162

nieco inny? a może w ogóle nie znacie tego ciasta... jeśli nie znacie to czas to zmienić! Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 jabłka 50g rodzynek 25g żurawiny 25g skórki pomarańczowej 1 szklanka orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek masła(...)masła Ok. 50g wiórków kokosowym Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5-10 minut. Możemy dodać do nich kapkę alkoholu np. orzechówki. Czekoladę oraz orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok.  Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania