Ciasta: szwedzkie ciasto z jabłkami szybki biszkopt z jabłkami muffiny super czekoladowe błyskawiczne ciasto pomarańczowe ciasto kawowe z czekoladą,orzechami i gruszkami puchaty sernik Helenki ciasto czekoladowe na białkach Mięsa: karkówka Adama kurczak na butelce roladki drobiowe boczek pieczony w folii wieprzowina w carry karczek pieczony w rękawie pieczeń z selera - dla tych co nie jadają mięsa
Proste Potrawycałkiem niezłe rozwiązanie – budyń jaglany i mąkę kukurydzianą. W makowcu najbardziej lubię nadzienie, więc to ciasto spełniło moje oczekiwania w stu procentach. Dodałam bakalie w postaci fig i daktyli, moje ulubione jabłka odmiany szara reneta, skórkę z pomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady(...)ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem
Fitkotpomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik
Kulinarne przygody GatityPyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki: Prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód do ciasta 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 jajka 90 g cukru 1 łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku 1 łyżeczka cynamonu 7 listków żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo(...)Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jabłka obierz i pokrój
codojedzeniadekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa: 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich łyżka miodu 5 dkg masła łyżka cukru Białka(...)olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin
Maślane ciasteczkowaniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać odrobinę wody
My simple kitchenunhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty. Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie(...)posyp mąką. Następnie znowu owoce i mąka. Na to połóż płatki migdałów i starte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym. 4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 5. Krój dopiero po wystudzeniu. Rady: im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej
Powiedz dietom nieKażda kobieta będąca w związku się stara. Przynajmniej na początku. Obiad z czterech dań z kompotem, desery, kanapki do pracy i kolacja udekorowana jak na wystawę
ladykitchensłodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA
Życie zamknięte w smakugęstą masą budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach. Biszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk(...)łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej (ok. 1/2 szkl.) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko ok. 100 g masła Masa orzechowa: 180 g orzechów włoskich 130 g cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150 g masła Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wlewamy
Smaki Na Talerzuzdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki daktyli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę(...)mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone daktyle, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie miksujemy. Pozostałe jabłka
Moja Mama Gotujemasło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych(...)łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓ szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz pozostałe(...)minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy. Masło przekładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając. Ciepłą masę rozsmarowujemy na przygotowanym ostatnim blacie nieupieczonego ciasta i dopiero wkładamy do piekarnika. Blaty studzimy. Masa budyniowa: Z 400ml
Kuchnia w czekoladzie