ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:43/103)

Ciasto Kilimandżaro 161

Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki(...)ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Na ciasto wyłożyć masę z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami

Pychotkaaa
Rajska rolada 208

końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w tem. 180C, przez ok. 30 minut. Rolada z jabłkami: 4 jaja 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać, zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Blaszkę posmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem, rozłożyć starte jabłka. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w tem, 180 C przez ok. 20 minut. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Masa: 1/2 litra mleka 2 żółtka 5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Apetyczna babeczka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 1215

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam

Mała Cukierenka
Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście 593

Zapraszam na pyszny jabłecznik z kokosem i bezą. Na kruchym cieście z jabłkami zagęszczonymi budyniem. Ciasto pięknie pachnie i apetycznie się prezentuje. Z przepisu otrzymamy dużą blaszkę ciasta, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień:). Do masy jabłkowej możemy dodać około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam

Mała Cukierenka
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 189

tego nie lubię ;) Bakalie kroję, jeżeli używam migdałów sparzam je i obieram ze skórki. Zawsze staram się używać  różnych orzechów i rodzynek, reszta, wg aktualnych zasobów spiżarki, figi, daktyle, suszone gruszki, morele itd. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki(...)włoski jest naprawdę warty wypróbowania. Jestem pewna, że kto raz go spróbuje, wstawi go na stałe na listę domowych wypieków.  Polecam gorąco i życzę smacznego! #beztłuszczu #placekzbakaliami #jabłka #zdziećmi #orzechy #łatwewypieki

I tu będę miała takie te
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 563

cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jabłkowo cynamonowe ciasteczka 147

jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz. Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią Piecz ciacha w temp. 180C

greenscarf
Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 204

kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie (sł), a mąkę z ciecierzycy w (sn). Umieściłam w okrągłej formie wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką i wsadziłam do piekarnika na ok. 40 min.  Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto lekko opuściło foremkę (przy(...)lekko posypałam kokosem (drugie orzechami włoskimi).  Ukroiłam jeszcze ciepły kawałek i z zadowoleniem stwierdziłam, że ciacho jest pierwsza klasa:)  Rekomendacją niech będzie opinia mojej córki: "Nawet niezłe, choć lepsze by było z większą ilością polewy i mniejszą jabłek" co w jej ustach jest sporym komplementem;) Mam ochotę zrobić to ciasto również tradycyjnie, czyli na mące pszennej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jesienne ciasto z gruszką i marchewką 265

almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru. Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :) Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto: Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich(...)gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Budyń gruszkowy 4 gruszki ( ok kilograma) 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody

Cynamonowe szczęście
Rolada z jabłkami 194

wymiarach 36x26cm wykładamy papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami i wykładamy równomiernie masę. Układamy plasterki jabłek  i wciskamy między nie rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły).Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno

charlotte gotuje
CIASTO AMERYKAŃSKIE 215

żurawiny 2/3 szklanki oleju opcjonalnie pokrojone orzechy WYKONANIE: Jabłka kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej. Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia

Pani na deser
Sernik cynamonowy na spodzie orzechowo-czekoladowym z jabłkami 171

warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :) Spód: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę w blenderze(...)kielichowym. Dodać banana i ponownie zmiksować. Powstała masa musi być kleista. Dno tortownicy (o średnicy 18 cm) lub keksówki wylepić ciastem i docisnąć mocno dnem szklanki. Schłodzić na czas przygotowania masy. Warstwa serowa: 250 g twarogu chudego 1 duża łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem.  Masę rozprowadzić

Chocolate Muffin Blog
ciasto "ballada" 197

nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania(...)mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka  i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i  wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Japoński makowiec. 156

więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag  suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy) 1 flakonik olejku arakowego(...)pieczenia i  kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami.   Polewa; Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.